Александър Попов: След три седмици ситуацията при нас може да е по-различна от кадрово естество

ЦСКА загуби от Фенербахче с 1:3 гейма (22:25, 23:25, 25:23, 21:25) в среща от група "А" на волейболната Шампионската лига за мъже. Александър Попов даде мнението си за мача.

Александър Попов: След три седмици ситуацията при нас може да е по-различна от кадрово естество

ЦСКА загуби от Фенербахче с 1:3 гейма (22:25, 23:25, 25:23, 21:25) в среща от група "А" на волейболната Шампионската лига за мъже, предаде репортер на "Нов Спорт". Първата част завърши 25:22 в полза на гостите от Фенербахче, а във втория гейм турският тим стигна до успеха с 25:23. Третата българите спечелиха с 25:23, но в четвъртата отстъпиха с 21:25. Двубоят се игра в зала „Христо Ботев” пред 1500 зрители. Това бе второ поражение за възпитаниците на Александър Попов от две изиграни срещи в Лигата. Ето какво сподели треньорът след мача.

- Като, че ли се вижда, че Шампионската лига е нещо друго?
- Заради това го играем, за да видим добрите състезатели, качествените състезатели, доказали себе си, как успяват да се справят в трудни ситуации с конкретни волейболни ситуации. Естествено, че резултатът не ни задоволява. Чисто спортно-технически не успяхме да направим хубав блок срещу тяхното слабо посрещане, те посрещаха, мисля, че до средата на мача с 20% посрещаха, имахме непрекъснато двоен блок срещу техните крайни нападатели, но успяхме да хванем Гърбич и особено Билингс. Проблемът ни е спортно-технически. Хубавото при нас е, че младите, които така или иначе не можаха да направят мач. нито за Иван Колев, нито за Бойко Бонев може да се каже, че това беше техният мач. Не се отказаха, борихме се. Естествено, че голяма роля има и публиката, как да се откажеш, как да провесиш нос, когато имаш такъв съпорт. Бориха се, това трябва да се оцени от всички. Трудно е да се носи отговорност, трудно е да се играе под напрежение. Представете си и ние всички - и ръководство, и публика сме чакали тази Шампионска лига толкова години и точно пред родна публика се случва това, за което сме си мислели – пълна зала, еуфория, съперник, който може да победим категорично и това малко сковава и води до напрежение. Това даде отражение спортно-технически, не психологически, според мен.

- Изглежда много добре бяха разучили играта на Мейо и като, че ли това оказа сериозно влияние?
- Не, не, не. Не е причината в Мейо. Причината си беше във всички нас. Успяхме, въпреки, че не ни беше особено силен сервисът, успяхме да ги държим на 30% посрещане. Това е един добър атестат за нашия сервис за това ниво. Просто в краищата не можахме да направим добър точконосец и блок. Това е анализът веднага след мача. Ако бяхме успели, дори и да не правим точки от блок, а да омекотяваме, така както започна първото разиграване в мача, така ако беше останало, имахме по-големи шансове. Опитът бе в тяхната площадка. Имат състезатели, които са играли Шампионска лига и на такива турнири достатъчно дълго, а това да е адреналинът, който да ги накара да покажат максимума от себе си. Мисля, че се получи добър волейбол за радост на публиката, която е дошла да гледа волейбол. Съжалявам, че не успяхме да зарадваме феновете с победа. За нас предстои много работа, трябва да се направи един анализ и за в бъдеще, аз мисля, че ако коригираме някои неща, мачът в Турция не е невъзможен, продължаваме да се борим във всяка среща. Имаме две-три седмици почивка от Шампионска лига, тъкмо да се окопитим малко, да излекуваме някои контузии. Това за нас е важно, ние нямаме на какво да разчитаме отвън.

- Доволен ли си от представянето на Иван Зарев, той като, че ли остана длъжник на отбора?
- Не бих казал. Това е една дълга тема. Основният проблем на Зарев е леката несработка с центровете, това беше ахилесовата му пета в началото на мача и той я оправи, просто самочувствието и мотивацията на Фенербахче се държеше на това, че ние не успяхме да ги хванем на блок. Това е истината за мен.

- Домакинствата общо взето са най-важни за продължаването, амбицията ви от тук нататък?
- Вижте, турнирът е дълъг, има да се играят мачове и през януари. Не могат да се правят такива анализи. Аз преди малко точно това казах – мачът в Турция никой не може да го предвещае като категоричен успех за турците. Имаме шансове, ще се мъчим, ще работим. След три седмици ситуацията при нас може да е малко по-различна от кадрово естество, да се надяваме.