Витомир Вутов: Най-важният елемент за академията на Литекс е селекцията

Лудогорец още няма позициите на Литекс, но след време можем да видим и техни таланти, казва бившият вратар

Витомир Вутов: Най-важният елемент за академията на Литекс е селекцията
43-годишният бивш вратар на Литекс Витомир Вутов в момента работи с всич­ки набори в академията. Той е един от пос­ледните продукти на ловешката школа преди бума от последните години. Вутов има 236 мача за оранжевите в периода 1990-2007 година.

Г-н Вутов, вече 10 го­дини академията на Ли­текс не спира своя прог­рес, на какво се дължи успехът?
- Още от първия ден водещото в работата ни е била любовта към децата и играта. Много важни са правилните ме­тоди и добрият екип от треньори. Не на послед­но място са условията, които също са съществе­на част от пъзела - база­та, пансионът... Всичко е плод на много, много труд и всеотдайност към идеята. Така стъпка по стъпка идва и успехът, който сега жънем.

Коя е най-важната част според вас в целия процес?
- Селекцията. Без точ­ния подбор на деца, как­вито и условия да имаш, ще ти е доста трудно. За това при нас има та­ланти не само от Ловеч и региона, но и от цяла България.

Преди този бум на академията в последни­те 10 години вие сте от последните рожби на школата на Литекс.
- Определено нишката се бе прекъснала в един дълъг период. Не че не е имало играчи от школа­та, но не е като сега. Просто условията ги ня­маше. Постепенно с вли­зането на Литекс и гос­подин Ганчев в клуба не­щата потръгнаха. След първите пет години ко­лелото се завъртя и ре­зултатите не закъсняха. Нещата вече са се канализирали и сега вървим по отъпкана пътека, като не спираме да мислим за подобрения и как нещата могат да се случат по още по-добър начин. Ака­демията действа като една добре смазана ма­шина. Така и на клуба му е по-лесно да се развива, да разчита на финанси от продажбата на свои иг­рачи в чужбина. Времена­та са тежки и е нормал­но от целия този процес да се търси и финансови­ят ефект.

Неизбежен е пара­лелът с Лудогорец, кой­то също изгради своя академия, но продължа­ва да залага на чуждест­ранни играчи и футбо­листи от България с по-голям опит...
- Това с чужденците е може би нормално, след като търсиш бърза реа­лизация у нас и в евротурнирите. Та са млад клуб и ще им трябва още време, докато започнат да  вадят  свои  кадри. Още нямат позицията на Литекс. Но с времето, ако се работи правилно, може да видим и техни таланти. Хубавото е, че все повече клубове у нас се ориентират и поемат пътя, начертан от Ли­текс. Забелязвам такова нещо в Ботев Пловдив, Монтана... Ако ги няма школите, всичко е вре­менно.

Отговаряте за вра­тарите в академията, но в момента Литекс залага на бразилеца Винисиус, защо?
- Това си е решение на първия отбор. Смятам, че в школата си вършим добре работата. Имаме отлични опции - втори­ят вратар Конов е наш кадър. Третият страж Орлинов също, Евгени Александров дойде в Ли­текс на 17 години. Имаме добър потенциал, така че има кой да замести Винисиус.
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки