ФИФА намери "неопровержимо доказателство" за уреждане на мачове - България замесена в разследването

Контролата с Южна Африка сред заподозрените

ФИФА намери "неопровержимо доказателство" за уреждане на мачове - България замесена в разследването
ФИФА разполага с напълно „неопровержимо доказателство” за уреждане на мачове, засягащ домакина на Световното първенство през 2010 г. Южна Африка. Става дума за подготовката на „Бафана Бафана” за Мондиала. Домакинът на първенството на планетата сезира ФИФА да разследва след серията подозрителни мачове. Сред тях е равенството 1:1 срещу България, също както и рекордният за страната успех с 5:0 над Гватемала, победата срещу Колумбия с 2:1 и срещу Тайланд с 4:0.
 
Футболната асоциация на Южна Африка (САФА) потвърди в събота, че разследването касае периода от преди две години до сега.
 
В специализиран доклад ФИФА информира местната футболна асоциация (САФА), че един от сътрудниците на САФА Уилсън Перумал (на снимката) работи и за компанията "FootballFU", която е водещ азиатски букмейкър. Установено е, че Перумал се е занимавал с организацията на контролните срещи на националния отбор. Той по-конкретно е определял назначенията на съдиите, които впоследствие са обезпечавали нужните резултати, се казва комюнике, разпространено от САФА. Шефът на федерацията в ЮАР Робин Петерсен потвърди за новината и заяви, че на всеки участвал в схемите ще бъдат наложени солидни наказания. Според ФИФА футболистите от националния отбор на Южна Африка не са замесени в схемата. Под най-голямо съмнение е победата над Гватемала с 5:0 и над Колумбия с 2:1, в които бяха отсъдени съмнителни дузпи.
 

„В доклада се посочват различни длъжностни лица на САФА, които са си взаимодействали с FootballFU, и се препоръчва, че е необходимо по-нататъшно проучване на тези служители”, обяви местната федерация.   

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки