Баскетболната федерация стартира дамска протрама

Вижте подробности

Баскетболната федерация стартира дамска протрама

Българската федерация по баскетбол (БФБаскетбол) продължава участието си в проекта "Promise" по програма "Еразъм+", който стартира през януари тази година и ще продължи до юни 2025-а. Основната цел на проекта е да се справи със ситуацията на неравенство и полова дискриминация, които все още се наблюдават в света на баскетбола. С предвидените дейности той цели още да насърчи по-голямото включване и участие на момичета и жени в баскетбола на всички нива, както и да премахне отрицателните стереотипи, които ни заобикалят ежедневно.

След като през месец май БФБаскетбол проведе много интересни и полезни дискусии по темата с шест фокус групи, съставени предимно от жени - състезатели, треньори, съдии, баскетболни мениджъри, спортни журналисти и служители на федерацията, сега предстои "Програмата за менторство". Тя е насочена към жените треньори и съдии, които имат желание и намерение да продължат обучението си и да се развиват като професионалисти в света на баскетбола.

В продължение на шест месеца те ще имат възможност да се обучават, а в някои случаи, да имат ментор в лицето на жена професионалист с експертиза и опит, която ще ги наблюдава и подкрепя според техните нужди, въпроси и съмнения, засилвайки способностите им и предоставяйки им качествени идеи.

Ментори на треньорите ще бъдат Таня Гатева - старши треньор на националния отбор на България за жени и Албена Брънзова - директор - спортно-техническа подготовка към БФБаскетбол. Ментор на жените съдии ще бъде Татяна Вълчева, опитен и утвърден съдия в Националната баскетболна лига (НБЛ).

Планира се в дейностите по програмата да се включат минимум 10 жени съдии и 20 жени треньори.

Менторите предлагат всички заинтересувани жени - треньори и съдии, да се включат в информационна онлайн среща в платформата Zoom в петък, 24 ноември от 21:00 часа и да пишат на следните имейли: за треньори - [email protected] и за съдии - [email protected].

Партньорите на БФБаскетбол по проекта са Каталунската баскетболна федерация, Косовска баскетболна федерация, Баскетболната федерация на Република Ирландия, Португалска баскетболна федерация, Университет "Рамон Лул" (Барселона) и Баскетболна федерация на Нувел-Аквитания (Франция).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки