Любо започна да сглобява новия ЦСКА

Сезонът за ЦСКА свърши и няма да се запомни с нищо. Де сетте поредни побе ди през пролетта ще останат само в праш ните архиви, след ка то тимът не спечели нито титлата, нито купата на страната, загуби и от вечния враг Левски. Още преди да е изигран и последният мач от шампионата, пред треньора Любослав Пенев стои само ед на единствена задача - да сглоби нов отбор за следващия сезон. А това никак няма да бъде лека задача. Още повече, след ка то финансовите проблеми продължа ват да мъчат клуба, а новите босове са врътнали кранчето почти до минимума

Сезонът за ЦСКА свърши и няма да се запомни с нищо. Де­сетте поредни побе­ди през пролетта ще останат само в праш­ните архиви, след ка­то тимът не спечели нито титлата, нито купата на страната, загуби и от вечния враг Левски. Още преди да е изигран и последният мач от шампионата, пред треньора Любослав Пенев стои само ед­на единствена задача - да сглоби нов отбор за следващия сезон. А това никак няма да бъде лека задача. Още повече, след ка­то финансовите проблеми продължа­ват да мъчат клуба, а новите босове са врътнали кранчето почти до минимума.

 
Червените ще се разделят с голяма част от сегашните си футболисти. Повече­то от тях ще скъсат договорите си по вза­имно съгласие, на други контрактите няма да бъдат подно­вени. Ръководството на ЦСКА пък ще се опита да припечели някой и друг лев от продажбата на тези, които все още стру­ват нещо. Почти си­гурно от клуба ще си тръгнат голям брой чужденци с високи заплати. Нигериецът Удоджи си събра ку­фарите в посока Гър­ция. Много преди не- го същото стори исландецът Гардар Гунлаугсон, който обаче скъса по взаимно съгласие. На брази­леца Машадо усиле­но се търси отбор, който е готов да из­вади стотина хиляди евро. Подобно е по­ложението с латвиеца Мороз, бразилци­те Маркиньос и Ели Маркес, португалци­те Зе Руй и Давид Силва, камерунеца Беконо. Червените са извадили на серги­ята и трима от най-добрите си футбо­листи - Иван Иванов, Кирил Котев и Йордан Минев. Със си­гурност си тръгва още Данчо Тодоров, който отдавна мечтае за трансфер в чужби­на. Към напускащите можем да добавим и Здравко Лазаров -Електричката. Оста­ването на Владо Манчев е под въпрос.
 
Всичко това озна­чава, че ЦСКА ще трябва да гради изця­ло нов отбор. Мина­лата седмица собст­вениците от "Титан" заявиха, че няма да купуват чужденци и ще разчитат единс­твено на българи. От една страна, те ще из­лязат доста по-евти­но на армейците и ка­то трансферна сума, и като месечна запла­та. От друга страна, в състава ще има доста по-голяма въз­можност за развитие на собствените юно­ши. Въпросът е оба­че дали тези българ­ски попълнения ще бъдат достатъчно ефективни за нивото на ЦСКА. Защото нали знаете приказ­ката - пръв на село, последен в града.
 
На Армията вече се опариха с подобни попълнения, като например дошлия през зимата Дормушали Саидходжа, който може да бъде определен като разо­чарование.
 
Любослав Пенев вече набеляза първи­те осем имена, които почти сигурно ще акостират в отбора. Преговорите са в напреднала фаза, въпреки че червени­те все още не са под­писали официално договор с нито един от тях. Най-големите на­дежди безспорно са насочени към звездата на Пирин Спас Делев.
19-годишният футбо­лист стана хит през този сезон с добрата си игра и важните го­лове. Името му нашумя именно в мача срещу ЦСКА за ку­пата, когато закла червените с изравни­телен гол шедьовър, а по-късно Пирин детронира тима на тогавашния треньор Димитър Пенев.
 
Впоследствие Делев изигра редица силни мачове, като негови­те най-силни качест­ва безспорно са бързината, резкият демараж и отличният мер­ник. Неслучайно Де­лев бе отличен с при­за най-добър млад иг­рач за този сезон на церемонията "Футбо­лист на футболисти­те". Той може да се окаже изключително ценен в новата схема на ЦСКА, особено ако бъде пуснат като втори нападател от задна позиция. Все пак да не забравяме, че точно от Пирин с огромни надежди през зимата дойде друг голмайстор -Херман Пиетробон, който впоследствие не записа нито една минута игра. В мо­мента и той е ла сер­гията за продан.
 
Червените искат на всяка цена триото от Сливен - защитника Коста­дин Стоянов, халфа Коста Янев и напада­теля Иван Стоянов. Вече се водят нап­реднали разговори с президента на тима Йордан Лечков, кой­то е склонен да се раздели с три от звез­дите си. При това ус­ловията за ЦСКА ще бъдат доста изгодни. Най-голямото предимство за тези тран­сфери е, че играчите са обиграни помежду си. Сливен направи страхотна есен, но разочарова през про­летта, което поставя под съмнение дали тримата ще успеят да се наложат в клуб ка­то ЦСКА.
 
Продължават топлите трансферни отношения между армейците и Ботев. След като на зимната пауза бяха привлечени двама от най-добрите играчи на пловдивчани - Данчо Минев и Саид­ходжа, сега други двама по-изявени футболисти на жълто-черните ще пое­мат в посока "Бъл­гарска армия". Хал­фът Николай Манчев и нападателят Тодор Тимонов се спрягат от известно време ка­то новите попълне­ния в ЦСКА.
 
Прези­дентът на Ботев Ди­митър Христолов е готов да даде двама­та срещу доста по-ниска цена от тези 500 хиляди евро, ко­ито прибра зимата. Конкуренцията в за­щитата пък ще бъде увеличена с идването на снажния Милен Лахчев от Видима, който изнесе отличен сезон в "Б" група.
 
Прави впечатле­ние, че повечето от новите играчи са на възраст под 26 годи­ни, което означава, че в ЦСКА се мисли в перспектива. Единственият опитен играч, който почти сигурно ще облече отново червения екип, е Светльо Петров. 31-годишният халф раз­трогна договора си с азербайджанския Нефтчи и си търси отбор. Той неколкократно намекна, че с удоволствие би се върнал на Армията. В клуба също не кри­ят интереса си към него. Досегашният му треньор в Баку Гьоко Хаджиевски дори е препоръчал Светльо на своя ко­лега Любослав Пе­нев, така че сделката е въпрос на дни.
 
Възможно е селек­цията да не приклю­чи дотук. Лятната подготовка на ЦСКА започва на 25 юни и дотогава Пенев тряб­ва да е наясно с гру­пата, която ще тряб­ва да изнесе тежест­та на следващия се­зон. А в ЦСКА оста­ва да се надяват, че тоталните реформи в състава ще са за доб­ро. Или както се каз­ва - нова булка, нов късмет.
 
Добромир Добрев, "7 Дни спорт".

Още от Коментари

"Като класа обаче Лудогорец превъзхожда останалите"

„Клубът има специално място в сърцето ми“

„Убеден съм, че ще спечелим първенството“, заяви Филип Филипов

„През Купата е по-лесно да се атакуват евротурнирите“

"Трябва да направим всичко възможно, за да вземем квота за Европа"

След като спечели първия си турнир от Големия шлем

Бившият лидер на ЦСКА бе скаут в Борисовата градина

Вижте подробности

„Хубавото е, че показахме характер и обърнахме резултата“, каза новият треньор

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки