Любо започна да сглобява новия ЦСКА

Сезонът за ЦСКА свърши и няма да се запомни с нищо. Де сетте поредни побе ди през пролетта ще останат само в праш ните архиви, след ка то тимът не спечели нито титлата, нито купата на страната, загуби и от вечния враг Левски. Още преди да е изигран и последният мач от шампионата, пред треньора Любослав Пенев стои само ед на единствена задача - да сглоби нов отбор за следващия сезон. А това никак няма да бъде лека задача. Още повече, след ка то финансовите проблеми продължа ват да мъчат клуба, а новите босове са врътнали кранчето почти до минимума

Любо започна да сглобява новия ЦСКА

Сезонът за ЦСКА свърши и няма да се запомни с нищо. Де­сетте поредни побе­ди през пролетта ще останат само в праш­ните архиви, след ка­то тимът не спечели нито титлата, нито купата на страната, загуби и от вечния враг Левски. Още преди да е изигран и последният мач от шампионата, пред треньора Любослав Пенев стои само ед­на единствена задача - да сглоби нов отбор за следващия сезон. А това никак няма да бъде лека задача. Още повече, след ка­то финансовите проблеми продължа­ват да мъчат клуба, а новите босове са врътнали кранчето почти до минимума.

 
Червените ще се разделят с голяма част от сегашните си футболисти. Повече­то от тях ще скъсат договорите си по вза­имно съгласие, на други контрактите няма да бъдат подно­вени. Ръководството на ЦСКА пък ще се опита да припечели някой и друг лев от продажбата на тези, които все още стру­ват нещо. Почти си­гурно от клуба ще си тръгнат голям брой чужденци с високи заплати. Нигериецът Удоджи си събра ку­фарите в посока Гър­ция. Много преди не- го същото стори исландецът Гардар Гунлаугсон, който обаче скъса по взаимно съгласие. На брази­леца Машадо усиле­но се търси отбор, който е готов да из­вади стотина хиляди евро. Подобно е по­ложението с латвиеца Мороз, бразилци­те Маркиньос и Ели Маркес, португалци­те Зе Руй и Давид Силва, камерунеца Беконо. Червените са извадили на серги­ята и трима от най-добрите си футбо­листи - Иван Иванов, Кирил Котев и Йордан Минев. Със си­гурност си тръгва още Данчо Тодоров, който отдавна мечтае за трансфер в чужби­на. Към напускащите можем да добавим и Здравко Лазаров -Електричката. Оста­ването на Владо Манчев е под въпрос.
 
Всичко това озна­чава, че ЦСКА ще трябва да гради изця­ло нов отбор. Мина­лата седмица собст­вениците от "Титан" заявиха, че няма да купуват чужденци и ще разчитат единс­твено на българи. От една страна, те ще из­лязат доста по-евти­но на армейците и ка­то трансферна сума, и като месечна запла­та. От друга страна, в състава ще има доста по-голяма въз­можност за развитие на собствените юно­ши. Въпросът е оба­че дали тези българ­ски попълнения ще бъдат достатъчно ефективни за нивото на ЦСКА. Защото нали знаете приказ­ката - пръв на село, последен в града.
 
На Армията вече се опариха с подобни попълнения, като например дошлия през зимата Дормушали Саидходжа, който може да бъде определен като разо­чарование.
 
Любослав Пенев вече набеляза първи­те осем имена, които почти сигурно ще акостират в отбора. Преговорите са в напреднала фаза, въпреки че червени­те все още не са под­писали официално договор с нито един от тях. Най-големите на­дежди безспорно са насочени към звездата на Пирин Спас Делев.
19-годишният футбо­лист стана хит през този сезон с добрата си игра и важните го­лове. Името му нашумя именно в мача срещу ЦСКА за ку­пата, когато закла червените с изравни­телен гол шедьовър, а по-късно Пирин детронира тима на тогавашния треньор Димитър Пенев.
 
Впоследствие Делев изигра редица силни мачове, като негови­те най-силни качест­ва безспорно са бързината, резкият демараж и отличният мер­ник. Неслучайно Де­лев бе отличен с при­за най-добър млад иг­рач за този сезон на церемонията "Футбо­лист на футболисти­те". Той може да се окаже изключително ценен в новата схема на ЦСКА, особено ако бъде пуснат като втори нападател от задна позиция. Все пак да не забравяме, че точно от Пирин с огромни надежди през зимата дойде друг голмайстор -Херман Пиетробон, който впоследствие не записа нито една минута игра. В мо­мента и той е ла сер­гията за продан.
 
Червените искат на всяка цена триото от Сливен - защитника Коста­дин Стоянов, халфа Коста Янев и напада­теля Иван Стоянов. Вече се водят нап­реднали разговори с президента на тима Йордан Лечков, кой­то е склонен да се раздели с три от звез­дите си. При това ус­ловията за ЦСКА ще бъдат доста изгодни. Най-голямото предимство за тези тран­сфери е, че играчите са обиграни помежду си. Сливен направи страхотна есен, но разочарова през про­летта, което поставя под съмнение дали тримата ще успеят да се наложат в клуб ка­то ЦСКА.
 
Продължават топлите трансферни отношения между армейците и Ботев. След като на зимната пауза бяха привлечени двама от най-добрите играчи на пловдивчани - Данчо Минев и Саид­ходжа, сега други двама по-изявени футболисти на жълто-черните ще пое­мат в посока "Бъл­гарска армия". Хал­фът Николай Манчев и нападателят Тодор Тимонов се спрягат от известно време ка­то новите попълне­ния в ЦСКА.
 
Прези­дентът на Ботев Ди­митър Христолов е готов да даде двама­та срещу доста по-ниска цена от тези 500 хиляди евро, ко­ито прибра зимата. Конкуренцията в за­щитата пък ще бъде увеличена с идването на снажния Милен Лахчев от Видима, който изнесе отличен сезон в "Б" група.
 
Прави впечатле­ние, че повечето от новите играчи са на възраст под 26 годи­ни, което означава, че в ЦСКА се мисли в перспектива. Единственият опитен играч, който почти сигурно ще облече отново червения екип, е Светльо Петров. 31-годишният халф раз­трогна договора си с азербайджанския Нефтчи и си търси отбор. Той неколкократно намекна, че с удоволствие би се върнал на Армията. В клуба също не кри­ят интереса си към него. Досегашният му треньор в Баку Гьоко Хаджиевски дори е препоръчал Светльо на своя ко­лега Любослав Пе­нев, така че сделката е въпрос на дни.
 
Възможно е селек­цията да не приклю­чи дотук. Лятната подготовка на ЦСКА започва на 25 юни и дотогава Пенев тряб­ва да е наясно с гру­пата, която ще тряб­ва да изнесе тежест­та на следващия се­зон. А в ЦСКА оста­ва да се надяват, че тоталните реформи в състава ще са за доб­ро. Или както се каз­ва - нова булка, нов късмет.
 
Добромир Добрев, "7 Дни спорт".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки