900 деца спортуват безплатно в СК „ДЕМА”

Повече от 900 деца спортуват безплатно вече шести месец в Спортен клуб „ДЕМА” в Младост 1А в София. Те са включени в проекта „Многостранно физическо развитие – път към цялостно изграждане на личността”, бенефициент по който е СК „ДЕМА”, а финансирането е с безвъзмездна помощ от ЕСП по ОП „Развитие на човешки ресурси”.

900 деца спортуват безплатно в СК „ДЕМА”

Повече от 900 деца спортуват безплатно вече шести месец в Спортен клуб „ДЕМА” в Младост 1А в София. Те са включени в проекта „Многостранно физическо развитие – път към цялостно изграждане на личността”, бенефициент по който е СК „ДЕМА”, а финансирането е с безвъзмездна помощ от ЕСП по ОП „Развитие на човешки ресурси”. 

Проектът е насочен към учениците от първи до дванайсети клас. Неговата цел е да се осмисли свободното им време на младите, да се създадат  у тях навици за спорт, да се намали времето, което прекарват в бърборене във фейсбук, да се предотвратят заболявания, предизвикани от обездвижения начин на живот. Партньори на СК „ДЕМА” са 125 СОУ „Проф. Боян Пенев” и 145 СОУ „Симеон Радев” във ж.к. „Младост”. Заниманията са напълно безплатни за учениците и се провеждат в Спортен комплекс „ДЕМА” ж.к. „Младост” 1А, бул.”Ал.Малинов” №19.

Проектъ се развива в четири основни дейности: спортни мероприятия, здраве, екология и туризъм, музикални и танцови занимания. Водят се занимания в специално създадени клубове по тенис на корт, фитнес, аеробика, йога и лечебна физкултура въз основа на изготвени за проекта програми. До момента  са се включили над 900 деца, а възможностите на проекта са да обхване 1000 деца.



Обучители са високо квалифицираните треньори от Спортен клуб „ДЕМА”. Огромен интерес има и към танцовите занимания, които се водят от професионални танцьори в групи по народни хора и латино танци.

Ръководният екип на проекта разви изключително активна дейност по набиране на участници. Възможностите, които проектът дава бяха разяснени между 3000 деца. Освен с двете партньорски училища, се установиха контакти и с всички други на територията на ж.к.”Младост”, „Дружба” и „Изток” , както и из цяла София. Поради смяна на времето за училищни занятия, групите са мобилни. С всеки изминал ден проектът става все по-популярен. Обаждат се и идват младежи от ж.к.”Лозенец”, „Обеля”, „Люлин”. Трябва да се отбележи, че екипът по изпълнението му стриктно спазва изискванията на Европейския социален фонд за равно участие без дискриминация на момичета и момчета, на малцинствени групи и на деца в неравностойно положение.

Голям интерес у децата предизвикват заниманията по тенис. В тях под ръководството на квалифицирани треньори се овладяват първоначалните умения на играта, развива се координация на движенията, вниманието, способността за концентрация. Използват се освен изключително добре поддържаните кортове на комплекса и специални съоръжения за деца –  олекотени топки и ракети, мрежи за „малък” тенис. Отзивите са изключително положителни. Родителите споделят, че участието в проекта особено облекчава семейния бюджет в този момент на криза. Известно е, че тенисът е скъп спорт. Семейство с две деца, които са записани на тенис би трябвало да плати минимум около 200 лв. на месец за тренировки. Чрез участието в тенис по проекта тези пари се спестяват. Същото може да се каже и за другите спортове. Да не говорим за заниманията по народни хора и латино-танци, които при стандартно заплащане също са скъпи.

След тези първи шест месеца станаха ясни и проблемите, които съпътствуват една толкова хуманна и полезна дейност. Главният от тях е дългият срок за възстановяване на средствата, залегнал в договора. Той е 90 работни дни. На практика се превръща в над 6 месеца. Това означава, че бенефициентът е длъжен да финансира дейността със собствени средства или с кредит при условия и лихви, определени от банките. Както е известно, подобни проекти не покриват банковите лихви. А разходите по провеждането на такова мащабно мероприятие с участието на деца са значителни. Те включват хонорари на треньори, закупуването на материали за провеждане на заниманията, наемане на съоръжения. Това налага от страна на контролиращия орган в случая Министерството на образованието младежта  и науката по-голямо разбиране към дейността на бенефициентите по подобни проекти и по-експедитивно обработване на представените документи. Ползата от подобни проекти и съпътствуващите проблеми бяха обект на дискусия при посещението тази седмица на министър Сергей Игнатов в СК „ДЕМА”. Той бе запознат от Мариана Ненова, почетен председател на  клуба с напредъка на децата. Министър Игнатов стана свидетел на тяхното оживление и желанието, с което участвуват в спортните занимания. Той подкрепи изцяло начинанието на бенефициента да участвува в подобен проект и отбеляза, че ако и другите спортни клубове се обърнат към подобни европейски програми не само ще се осмисли свободното време на децата, ще се подпомогне  създаването на спортни навици у тях, но това ще допринесе в дългосрочен план и за възраждането на българския спорт.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки