Шведска легенда пред Novsport.com: Бием ви, защото имаме по-класни футболисти

"Англия има сили да спечели световното", казва още Глен Стрьомберг

Шведска легенда пред Novsport.com: Бием ви, защото имаме по-класни футболисти
Глен Стрьомберг е една от легендите на шведския футбол. Халфът от близкото минало е познат на любителите на най-великата игра от Мондиал 1990, когато бе точен в мрежата на Шотландия при загубата с 1:2. Роденият през 1960 г. бивш футболист има 52 мача за „Тре Крунур” и 7 гола, а в клубната си кариера е обличал екипите на ИФК (Гьотеборг), Бенфика и Аталанта. Със Стрьомберг разговаря сътрудникът на Novsport.com Кирил Евтимов.

- Здрасти Глен, как си, какво става с теб?
-Здравейте, чувствам се добре. От 26 години живея в Италия. През 1984 година преминах в Аталанта и оттогава не съм напускал страната. Ожених се, имам три деца, осем котки, две кучета и една костенурка. Така че няма как да мърдам от Ботуша.

- Ти си познат в България от дните си в Аталанта, когато феновете виждаха на терена висок, снажен шведски футболист, с дълга руса коса. Това ли бяха най-добрите ти години?
- Не мога точно да кажа къде съм постигнал повече. С ИФК (Гьотеборг) станах шампион на Швеция и триумфирах в Купата на УЕФА. С Бенфика пък два пъти взех шампионската титла на Португалия. Много съм доволен и от периода си в Аталанта, и най-вече в последните 4 години от него – между 1988-а и 1992-а. Няколко сезона завършвахме в първата половина на таблицата, което за тим като Аталанта е безспорен успех.
 
- Вкара на Шотландия по време на световното в Италия през 1990 г., но загубихте с 1:2. Бяхте в много тежка група с Бразилия и не успяхте да излезете от нея. Четири години по-късно обаче Швеция, както и България, взеха бронзови медали от САЩ 94’. Сега обаче и двата тима не са в ЮАР. Защо Швеция не е на Черния континент, къде сгреши отбора?
- Не мисля, че някъде е сгрешил или нещо подобно. От 6 квалификационно цикъла, успяхме да се класираме 5 пъти на големи европейски и световни форуми. Това е най-доброто постижения в историята на шведския футбол. Не може обаче да си на всеки шампионат, било то европейско или световно първенство. Проблемът е, че не вкарваме достатъчно попадения. Златан Ибрахимович е страхотен голмайстор, но бележи прекалено малко с националната фланелка.

- В последно време България и Швеция се срещат доста често на зеления терен. Ние обаче не само не можем да ви победим, а и не можем да ви отбележим гол. Каква е тайната? Защо всеки път не можем да ви вземем поне равен?
- Няма някаква рецепта за успеха ни срещу вас. Когато аз играех за националния отбор, Швеция и България се познаваха много добре и бяха на едно ниво. Смятам, че в последните 10 години разполагаме с по-добър състав. Имаме великолепни играчи, познати в целия свят. Всички знаят кой е Ибрахимович. Фреди Люнгберг бе един от най-добрите офанзивни халфове в света, а Олоф Мелберг бе сред най-класните защитници на планетата.



- Няма как да не те попитам и за твоя фаворит на световното в ЮАР? Кой ще вземе титлата в ЮАР?
- Може и да изненадам доста хора с прогнозата си, но според мен Англия има сили да спечели Мондиала. Те има страхотен отбор и изключителен  наставник. Трябва обаче Рууни да е възстановен напълно и да бележи (бел.ред. засега това не става и Уейн Рууни все още няма гол на шампионата). За да спечелиш титлата, трябва да имаш голмайстор в отбора си. Един нападател може да те вкара в четвъртфинал, полуфинал и финал. Гари Линекер бе истински лидер на Англия в Мексико през 1986 година. Той стана голмайстор на турнира, но тогава неговите усилия не бяха достатъчни. Сега ще видим дали тези на Рууни ще стигнат за титла.

 


Кирил Евтимов,
Novsport.com 

Цялото интервю с Глен Стрьомберг може да чуете в прикачения аудио файл.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки