Борислав Михайлов: Искам да изчистя името на българския футбол

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов беше вчера в Цюрих, където с президента на ФИФА Йозеф Блатер обсъди някои от най-сериозните проблеми на българския футбол. Михайлов говори пред официалния сайт на ФИФА.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов беше вчера в Цюрих, където с президента на ФИФА Йозеф Блатер обсъди някои от най-сериозните проблеми на българския футбол. Михайлов говори пред официалния сайт на ФИФА.

 


-Г-н Михайлов, каква е целта на посещението ви в Цюрих?
-Тук съм за да се видя с президента на ФИФА Йозеф Блатер. Искам да обсъдя с него някои от най-сериозни проблеми на българския футбол. Във футбола ни има проблеми свързани с корупция, със съмнения за уредени мачове и аз искам да се опитам да изчистя името на българския футбол.
 

 

-България беше четвърта на световното първенство през 1994 година. След това обаче последва спад във футбола ви. Каква е причината за това?
- Не смятам, че сме чак толкова зле в момента. Юношите ни до 19 години се класираха за европейското това лято, а това не го бяхме правили от много отдавна. Националният отбор на България е на 15-о място в ранглистата на ФИФА, а това не е лошо класиране. Лошото е, че в последните два квалификационни цикъла не можем да се класираме за голямо първенство, а това е неприятно за футбола ни.

 

 

-Каква е основата разлика между вашето поколение, което донесе толкова много радост на България и сегашните национали?
- Невъзможно е да се правят сравнения между двете поколения. Това са две съвсем различни ери. В момента младите български футболисти отиват рано в чужбина и това е добре за тях, защото в момента в България условията за реализация не са много добри. Има няколко клуба в които условията за подготовка са добри, докато при останалите има какво да се желае от организационна страна. Големият ни проблем в момента е, че много български клубове разчитат на чужденци, а по този начин българските футболисти не получават достатъчно шансове за изява. В повечето случаи, тези чужденци не са с нищо по-добри от нашите български футболисти и аз много се надявам тази практика да намалее.

 

 

-Има ли някои от твоите бивши съотборници от големия отбор от 1994 година, които сега да участват в управлението на българския футбол?
- Футболисти като Лечков, Киряков и Костадинов, които бяха част от състава през 1994 година сега участват по различен начин в управлението на българския футбол. Според мен е много добре футбола да са управлява от хора, които са бивши състезатели и са наясно със спецификата на хората.

 

 

- Бербатов е голямата българска звезда в момента. Може ли той да се превърне в пример за други български футболисти?
-Бербатов от доста време е популярен и може да се каже, че той е символът на това поколение, както някога беше Стоичков на нашето. Бербатов е чудесен пример за младите български футболисти, а и за всички млади хора в България.

 

 

-Каква е главната ви цел като президент?
-Основаната ни цел в момента е изграждането на национален тренировъчен център, където националните ни отбори да провеждат своята подготовка. Надявам се с помощта на ФИФА и УЕФА да решим този проблем. В момента търсим земя, където можем да построим базата. Това е главната ми цел в момента.

Още от Интервютa

„Александър Томаш изпълни целта и трябва да остане“

„Не знам кои разбирачи коментират, че ще се разхождаме на финала“

„Стига оправдания“, отсече бившият директор и футболист на „червените“

"Трябва да изпълним последната си цел"

Главният мениджър на националния отбор индивидуално Бранимира Маркова не си е представяла успехите

Ексклузивно интервю за Novsport на Павел Колев

„Жалко е, че не успяхме да стигнем финала, защото момчетата го заслужаваха“

"Следващата година ще ми е последната", заяви легендата

„Нямам надежда за съдийството“

Актуално


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки