МОК разреши участието на руснаци и беларуси под неутрален флаг в Париж

Класирали са се 11 състезатели, Русия определи решението за дискриминационно

МОК разреши участието на руснаци и беларуси под неутрален флаг в Париж

Международният олимпийски комитет позволи в петък на спортисти от Русия и Беларус да участват под неутрален флаг на Олимпийските игри в Париж през 2024, като те няма да имат право да участват в отбори и това ще стане изрично в случай, че не подкрепят руската инвазия в Украйна, съобщи АФП.

Само 11 са атлетите, които са "неутрални", са се класирали за състезанието, като в това число осем руснаци и трима беларуси, уточни МОК в комюнике.

Въпросът е важен, защото може да предизвика отсъствието на украинската делегация в Париж и това ще направи твърде деликатно участието на руснаците, дори и без знаме и химн.

След като бяха наказани да не участват в световния спорт в края на февруари 2022, от МОК направиха много отстъпки, като обясниха няколко пъти, че спортистите не трябва да "плащат" за действията на политиците.

Миналия март МОК първо препоръча на световните федерации за допуснат руснаци и беларуси в състезанията под неутрален флаг, като отложиха решението си за Олимпийските игри в Париж 2024 и Милано-Кортина през 2026.

Някои от федерациите приеха препоръката, но леката атлетика и сега отказва да допусне руснаци до състезанията.

Представители на международните федерации, на 206 олимпийски комитета и състезатели настояха в Лозана за "бързо" решение, за да се допусне в Париж малък брой спортисти от Русия и Беларус, които са успели да покрият нормативите.

В Русия обявиха, че условията, при които спортистите от страната могат да участват на Олимпийските игри в Париж през 2024, формулирани от МОК, са "дискриминационни".

"Условията са дискриминационни и са срещу спортните принципи. Те вредят на Олимпийските игри, не на руския спорт. Този подход е напълно недопустим", заяви руският министър на спорта Олег Матицин, цитиран от ТАСС.

Той все пак уточни, че руските атлети, които са получи право на участие на Олимпиадата, "вероятно ще участват".

"Винаги подкрепяме нашите, това са атлети, членове на нашето спортно семейство", каза още Матицин.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки