Девойките ни по волейбол с шест от шест на Европейското първенство!

Страхотен успех на нашите момичета в Румъния и Гърция

Девойките ни по волейбол с шест от шест на Европейското първенство!

Националният отбор за девойки до 18 години постигна шеста победа от шест мача на Европейското първенство по волейбол (1-13 юли, Румъния и Гърция) и е сигурен полуфиналист.

Младите ни "лъвици" се наложиха с 3:1 (25-18, 25-19, 24:26, 25:20) гейма над домакина в нашата Група II – Гърция. Селекцията на Антонина Зетова продължава без загуба в Ираклион, а до края ни остана само една среща – утре от 14:30 часа срещу Унгария.

С представянето до тук тимът заслужи първото място в потока, от което е почти невъзможно отборът да бъде изместен. По регламент към Топ 4 продължават първите два в двата потока. Полуфиналната фаза и двата мача за медали ще се играят в Румъния на 12 и 13 юли. 

Деница Ангелова бе най-резултатна с 16 точки (4 блока и 3 аса), а Калина Венева добави 15 т. Дарина Нанева днес имаше силно включване с 13 точки (4 блока и 3 аса), а много силна игра в четвъртия гейм на Никол Окоро и Вяра Парапунова им донесе 9 точки.

България постигна 10 аса и 12 блокади в срещата.

Гъркините, които се радваха на сериозна подкрепа от трибуните (970 зрители в този двубой), удържаха равенство срещу нас само в началните минути (4:4). Успяхме да се откъснем при 10:6 и щабът на домакините взе първото си прекъсване. След него с много силна игра в атака продължихме серията и стигнахме до 14:6. Втори таймаут за Гърция. Не успяхме да посрещнем добре следващата им атака и поредицата бе прекъсната, но за кратко. Двуцифрената разлика не се забави (23:13). Нашите момичета играеха много силно в атака и посрещане до този момент, но последва отпускане. Зетова усети и взе прекъсване, но то не повлия и гръцкият тим стопи до 5 т. (23:18). Калина Венева влезе в игра, а най-сетне Деница Ангелова заби за геймбол, който бе реализиран още в следващата атака. Освен, че можехме много по-рано да я затворим, допуснахме много грешки – 8, откъдето дойдоха повечето точки на съперника. Ние успяхме да запишем и 4 аса в откриващия гейм. Парапунова и Ангелова бяха най-резултатни до този момент с по 5 точки.

Грешките от края на първия гейм продължиха и в началото на втория (1:5). Никол Окоро влезе като смяна и прекъсна серията на съперника, след като заби през блокадата на Гърция. Нашият блок заработи, главно със силна игра на Деница Ангелова. Гъркините на два пъти пратиха топката в аут и така изравнихме при 8:8. Таймаут за домакините. След него дойде и обратът за нас, както и серия от 4 поредни точки. Ас на Ангелова за 17:11 и ново прекъсване за домакините. Последваха две поредни точки за тях и Зетова веднага поиска таймаут, за да предотврати ситуацията от първия гейм. Гъркините се доближиха на 2 точки и опитаха да изравнят, а нашият щаб поиска прекъсване (21:19). Напрежението в редиците ни утихна и след двойна блокада, ас на Нанева и точка на Една Тодорова се стигна до геймбол. Венева го реализира веднага с четвъртата ни поредна точка – 25:14. В тази част значително понижихме ефективността си в атака, като само Ангелова бе 100%.

Третият гейм, подобно на предходните, ни предложи оспорвани моменти с малко обрати в началото, но пък драматичен завършек в края. Взехме известен аванс при 10:7, с което дойде и първото прекъсване на Гърция. Преднината ни стана изразителна – 14:8. При 17:10 дойде и вторият таймаут за тях, но ние задържахме разликата. Ангелова продължи да бомбандира съперника – 22:16. Последва дълго разиграване и страхотни спасявания от наша страна, завършил с блокаут и 23:16. Точно, когато изглеждаше, че бързо ще затворим и тази част и ще вземем чиста победа, мачът тръгна в друга посока. Гръцките волейболистки показаха, че няма да се дадат лесно. Записаха две точки, а Зетова използва таймаут. Съперникът реализира 3 поредни точки, но ние първи стигнахме до геймбол (както и мачбол) след два блокаута и един аут при 24:22. Последваха блокаут и ас за равенство, а със серията си от 4 поредни точки Гърция взи гейм – 24:26. Това ни лиши от трета поредна чиста победа на първенството.

Нашите момичета решиха да не допускат повече грешки и силно се мобилизираха в следващата част, печелейки я категорично с 25:10 за 19 минути. Геймът започна с бързо 5:1 за нас и прекъсване за домакините. След два блока на Нанева и успешна атака на Димана Иванова стана 8:1. Ас на Венева направи разликата 11:2, а силни муните и точки на сметката на Парапунова доведоха до 13:4. В следващото разиграване Окоро направи аванса ни двуцифрен. Гъркините, на свой ред, постигнаха мини серия от 3 точки, но Зетова не поиска прекъсване. Още при следващото изпълнение на начален удар – съперникът сгреши. До втория мачбол в срещата се стигна след продължително разиграване с няколко наши хубави спасявания, а Венева прехвърли леко топката през мрежата и тя падна в полето на съперника. В следващата контраатака на Гърция топката бе пратена в аут и това донесе поредният ни успех.