РАЗКРИТИЕ: УЕФА е изместила мача с Унгария след писмо на СДВР

Вижте какво показва кореспонденцията между институциите

РАЗКРИТИЕ: УЕФА е изместила мача с Унгария след писмо на СДВР

Българската телеграфна агенция се сдоби със съществена част от кореспонденцията между Българския футболен съюз (БФС), Министерството на спорта (ММС), Европейската централа (УЕФА) и МВР, в частност Столичната дирекция на полицията (СДВР), изпратена към ММС, която касае изместването на Европейската квалификация между отборите на България и Унгария от София за Пловдив.

В Министерството на спорта би трябвало да са наясно още преди два дни, че становището за изместването на мача България – Унгария от група G на Европейските квалификации на стадион извън София и без допускането на публика е на СДВР, които са мотивирали решението си с "надлежно събрана информация". От СДВР посочват, че има придобита информация, че за 16.11.2023 г по време на футболната среща се подготвя да се проведе протест под наслов: "Оставка на БФС! Обединен ПРОТЕСТ", в който се очаква да вземат участие привърженици на различни футболни клубове от цялата страна. Това предполага придвижване на големи групи противостоящи фенове към столицата, на територията на града и в МГТ".

След това се допълва, че в София ежедневно има редица протестни мероприятия от различно естество, и че спецификата на гореизброените прояви предполагат наличие на хора с различни разбирания, убеждения и интереси, в това число футболни фенове, което от своя страна би могло да провокира груби нарушения на обществения ред.

"Предвид гореизложеното, ръководството на СДВР изразява мнение, че футболната среща между националните отбори на България и Унгария следва да се изиграе на стадион извън столицата, чиято инфраструктура и капацитет позволяват нормалното провеждане на мач от подобен ранг“, се казва в становището на полицията.

В писмото на УЕФА, подписано от Кийт Долтън – Директор "Футболни операции", изрично е посочено, че решението на централата в Нион се взима на базата на собствена събрана информация и преценка на риска според доклада на СДВР.

"Разгледахме Вашето и оценката на риска, предоставена от МВР. Информацията сочи опасност от мащабни протести на стадиона и около него и могат да бъдат направени опити за осуетяване на нормалното протичане и завършване на мача, се казва още в писмото. Отделът за безопасност и сигурност извърши собствен анализ, който подкрепя опасенията, повдигнати от Министерството на Вътрешните работи.

След това се допълва, че имайки предвид гореизложените опасения, Администрацията на УЕФА, в съответствие на собствените си регулации, смята "че мачът трябва да бъде преместен на място, което ще намали риска до ниво считани за приемливи от съответните публични органи. Нашето предложение е да се използва стадион "Христо Ботев" в Пловдив и очакваме официално потвърждение от властите и БФС, че това място наистина е подходящо от гледна точка на безопасност и сигурност. При  положение, че унгарската делегация ще замине непосредствено след мача, началният час трябва да бъде преместен до 18:00 централно европейско време, за може да се калкулира и времето за пътуване".

След това УЕФА допълва, че точно заради опасността от възможни безредици, настоява мачът да се играе без публика и изисква БФС да се съобрази с това. "В допълнение, като се има предвид, че наличните разузнавателни данни показват възможност за обществени безредици, УЕФА настоятелно препоръчва мачът да се играе при закрити врати без продажба на билети. Молим БФС да разгледа внимателно тази препоръка и да потвърди тази позиция", се казва в позицията на Европейската централа.

УЕФА уточнява, че ще бъде назначен служител по сигурността от самата централа, който да подпомага подготовката на мача и подчертават "значението на редовния и открит обмен на информация между всички заинтересовани страни".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки