Дзаферович: Берое бе най-добрият вариант за мен, имаме шанс за Европа

Хърватският защитник Ваня Джаферович се завърна в Стара Загора. В понеделник той ще подпише своя договор Берое и ще започне подготовка с отбора. Дзаферович заяви пред BeroeOnline, че се надява да проведе една нормална подготовка и да може да се завърне в игра през март

Дзаферович: Берое бе най-добрият вариант за мен, имаме шанс за Европа
Хърватският защитник Ваня Джаферович се завърна в Стара Загора. В понеделник той ще подпише своя договор Берое и ще започне подготовка с отбора. Дзаферович заяви пред BeroeOnline, че се надява да проведе една нормална подготовка и да може да се завърне в игра през март.

- Ваня, добре дошъл отново в Берое!
- Благодаря!

- Какво е усещането отново да се завърнеш в Берое и предполагам в понеделник ще подпишеш договор?
- Да. Хубаво е усещането. Аз винаги съм имал хубави чувства към Стара Загора и Берое. Като идвам тук все едно съм в моят град, примерно в Загреб или където и да е в Хърватска. Радостен съм, че пак съм тук. Мисля, че това е най-добрият вариант за мен.

- Много от феновете като разбраха, че се връщаш в Берое реагираха с аплаузи. Как се чувстваш в момента и как върви възстановяването ти?
- Това е много хубаво. Още като играх в Локомотив (София) дойдох на един мач на Берое срещу Локомотив (София) и целият стадион ми ръкопляскаше и ми скандираха името. Това е нещо, което всеки човек може да желае. Ако това се случи се чувстваш много щастлив и доволен. Не знам какво друго да кажа. Винаги съм имал добри думи към феновете на Берое и жителите на Стара Загора. Това ми е втора операция на лявото коляно. Ще видим... След първата операция като се възстанових и започнах да играя чувствах някаква болка. Значи не е била направена както трябва. Това ми го каза и доктора, защото на шестия месец след операцията да чувстваш болка значи нещо не е наред. Така се случи, че като отидох в Кипър се контузих. Получих удар в лявото коляно и скъсах пак тази кръстна връзка. Отидох в Загреб да си направя операция, защото ми препоръчаха един много добър специалист - д-р Янкович. Аз и баща ми също го знаем. Прави операции на футболистите на Динамо (Загреб), ходил е в Америка да оперира други спортисти. Като погледна коляното ми за да види какво е ми каза, че скъсана предна кръстна връзка. Той я оправи. Имаше и още някои наранявания – отлепен хрущял. Той направи едно нещо, което се нарича микрофрактура, т.е. едни дупчици долу под пателата (капачето на коляното), за да излезе новият хрущял и да може по-добре да се възстанови. В моят случай по-лошото е хрущяла, отколкото предна кръстна връзка. Човек може и 10 пъти да къса предна кръстна връзка само хрущялът да не е много наранен, защото има много болка след това. До момента възстановяването върви много добре, ще видим сега като започна да тичам и да правя упражнения с топка. На този етап нищо повече не мога да кажа. Надявам се всичко да е наред. Винаги съм се борил в живота си и мисля, че ще успея да се върна на терена и да играя силно за Берое както преди.

- Колко време е нужно за пълното ти възстановяване, да започнеш да се натоварваш сериозно и да играеш с топка?
- В моя случай доктора ми каза, че 4 месеца не трябва да тичам и да правя нещо по-сериозно. На този изобщо не мисля за спринтове или упражнения за смяна на посока и т.н. Сега съм на четири месеца и десет дни след операцията, и започнах леко да тичам. В Загреб тичах три дни. До момента нямам сериозни болки, ще видим като се увеличи натоварването как ще реагира коляното. За сега върви много добре, аз съм доволен. Д-р Янкович ми каза, че микрофрактура се прави на много играчи от НБА. Той лично е правил на много футболисти и при някои не се е получило, и веднага след операцията като са започнали да ходят са чувствали болка в коляното, и изобщо не са могли да се оправят. Каза ми, че аз имам късмет да не ме боли като ходя, което е супер. Ще видим как ще е занапред. Аз всичко съм направил да се възстановя. Взел съм си хапчета и всякакви медикаменти, които са ми необходими.

- На коя дата ти беше операцията?
- На 30 август.

- Предполагам си се чул и с Илиан Илиев...
- Говорих с Илиан Илиев и с хора от ръководството. Запознат съм с всичко за Берое. През този период имах българска телевизия в Хърватска и съм гледал мачове на Берое. Не даваха много мачове, но срещу силните отбори ги гледах.

- Има ли някаква разлика между този Берое при първият ти престой и този Берое, който видя през последният сезон и спечели Купата на България?
- Много голяма разлика има. Като бях в Берое нямаше толкова качествени футболисти. Бяхме добър колектив и накрая се получиха тези работи с Банев, които всичките ги знаете. Тогава нямаше толкова качествени футболисти и не се играеше футбол. Винаги се опитвахме предимно да се защитаваме и да ритаме напред. Сега като гледам Берое не играе по-слабо от Левски, ЦСКА. Даже като гледах мача между ЦСКА и Берое изобщо не знаех кой е Берое и кой ЦСКА. Левски този сезон играе малко по-добре, но не са тези Левски и ЦСКА, които бяха преди.

- Берое е само на 5 точки от зона Лига Европа и почти всички силни отбори идват в Стара Загора. При добро стечение на обстоятелствата и обективно съдийство според теб може ли Берое пак да играе в Европа?
- Винаги има шанс. Берое има отбор, има треньор, има ръководство, има фенове. Берое има всичко, което малко отбори в България имат. Мога да кажа, че са само Литекс, Левски и ЦСКА. Виждате Локомотив (София) също пада, Черноморец намалиха парите... Мисля, че Берое и Локомотив (Пловдив) могат да се причислят към тези отбори. Всичко зависи от нас как ще играем, но трябва да мине първо подготовката. Но с оглед това, което съм гледал от мачовете и играта на отборът мисля, че има шанс.

- Какво ще пожелаеш на запалянковците за пролетният дял на първенството?

- Пожелавам им да се радват на мачовете на Берое. Не мога да обещая нищо, тъй като миналата година Берое взе купата, а през този сезон вече отпадна от турнира. Не искам нищо да обещавам, искам да видя в първите мачове как ще се представи отбора и после може да кажа нещо по конкретно. 

Берое публикува годишния си финансов отчет

Вижте подробности

Ачиари: Изиграхме много интелигентен мач, много съм доволен

Треньорът на заралии остана доволен от успеха

Берое шокира ЦСКА 1948 в Бистрица с късен гол (ВИДЕО)

Политино реализира в 88-ата минута

Добри новини за звезда на Берое, избегна затвора

Себастиан Вия има поводи за радост

Себастиан Вия: Работихме много, головете са доста важни за мен

Новата звезда на Берое изрази радостта си след успеха над Черно море

Ачиари: Направихме много добър мач, търсим нашия стил с новите играчи

Треньорът на Берое бе доволен от успеха над Черно море

ШОК ЗА ЧЕРНО МОРЕ: Берое спря "моряците" с 2:0 (ВИДЕО)

Трета загуба за варненци от началото на сезона

Първо в NS: Арда се пробва за желан от Левски

Вини Трибуле в радара на "сините"

Берое надделя над Спартак (Плевен) с 3:0 в последната си контрола

Заралии не дадоха шансове на противника си днес

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки