Шестте най-драматични финала за Купата на УЕФА

От следващия сезон турнирът ще се казва Лига Европа, и УЕФА представя на вниманието на феновете шестте най-драматични финала в историята.

Шестте най-драматични финала за Купата на УЕФА

Днес ще се изиграе последният финал за Купата на УЕФА в историята, след като от следващия сезон турнирът ще се казва Лига Европа, и сайтът на УЕФА представя на вниманието на феновете шестте най-драматични финала в историята.

 
1981г. Ипсуич – АЗ Алкмаар 3:0 (2:4)
Воденият от Боби Робсън тим има пълно превъзходство в първата среща и печели с безапелационното 3:0 на „Портман Роуд, но трябва доста да трепери в реванша, за да спечели трофея. Двубоят в Алкмаар върви 2:2 до средата на втората част, което устройва напълно англичаните, но с два бързи гола АЗ прави кошмарни последните минути за Ипсуич, който все пак успява да устиска на натиска.  
 
1985г. Видеотон Фехервар – Реал Мадрид 0:3 (1:0)
Този финал ще се запомни не толкова с драматизъм, колкото с раждането на едно златно за мадридския гранд поколение. Преди това Реал няма 19 години европейски трофей, но на хоризонта се появяват Емилио Бутрагеньо, Мичел, Мартин Васкес, Мигел Пардеса и Мануел Санчис, които разпиляват унгарците в първия мач, а на „Бернабеу” си позвляват да направят малко нерви на феновете си, като губят минимално.
 
1988г. Еспаньол – Байер Леверкузен 3:0 (0:3; 2:4 дузпи)
Славата на немците, че никога не се отказват не е случайна, това доказва и Байер Леверкузен преди 21-а години. „Аспирините” губят с 0:3 първия финален двубой в Каталуния, но не губят надежда, че могат да триумфират с купата. Нещо повече, на реванша домакините не успяват да вкарат гол цели 57 минути. Тогава бразилецът Милтон Тита открива резултата, Фалко Гьотц малко по-късно прави 2:0, а в 81-ата кореецът Бум-Кун Ча вкарва мача в продължения. Там гол не пада, а при дузпите, както обикновено става, немците нямат конкуренция и печелят трофея.
 
1997г. Шалке 04 – Интер 1:0 (0:1; 4:1 дузпи)
Още един случай, при който немското хладнокръвие триумфира във футболна Европа. Гол на белгиеца Марк Вилмотс носи победа на Шалке в Гелзенкирхен, а късно попадение на чилиеца Иван Саморано праща мача на „Сан Сиро” в продължения. При дузпите над всички е вратарят на немците Йенс Леман, който препарира „нерадзурите” от бялата точка и трофеят за минава миньорския град.
 
2001г. Ливърпул – Алавес 5:4
Финалът в Дортмунд е може би най-зрелищният и със сигурност един от най-драматичните. Нищо не предвещава това на полувремето, когато Ливърпул води с 3:1. Само за 6 минути в началото на второто полувреме Хави Морено вкарва два гола, с които връща скромния испански тим в мача. Тогава на сцената излиза наричаният „Господ” на „Анфийлд” Роби Фаулър, който вкарва за 4:3 и феновете на червените вече празнуват трофея. На различно мнение обаче е синът на легендарния Йохан Кройф, Жорди, който в 89-ата минута се разписва с глава и праща мача в продължения. В тях най-нещастният човек на земята се казва Делфи Хели, който в опит да изчисти центриране от фаул на Макалистър вкарва топката в собствената си врата и Ливърпул печели първи европейски трофей от 17 години.   
 
2003г. Селтик – Порто 2:3
Този мач е не само драматичен, но и почва да разнася името на Жозе Моуриньо по цял свят. Двубоят в Севиля започва с натиск на Порто и в 45-ата минута дерлей извежда „драконите” напред в резултата. Звездата на „детелините” Хенрик Ларсон изравнява резултата през втората част, а Дмитри Аленичев отново дава преднина на Порто. Шотландците не се отказват и чрез нов гол на Ларсон стигат до 2:2 и продължения. В тях обаче няма каквон да ги спаси, след като голмайсторът на турнира Дерлей бележи 12-ия си гол в кампанията и бележи началото на славе период за Порто в Европа, който продължава с трофей в Шампионската лига на следващата година.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки