Инфантино: Световно клубно през 2025-та година ще има

Президентът на ФИФА е сигурен в новия проект

Инфантино: Световно клубно през 2025-та година ще има

Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че няма да се откаже от плановете за провеждане Световно клубно първенство с 32 отбора през следващата година, въпреки натиска от различна страни и заплаха съдебни действия.

Световната асоциация на лигите, оглавявана от изпълнителния директор на Висшата лига Ричард Мастърс, както и Асоциацията на професионалните футболисти (ФИФПро) заплашиха, че ще съдят ФИФА, ако датите за предстоящия турнир, предвиден за юни и юли месец в САЩ догодина, не бъдат променени.

"Дори с новото Световно клубно първенство, в което ще участват 32 отбора и ще има 63 мача, ФИФА ще организира само един процент от всички мачовете на водещите клубове в световен мащаб, Всички останали срещи, които са 98-99 процента от общия брой, се правят от различни лиги, асоциации и конфедерации. Вие всички харесвате това", каза Инфантино по време на Конгреса на ФИФА в Банкок.

"С единия или два процента от мачове, които ФИФА организира, тя финансира футбола в глобален мащаб. Тези приходи не отиват при няколко клуба в една държава. Те са за всички 211 страни по целия свят. Няма друга организация, която да прави това. Надявам се, че тези цифри, които всеки от вас може да провери и сам да калкулира, ще спрат този безполезен дебат, който е напълно безпочвен. Нека се фокусираме върху нашата мисия, която е да организираме турнири и състезания и да развиваме футбола, защото 70 процента от вас, членовете на ФИФА, нямаше да имате футбол в страните си, ако не са тези приходи директно от ФИФА", добави швейцарецът.

Според плановете на Инфантино новото Световно клубно първенство ще се провежда веднъж на всеки четири години и класирането за него ще става чрез ранкинг система. 

Шефът на ФИФА обаче има и други планова за развитие на футбола. Той планира създаване на глобален турнир за играчи до 15-годишна възраст, в който да участват отбори от всички 211 държави, както и световно първенство за легенди.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки