ПОСЛЕДНО СБОГОМ: Българският футболен свят изпрати великия Георги Димитров (СНИМКИ)

Георги Велинов, Валентин Михов, Емил Костадинов и Димитър Пенев със силни думи за Джеки на поклонението

ПОСЛЕДНО СБОГОМ: Българският футболен свят изпрати великия Георги Димитров (СНИМКИ)

Българският футболен свят изпрати в последния му път бившият играч на националния отбор и ЦСКА - Георги Димитров - Джеки.

Той почина в неделя на 62-годишна възраст.

Стотици футболни личности, близки и приятели се събраха пред Националния стадион "Васил Левски", за да си вземат последно сбогом с един от големите играчи в историята на ЦСКА.

С екипа на "червените" той е петкратен шампион на България и играе на два полуфинала в европейските турнири. Димитров има 77 мача за националния отбор като в 56 от тях носи капитанската лента.

На поклонението венци бяха поднесени от феновете на ЦСКА, самия клуб, Гриша Ганчев, Христо Стоичков и БФС, а сред изпратилите го в последния му път бяха Димитър Пенев, Георги Велинов, Пламен Марков, Емил Костадинов, Валентин Михов, Анатоли Нанков, Петър Жеков, Спас Джевизов, Ивайло Йорданов, Стойчо Стоилов и много други.

"Силен характер беше, един уникален човек, голям спортист, голям човек и приятел", коментира вратарят на ЦСКА Георги Велинов.

"Бил съм му кум. Кум се става когато имаш доверие, когато един човек е приятел. Трагедия. Бог да го прости", каза Валентин Михов.

„Помагаше на нас младите и ни даваше съвети. Най-хубавият ми спомен с него е спечелването на първата шампионска титла", заяви Емил Костадинов.

"Кой не знае, който симпатизира на футбола, кой не знае в Европа за Георги, огромно уважение към Жоро! Бог да го прости. Който симпатизира на футбола, знае кой е той. Едно голямо уважение към Жоро. Животът е кратък. Той е оставил дълбоки следи в нашия футбол, в целия спорт", добави легендарният треньор на ЦСКА Димитър Пенев.

„Спомняме си с големите мачове, които изигра. Игра успешно и във Франция. Ще останат само хубавите спомени, дано да изчезнат негативните приказки. Да се сещаме често за него", допълни Димитър Пенев на поклонението

Георги Димитров е роден на 14 януари 1959 г. в с. Гледачево, кариерата си стартира в старозагорския Берое. След само един сезон е привлечен в ЦСКА, където бързо се превръща в основен лидер, записвайки 270 мача и 31 гола във всички турнири за "червените" в рамките на почти цяло десетилетие.

През 1986-а осъществява трансфер във френския гранд Сент Етиен (54 мача, 3 гола), а две години по-късно се завръща в ЦСКА, за да добави нови 22 мача и 2 гола за "армейците". Завършва кариерата си с екипа на Славия през 1990 г.

Димитров е петкратен шампион на страната с ЦСКА, три пъти печели Купата на България, също толкова трофеи има и в турнира за Купата на Съветската армия. Полуфиналист за Купата на европейските шампиони през 1982 г., полуфиналист в КНК през 1989 г.

За българския национален отбор дебютира на 29 ноември 1978 г. срещу Северна Ирландия и общо изиграва 77 мача за представителния тим, в които бележи 7 гола. Цели 56 двубоя носи капитанската лента на България, в това число - на финалите на Световното първенство в Мексико през 1986 г. През 1985 година е избран за Футболист номер едно на страната.

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки