Иван Иванов – Пренебрегнатият национал

Защо за пореден път железният бранител не получи повиквателна от Мъри?

Иван Иванов – Пренебрегнатият национал

За пореден път защитникът на ЦСКА Иван Иванов не попадна в сметките на Станимир Стоилов за така важните световни квалификации на българския национален обор срещу Черна гора и Италия. Съвсем логично е да си зададем въпроса – „Защо един от най-добрите български защитници не защитава цветовете на страната в тези мачове?”.

 
С представянето си в последния месец, а и през целия минал сезон, Иванов доказа, че е млад, талантлив, перспективен, или казано по друг начин, най-конвертируемият българин в родната „А” група.
 
Въпреки това обаче, той не е в сметките на Мъри, което е необяснимо. Проблемите на „трикольорите” в защита не са от ден, два. Спомнете си как Сърбия ни унижи в Белград, пишейки отличен 6 на нашите и правейки вратаря Георги Петков най-добър в бяло, т.е. спестявайки на Марков и четата му още поне 3,4 попадения. Мачът не беше толкова далеч във времето все пак.

А Иванов, въпреки едва 20-те си години, има достатъчно опит зад гърба си и със сигурност ще помогне в опазването на Вучинич в събота или Джилардино няколко дни по-късно. Железният бранител записа цял сезон като титуляр за Локо (Пловдив) през 2007/08, а през миналата кампания бе неизменен стълб в тима на ЦСКА.

Иванов стана капитан на младежкия национален отбор, след като Ники Михайлов премина в мъжкия тим. Но не е ли времето вече и той да се присъедини към Бербатов, Петров и компания.


В периода, когато националният тим бе ръководен от Пламен Марков, Иванов изигра много силен мач срещу Грузия и то на невралгичната за българите позиция на левия бек. Да, освен, че Иванов се справя много добре в центъра на отбраната, той може да оперира и по левия фланг, именно там започна и кариерата му на „Армията”.

Сега преквалифицираният ляв бек Живко Миланов е наказан и контузен, като Мъри ще трябва да залага в събота на дебютанта Веско Минев от Левски, на мултифункционалния Станислав Ангелов или на ветерана Радостин Кишишев, като именно Тинката е фаворит за титуляр срещу черногорците.

В центъра на защитата нещата също не са розови. Стоилов не повика Александър Тунчев за двете срещи, тъй като Сашо явно не е в оптимална форма след тежката контузия, а изявите на Игор Томашич за България завършиха, след като той изпълни своята „уговорка” със селекционера – да играе до лятото в тима в отсъствието на Тунчев.



Така опциите на Стоилов се свеждат до Илиян Стоянов, Кирил Котев и Пламен Николов. Тук отново нахлува в съзнанието въпроса „По-слаб ли е Иван Иванов от тези играчи”. Отговорът е много прост – „Не е”. Ванката направи отлични мачове за ЦСКА в „А” група и разплака милионния Динамо (Москва), Той не само може да брани вратата си, а и отбелязва решителни попадения, което го прави още по-ценен.

Нормално е и Иванов да греши. В първия мач срещу Динамо той направи няколко подаръка на Кержаков, от които нападателят не се възползва, но това се обяснява за крехката му възраст. Въпреки нея обаче Иван е „перде” - на футболен жаргон и не се интересува, че срещу него е Вучинич, Йоветич или Боби Хазуров.

Не искам да критикувам Пламен Николов, тъй като има нужните качества, но все пак той и ловешката защита загубиха спечелен мач срещу добрия познайник на цялата родна общественост БАТЕ Борисов, така че формата му със сигурност не е по-добра от тази на Иванов.

Скаутите в Европа вече обърнаха сериозно внимание на бранителя. Най-сериозен интерес към него засега има от шотландския гранд Селтик, които вече знаят, че от ЦСКА могат да купят класен футболист (бел.ред. Стилиян Петров). След успешните мачове на „армейците” в квалификациите за Лига Европа обаче, Иванов със сигурност е привлякъл интереса към себе си и на няколко руски клуба.


Та след всичко казано до тук следва само едно – Иванов има място в националния отбор на България, дори и като резерва. А за отказа или контузията, която го спря да играе за младежите срещу Казахстан и Швеция, няма официална версия за случилото се. Не искам да обвинявам Мъри Стоилов в мениджърски интереси или подобни неща, той е доказал, че е добър специалист и ако в събота победи Черна гора, а в сряда вземе нещо повече в Торино, съвсем спокойно може да каже – „И без Иванов се справихме”.

Времето обаче ще покаже дали това ще е така. Всички ще стискаме палци на играчите и ще се надяваме светлината в тунела наречен „Мондиал 2010” отново да проблесне.   

Николай ХРИСТОВ


 
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки