Хендерсън обясни защо напусна Ливърпул

Бившият капитан се извини за трансфера си в Саудитска Арабия на LGBTQ+

Хендерсън обясни защо напусна Ливърпул

Полузащитникът Джордан Хендерсън е напуснал Ливърпул, защото вече не е бил желан в английския футболен клуб.

Това заяви бившият халф на "червените" в интервю за The Athletic, след като по-рано през лятото завърши трансфера си в Ал Етифак от саудитското първенство.

"Имаше няколко неща, които ме притесниха. Имам много добри отношения с мениджъра Юрген Клоп, който винаги е бил честен с мен. Няма да изпадам в детайли за личните ни разговори, но ми стана ясно, че вече няма да играя толкова много. Знаех, че Ливърпул ще привлича играчи на моята позиция", каза той.

"За мен щеше да бъде трудно да го приема, тъй като съм в клуба отдавна и съм негов капитан. Всички знаят това, мениджърът също го знае. Освен това, през следващото лято ни предстои европейско първенство и националният отбор е важен за мен.

"След това дойде запитването на Ал Етифак за евентуален трансфер, а клубът не отхвърли веднага тази възможност. В този момент разбрах, че желанието на хората е Ливърпул да остана може би се е променило. Знаех, че това ще се случи в един момент, но не предполагах, че ще бъде толкова скоро. Трябваше да приема това.

"Ако един от тези хора (ръководството) ми бе казал, че искат да остана, сега нямаше да водим този разговор. Това обаче не се случи и аз трябваше да помисля за следващата стъпка в кариерата ми. Не казвам, че съм бил форсиран да напусна, но и в нито един момент не се чувствах желан.

"Намирам се в края на кариерата ми и искам да бъда щастлив, да играя. Не искам да седя на пейката и да влизам за по 10 минути на мач. Това щеше да има много негативно влияние върху шансовете ми да играя и за Англия".

"По време на подготовката хвърлих много усилия и влязох в много добра форма, но ситуацията не се промени изобщо. Запитах се дали има значение какво правя, или не.

"Ливърпул остава завинаги мястото, на което се родиха децата ми и където постигнах много. Обичам клуба и феновете. Мисълта да се изправя срещу тях не ми допадаше. Така се стигна до възможността да играя за Стивън Джерард в различно първенство и в тотално различна култура. Проектът ми хареса и ще опитам да помогна по всички начини, на които съм способен.

"Знам, че от Ал Етифак наистина искаха този трансфер. Знам, че и Стиви ме искаше. Надявам се в следващите години да изградим нещо трайно и да направим саудитското първенство едно от най-добрите в света".

Същевременно Хендерсън се извини на международната LGBTQ+ общност за трансфера си в саудитското първенство и обеща, че ще направи всичко по силите си в помощ на движението за права на хомосексуалистите.

Хендерсън подкрепяше горещо LGBTQ+ общността като футболист на Ливърпул, но това лято заигра именно в страната, където хомосексуализмът е криминализиран.

"Разбирам защо хората са ядосани. Разбирам техния гняв. Искам да се извиня на всеки, когото съм накарал да се чувства по този начин. Не съм искал да нараня някого умишлено. Напротив, винаги съм искал да помагам така, сякаш е търсено моето съдействие", заяви той.

Запитан дали знае, че английската група Pride in Football е съветвала членовете си да го зачеркнат, Хендерсън отговори: "Боли ме от това. Не съм човек, който се прибира в дома си и забравя проблемите. Мисля много върху тях. Хората имат право на мнение и аз мога само да се извиня. Съжалявам, че съм ви накарал да се чувствате по този начин. Искам обаче да подчертая, че не съм се променил като човек.

"Хората знаят моята позиция и тя не се е променила заради факта, че съм в държава с различни закони. Те знаят какви каузи и кампании съм подкрепял. Нито един път обаче не сами казали какво мога и какво не мога да правя".

Хендерсън добави, че би носил отново връзките на бутонките си в цветовете на дъгата, ако това е възможно.

"Не отхвърлям тази възможност. В същото време обаче не искам да проявявам неуважение към религията и културата на хората в Саудитска Арабия. Ако това ще ги обиди, няма да го правя. Ако обаче имам тази възможност, ще ги нося".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки