Венцислав Христов: Можем да се преборим с Хърватия за второто място

"Можех да отида в Лудогорец, но се радвам, че останах в Стара Загора", каза нападателят

Венцислав Христов: Можем да се преборим с Хърватия за второто място

Нападателят на Берое Венцислав Христов се появи на терена в двубоя с Азербайджан в 83-ата минута с надеждата да спаси България от грешна стъпка на старта на евроквалификациите. Само 4 минути по-късно футболистът показа, че Любослав Пенев не е сгрешил, като му се е доверил. За звездния миг, шансовете за класиране и представянето на Берое Христов говори вчера в интервю за "Тема Спорт".

- Венци, как се почувства в секундите след гола?

- Изключително щастлив, защото осъзнах колко важно е попадението, което вкарах. То се оказа решаващо за успеха. Много е хубаво, че тръгнахме с победа, която накрая може да има голяма стойност. Даде ни и нужната доза самочувствие.

- Очакваше ли Любослав Пенев да ти гласува доверие?

- Да, и се радвам, че го оправдах. Ако не се надявах и не вярвах в себе си, нямам работа на терена.

- Какво ти каза селекционерът, преди да те пусне в игра?

- Преди мача той направи разбор за всички позиции като цяло, знаех си мястото на терена и тактическите указания за моя пост. Когато ме пусна, просто ми каза да ги спазвам и ако мога, да вкарам гол. След мача в съблекалнята г-н Пенев поздрави целия отбор за мъжката игра и характера, който показахме с оглед на развитието на мача и тежкия терен. А и за спечелените три точки.

- Не ти ли се струва, че Азербайджан е малко надценен отбор? Не изглеждаха толкова силни, но въпреки това можеше да ни препънат на старта.

- Ние самите не сме ги надценявали, просто малко ни повлия тежкият терен и че това бе първи мач от групата. Колкото и да се опитваме да тушираме напрежението с приказките, че не гоним участие на Евро 2016 на всяка цена, все пак го имаше. Винаги е така преди първата среща. Лично моите амбиции са отборът да се класира директно за финалите във Франция, а доколко ще ни стигнат силите - това е съвсем друг въпрос. Но определено класирането е цел на отбора, на всеки един играч, и напрежението оказа своето влияние в първия двубой.

- Да очакваме ли още голове от теб с националната фланелка?

- Всичко с времето си. Хубавото на нашия отбор е, че изключително много разчита на колектива и всеки един играч с индивидуалните си качества помага на тима да печели мачове. Нямаме изявен футболист, около когото да се гради цялата игра на отбора.

- Следващият мач е у дома срещу Хърватия на 10 октомври, очертава се като ключов. Какви са очакванията ти?

- Надявам се да дойдат колкото се може повече хора на стадиона и да ни подкрепят. Защото в крайна сметка всички ние играем за името на България, всеки вид подкрепа е важна за нас. Дали ще бием Хърватия? Божа работа, но мисля, че имаме сили да се преборим с този отбор за второто място.

- Миналите квалификации България играеше красиво, но все нещо не й стигаше, за да печели мачовете си. Сега като че ли нещата се обръщат?

- Не мисля, че сме играли грозно срещу Азербайджан. Но определено е за предпочитане грозната победа пред красивата загуба.

- Твоят клубен отбор Берое се представя доста силно от началото на сезона в „А“ група, докъде ще стигнат силите ви?

- В Берое играем мач за мач, не сме точно ние отборът, който да си прави планове: в този двубой ще играем на 100%, в следващия ще пестим силите си и т.н. Във всяка среща излизаме пределно мотивирани, защото всеки отбор, който стъпи малко по-здраво, може да ни изненада. В България силите са много изравнени в момента. Официално Берое не е афиширал цели, просто момчетата винаги излизаме за победа. Ако бием, амбициите ни ще станат по-високи.

- Съжаляваш ли, че така и не беше трансфериран в чужбина? След краткия си престой в Металург (Донецк) се върна обратно в Берое...

- Не, няма за какво. Щом така е станало, е имало причина да се случи.

- Имаше вариант да преминеш и в Лудогорец, но като че ли ръководствата на двата клуба не се разбраха?

-Да, така се получи, не се разбраха. Аз лично се радвам, че останах в Стара Загора на този етап, явно има още какво да дам на Берое и ще се постарая да го направя. Дай Боже, да вкарам още много попадения, но специално в българското първенство малко трудно се излиза на голови ситуации.

- България отдавна не е имала изявен голмайстор. Надяваш ли се един ден да се превърнеш в новия Любо Пенев, например?

- Ако аз успея да достигна до неговото ниво, което, предполагам, е мечта за всеки роден нападател, то тогава България няма да има никакви проблеми и отборът ще го очакват само хубави моменти.  

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки