Божидар Саръбоюков e „Изгряваща звезда“ на Балканите

БФЛА с престижна награда в Истанбул

Божидар Саръбоюков e „Изгряваща звезда“ на Балканите

Българският атлет Божидар Саръбоюков получи престижната награда за „Изгряваща звезда на АБАФ“ при подрастващите атлети. Това стана по време на Балканската атлетическа гала в Истанбул, която се организира от Асоциацията на Балканските атлетически федерации (АБАФ).

19-годишният Саръбоюков, който спечели и анкета за „Атлет на България за 2023-а“ на списание „Атлетика“, се пробва с успех на двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок.

През зимата Божидар доведе националния рекорд на скок дължина за юноши под 20 години до 7.97 и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул.

През лятото атлетът от Харманли доказа класата си с рекордна серия на скок дължина на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим, Израел и подобри два пъти националния рекорд на скок дължина с 8.18 и 8.22. Остана само на 1 сантиметър от европейската титла на скок дължина при юношите, но получи квота от Световната атлетика за планетарното първенство за мъже и жени. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд 16.25.

В 12-годишната история на годишните награди на АБАФ в тази категория са печелили още Лиляна Георгиева през 2017-а, Александра Начева през 2018-а и Валентин Андреев през 2019-а.

Адриана Вилагос (Сърбия) бе обявена за „Изгряваща звезда на АБАФ“ при девойките. 19-годишнагта сръбкиня, която е световна рекордьорка на копие за девойки под 18 години, спечели европейската титла до 20 години в Йерусалим и балканската титла за жени в Кралево, Сърбия.

Световният шампион на скок дължина и европейски в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция) бе избран за „Атлет на АБАФ“, а европейската шампионка на троен скок в зала Тугба Данисмаш (Турция) за „Атлетка на АБАФ“.

Освен Саръбоюков голямо признание по време на галата в Истанбул получи и Българската федерация по лека атлетика. БФЛА бе отличена за приноса й към АБАФ с отличната организация на балканския шампионат по крос кънтри, който се състоя в Пирдоп на 11 ноември.

Наградата бе връчена от вицепрезидента на АБАФ Ламброс Папакостас (Гърция) на президента на БФЛА Иван Колев. Всички представители на атлетически федерации на галата получиха и плакети от турската атлетическа федерация, която празнува 100 години от създаването си през 2023-а. Българска федерация лека атлетика ще бъде домакин на Балканската атлетическа гала през 2024-а, когато БФЛА ще празнува 100 години. Галата ще бъде в столицата на България – София, а страната ни е била домакин първото издание на тази гала през 2011-а в Правец и още един път през 2017-а г. в Стара Загора.

Уикенд на световните рекорди за леката атлетика

Американци с две върхови постижения в хърделите, Фемке Бол №1 на 400 м

Миткова покри норматив за Европейското първенство

Все още обаче няма такъв за Олимпийските игри

Първо в NS: Демирева влезе в позициите, даващи право на олимпийско участие

Българката вече с шанс да скача трети път под петте преплетени кръга

След 9 години извън сектора! Стела Енева с квота за Парилимпийските игри

Шампионката беше наказана за употреба на допинг

Мирела Демирева с трето място в Банска Бистрица (ВИДЕО)

Тя преодоля височината от 193 см

Олимпийският шампион Дейвид Рудиша за трагедията с Киптум: "Това е огромна загуба"

Световният рекордьор в маратона загина в катастрофа

Подобриха два световни рекорда в един турнир по лека атлетика

Постиженията на 60 м с пр. и на 2 мили са в историята

Загина световният рекордьор в маратона

Келвин Киптум и треньора му катастрофираха фатално в Кения

Голям успех! Мирела Демирева спечели балканската титла в Истанбул

Тя триумфира с 1.89 м, който постигна от втори опит

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки