Нов залп между Русия и МОК

Политизира спорта, казват от Международния олимпийски комитет

Нов залп между Русия и МОК

Международният олимпийски комитет обвини Русия във вторник, че "политизира спорта" като се кани да проведе Игри на приятелството от септември - нова състезание, които конкурира Олимпийските игри, предаде АФП.

МОК, който позволява участието на руските атлети на следващите Игри в Париж през лятото единствено под неутрален флаг и при положение, че те не подкрепят руската инвазия в Украйна, поиска от спортния свят и от правителствата, които са поканени от Москва "да откажат участие и подкрепа", се казва в декларация.

Анонсирани от няколко месеца, първото издание на Летните игри на приятелството трябва да се проведе в Москва и Екатерининбург следващия септември, напомня световната организация, докато Зимните игри на приятелството са предвидени в Сочи през 2026, където се проведоха и Зимните олимпийски игри през 2014.

Тези две инициативи се прибавят и към Игрите на бъдещето, организирани в Казан от 21 февруари до 3 март, в които се провеждат традиционни дисциплини, както и електронен спорт, както и Игрите на БРИКС, които трябва да се проведат в същия град от 12 до 23 юни и които трябва да посрещнат "атлети от повече от 50 страни" според руските власти.

МОК не упреква Русия, че организира мултиспортни събития извън нейната егида, тъй като вече има такива състезания - Игрите на британската общност или на франкофонията, но я упрекна, че го прави през "дипломатическа инициатива", както и през директни контакти с "правителствата в целия свят".

"За да бъде още по-явна политическата им мотивация, те умишлено пренебрегват спортните институции", подчертаха от МОК и допълниха, че виждат "циничен опит" да се използват спортистите за "цели за политическа пропаганда" в нарушение на олимпийската харта.

Освен това Международният олимпийски комитет обвини Москва в "абсолютна липсае на респект за световните норми за борба с допинга", напомняйки опасенията на Световната антидопингова агенция по отношение на Игрите на приятелството заради измамите по време на Олимпийските игри в Сочи.

"Тази позиция е подсилена от факта, че Руската антидопингова агенция не се подчинява на световния антидопинг код, както и, че няма сертифицирана лаборатория в Русия", добавиха от МОК. 

Пловдив получи знамето на Европейското първенство по гребане`2025

В състезанието ще участват и гребци със специални потребности

Лицензираните компании предупредиха за неконтролируем ръст в нелегалния хазарт заради промените в Закона за хазарта

Лицензираните оператори направиха конкретни предложения за подобряване на законопроекта

БРАВО! Йоана Илиева завоюва квота за Париж 2024 (ВИДЕО)

Тя взе първо място на европейската олимпийска квалификация на сабя в Диферданж (Люксембург)

Кристиан Василев с квота за Париж

Българинът трети на финал А на скиф

Карлос Насар със световен рекорд, но не го признават

Вижте подробности

Българките с 3 победи и 2 ремита на Европейското по шахмат

Вижте подробности

Калейн спечели бронза в многобоя на Световната купа в Ташкент (ВИДЕО)

Другата ни представителка Никол Тодорова остана 13-та

Победа, две ремита и три загуби за нашите на Европейското индивидуално първенство по шахмат

Антоанета Стефанова с успех над Моника Стойковска

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки