Разцепеният световен бокс с нов президент

Холандец оглави новосъздадена организация

Разцепеният световен бокс с нов президент

Създадената през пролетта на настоящата година федерация Световен бокс избра първия си президент. Това е нидерландецът Борис ван дер Ворст, който в последните години опитваше да оглави Международната боксова асоциация (ИБА).

На Конгреса във Франкфурт, който бе посетен от представителите на 26 национални федерации, бяха приета конституция, финансов план, както и общи състезателни норми. По този начин се покриха първите и най-основни изисквания от страна на Международния олимпийски комитет за включването на Световния бокс в олимпиийското семейство.

Федерацията Световен бокс бе основана след решението на МОК да изключи ИБА от структурите си заради продължаващите проблеми с управлението и финансирането на асоциацията. Това поставя под огромна въпросителна оставането на бокса в олимпийската програма за Игрите през 2028 година в Лос Анджелис. Зад Световния бокс застанаха националните федерации на Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Чехия, Дания, Великобритания, Германия, Нидерландия, Филипините, Швеция и САЩ. 

 51-годишният Ван дер Ворст, който е бивш президент на Нидерландската боксова федерация, на два пъти опита да се яви на избори срещу настоящия президент на ИБА Умар Кремльов, но и двата пъти не бе допуснат да се състезава срещу руския милиардер.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки