ИЗВЪНРЕДНО: БФС обяви изискванията за тренировки на отборите

Цикълът е триседмичен

ИЗВЪНРЕДНО: БФС обяви изискванията за тренировки на отборите

Техническият директор на Българския футболен съюз проф. Лъчезар Димитров представи пред ръководството на централата План за организиране и провеждане на подготвителен триседмичен период за възстановяване тренираността на професионалните футболисти след отмяна на обявеното Решение на 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България на извънредно положение.

„На 13.03.20202 г. с Решението на Народното събрание на Република България беше обявено извънредно положение вследствие на епидемията с коронавирус COVID–19. Министерство на здравеопазването издаде заповед за прекратяване на всякакви тренировъчни и състезателни дейности в областта на спорта, респективно в системата на футбола.

I. Цел и мотиви за организация и реализация на оперативния тренировъчен план в професионалния футбол.

Извънредните мерки и изисквания, в следствие усложнената епидемиологична обстановка и разпространението на коронавирус COVID–19 наложи прекратяването на всякаква тренировъчна и състезателна дейност в аматьорския и професионален футбол. Вече повече от 50 дни, считано от 13.03.2020 г., футболните отбори са разпуснати. Професионалните футболисти получиха домашни задачи за запазване главно на общата физическа подготовка. На настоящия етап професионалните отбори не могат да провеждат специфичните стандартни отборни тренировъчни занимания поради изискванията за физическа дистанция и затворените футболни бази. Очакванията за треньорските ръководства, че футболистите са загубили в значителна степен специалните физически качества и технико-техническите си способности.

Наложително е поетапно в кратък подготвителен период да се създадат условия за реализация на ускорен процес на отборна спортна подготовка на откритата материална база на ПФК.

Основната цел на оперативния план е създаване условия при спазване на медицински и организационно методически норми и правила за достигане на добро ниво на тренираността на професионалните футболисти за участие в официалните срещи на национално и международно ниво след отмяната на извънредното положение.

Основните мотиви за подновяване на тренировъчна дейност футболистите от ППЛ, ВПЛ и елитен юношески футбол са следните:

1. Изисквания и решения на УЕФА по приключване на първенствата и турнирите и излъчване на Държавните шампиони и носителите на Купа България.


2. Становище на Професионалните футболни клубове за завършване на Държавните първенства и турнири за Купа България.

3. Участие на НО Мъже в баражи за класиране на финалите ЕП, участия в квалификации – Лига на нациите, НО – младежи в квалификация за ЕП, НО юноши U19 за участие в отложения елитен кръг, НО юноши U 18 и U 17 в квалификационни турнири за ЕП до края на 2020 г.

4. Определяне след крайните класирания в Държавното първенство ППЛ и Купа България участниците в Шампионската лига и Лига Европа и участника в младежката Шампионска лига U 19.

5. Невъзможността за провеждането на официални срещи се отразява негативно върху финансовото състояние на ПФК, главно свързано с приходите от реклама и телевизионни права.

II. Етапи за провеждане на триседмичен подготвителен период в професионалния футбол.

1 етап – общо подготвителен микроцикъл на открито.

Участие на 4-5 състезатели с 1-2 треньори

4-5 занимания в деня по график, всяко 60-80 мин. Брой занимания в цикъла по преценка

Задължително минимално разстояние между футболистите и треньорите 5-7 метра

Използване широк арсенал от средства индивидуално и по двойки

2 етап – специално подготвителен микроцикъл на открито.

Участие на 7-11 състезатели с 2-3 треньори

2-3 занимания в деня по график, всяко 70-80 мин. и брой занимания в цикъла по преценка

Задължително минимално разстояние между футболистите и треньорите 5-7 метра

Използване широк арсенал от специално подготвителни и състезателни средства в групов и отборен аспект

3 етап – предсъстезателен микроцикъл на открито

провеждане на определен брой занимания с целия отбор по преценка на треньорските ръководства с характер на стандартните и специфични отборни тренировки, включително учебна игра 11х11. Спазване на основните медицински норми и изисквания

III. Медицински и организационни норми и изисквания.

1. Предварително тестиране на всички футболисти, треньори и медицински специалисти общо до 30 лица за отбор за наличие на коронавирус COVID–19 за сметка на БФС.

2. Медицинският екип на отборите да извърши извънреден медицински преглед, включващ клинична лаборатория СРК, рентгенова графия на бял дроб , консултация с интернист и ежедневна термометрия.

3. Постоянна дезинфекция на теренни площи, врати, топки и други технически пособия.

4. Наличие на дезинфектанти до терена, влажни кърпички за физиологични нужди и кошове за отпадъци.

5. Ползване на тоалетни на базата. Не се ползват съблекални и хранене през първи и втори етап на подготвителния период.

6. На тренировъчните бази не се допускат зрители.

7. Всички участници в тренировъчния процес пристигат и отпътуват индивидуално или по двама със собствените превозни средства.

8. През първи и втори микроцикли евентуално третата седмица футболистите и треньорите пристигат екипирани и се грижат
индивидуално за тренировъчната екипировка.

9. Медицинския екип подготвя надписани индивидуални бутилки с вода или други течности и следи за коректното използване от футболистите.

10. Преди и по време на подготовката ще бъдат направени консултации с Министерство на здравеопазването с оглед евентуални промени и проблеми в епидемиологичната обстановка.“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки