Йоканович: Сам нямаше да си тръгна от Левски, но това не зависеше от мен

„Едва ли щях да дойда, ако знаех, че ще остана по-малко от три месеца начело на отбора”

Йоканович: Сам нямаше да си тръгна от Левски, но това не зависеше от мен

„Сам нямаше да си тръгна от Левски, но това не зависеше от мен.”

Думите са на на бившия треньор на "сините" Славиша Йоканович, който този уикенд вкара Уотфорд в английската Висша лига. Тимът на Йоканович си гарантира едно от първите две места в Чемпиъншип кръг преди края и от есента ще играе в най-високото ниво на английския футбол. В България Йоканович изкара 3 месеца начело на Левски, но бе изгонен през октомври 2013 г. заради незадоволителни резултати. По-добри дни на "Герена" обаче така и не настъпиха. Нещо повече - стигна се до една от най-грозните сцени в историята на българския футбол със събличането на наследника на Йоканович - Ивайло Петев. Днес "сините" са във втората шестица на "А" група, а Йоканович стана третият чужденец, извел тима си до промоция във Висшата лига. Ето какво заяви сръбският специалист в ефира на ТВ7.

- Г-н Йоканович, първо честито класиране за Висшата лига. Очаквахте ли, когато поемахте Уотфорд, да стигнете до промоция в елита още през април?
- Благодаря, планът беше да се атакува Висшата лига. Първенството е дълго и тежко и първоначалната ни идея беше място в шестицата. В крайна сметка бяхме най-концентирани, най-мотивирани, свършихме си добре работата и вече сме във Висшата лига. Очаквахме и се надявахме да направим добър сезон и това се случи.

- Това ли беше задължителната цел - влизането във Висшата лига?
- Да. Нещата се получиха. Работихме добре, влязохме в правилната форма, бяхме като един тим и накрая всичко това се изплати.

- Какво ще правите след края на сезона, оставате в Уотфорд и през есента?
- Сега най-важното нещо е да приключим сезона. Да спечелим титлата в Чемпиъншип, като трябва да сме максимално концентрирани и в последния си мач. Първо да вземем трофея, след това ще мислим по тези въпроси.

- А вашият договор с Уотфорд изтича след края на сезона или е по-дългосрочен?
- Да, до края на сезона е.

- Предполагам, че имате вече оферти за новия сезон?
- Това са теми, които не бих искал да обсъждам сега преди да е свършило първенството. Като приключи шампионатът, ще седнем и ще решаваме какво ще бъде занапред.

- Имате титли в Сърбия, в Азия, сега сте на път да спечелите Чемпиъншип. Задавали сте си въпроса защо нещата не се получиха в България?
- В България престоят ми беше кратък. Работих за един велик, огромен клуб и съм много доволен, че живях и работих в София. Между другото дойдох във вашата страна с идея и намерение да помогна на Левски да спечели трофей, но към онзи момент тези очаквания не бяха реални.

- Разочарован ли бяхте, след като ви освободиха само след няколко месеца работа?
- Разбира се, че бях разочарован. Имахме друг план. И едва ли щях да дойда, ако знаех, че ще остана по-малко от три месеца начело на отбора. Но клубът търсеше друго решение и това си беше решение на ръководството. Сам нямаше да си тръгна от Левски, но това за съжаление не зависеше от мен.

- Загубихте ли малко увереност в себе си след тези събития?
- Не, никога не съм го правил в целия си живот. В този бизнес, във футбола, всичко зависи от резултатите. Но винаги съм вярвал в себе си, в работата, в която върша. Но е важно и хората около теб също да ми вярват. Ситуацията в Левски беше малко по-различна, но това е част от живота.

- По-добре ли се чувствате сега в Англия, отколкото на Балканите?
- Аз пак ще повторя. Аз бях много щастлив да работя в голям клуб като Левски, бях щастлив да живея в прекрасен град като София. Бях много щастлив да имаме такава публика, която много ни помагаше. Но хората, които управляваха клуба тогава решиха да постъпят така. Но това е част от играта.

- Поддържате ли контакт с някого от клуба все още?
- Да, с Райко, Райко.

- Администраторът.
- Той е прекрасен човек. Голям фен на Левски и човек, който много страда за клуба в последно време. Работих много добре с него и смятам, че той и хората като него са истинският Левски. За мен Райко е най-добрата част от Левски. Но искам да ви кажа, че наистина за мен беше удоволствие да работя за този клуб и бях много щастлив през това време. И пожелавам на Левски скоро да се върне на подобаващото му се място. И се надявам да спечелят срещу Лудогорец.

- Ооо, значи знаете, че отборът играе полуфинал-реванш за Купата в сряда?
- Да, знам, знам. Те имат голям шанс да играят до финала и се надявам да успеят да направят тази важна крачка.

- Доколкото знаем, сте направили реверанс към клуба, който не е бил в състояние да изплати дължимите ви заплати. Всичко ясно ли е по тази тема?
- Да, това също е част от този бизнес. Очаквах да решат този проблем доста отдавна. Но те не решиха ситуацията. Сега сключихме допълнително споразумение и се надявам скоро от Левски да предприемат стъпките, които трябва да направят. Аз имах договор и съм се разписал черно на бяло. Но изисквах честна дума. Те не я удържаха, затова и съм малко разочарован. Но при всички случаи, когато някъде няма пари, е много трудно да се плаща. Затова се старая да им вляза в положение. Но искам да ме разберете и да предадете думите ми правилно. Разбирам ситуацията в Левски и в положение като тяхното е трудно да си изискваш парите. Но аз вярвам в мъжката дума. И държа на нея. Но когато тя не се спазва, ще съм длъжен да показвам документи, ако ме разбирате правилно. Не искам да говоря негативно за Левски, защото това е голям клуб и бях много щастлив с шанса, който ми дадоха. Но за съжаление имах прекалено малко време да наложа моя стил на работа в клуба.

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

От ЦСКА: При нови ексцесии дербито ще е без фенове

„Червените“ с официална позиция

Левски иска петима да преподпишат, връща ас за дербито

Ел Джемили също ще бъде привикан от ръководството

Костов: Не сме толкова спокойни (ВИДЕО)

Треньорът на Левски говори след 1:0 над Берое

МЪКА! Забравен герой спаси Левски (ВИДЕО)

Фадига носи 1:0 над Берое, Сектор "Б" остана празен

Уелтън блести в Япония, даде асистенция за успех на Гамба

Бразилецът изигра силен мач

Сираков: Главницата към НАП е погасена, няма опасност от фалит

„За първи път от поне 10-15 години Левски няма лихвоносни задължения към НАП“

Левски е подновил интереса си към вратаря на Пирин

Украинският страж може да засили конкуренцията на "Герена"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки