Официално: Сеп Блатер остава президент на ФИФА, след като принц Али се отказа преди балотажа (СНИМКИ)

Нови 4 години начело на ФИФА за Сеп Блатер, йорданският принц се отказа точно преди втория тур на гласуване

Официално: Сеп Блатер остава президент на ФИФА, след като принц Али се отказа преди балотажа (СНИМКИ)
65-ият конгресът на ФИФА в Цюрих се превърна в истинска драма, но Сеп Блатер остава президент на световната футболна централа за следващите 4 години.

Настоящият шеф Сеп Блатер и принцът на Йордания Али бин Ал Хюсеин отидоха на балотаж в гласуването за нов президент на ФИФА, но Ал Хюсеин се отказа преди втория тур като благодари на 73-те страни "достатъчно смели" да гласуват за него.

На първия тур от гласуването швейцарецът Сеп Блатер получи 133 гласа, а принц Ал Хюсеин – 73. За победа на първи тур са нужни 140 гласа и така 7 гласа разделиха Блатер от победата.

Любопитно бе, че гласуването става на хартия подобно на изборите в България и броенето на бюлетините се правеше ръчно чрез специално избрана комисия, която записваше всеки глас.

Всички 209 страни-членки на ФИФА се подготвяха за втория тур на гласуване, когато принц Али бин Ал Хюсеин излезе на сцената и обяви, че се отказва от надпреварата.

„Искам да благодаря на всички, които бяха достатъчно смели да гласуват за мен. Казвайки това, аз се оттеглям от надпреварата. Желая на всички успех в бъдеще”, лаконично заяви принцът на Йордания.

Сеп Блатер направи култово изказване на развален английски, в което смеси благодарност за доверието и новия мандат и няколко доста неуместни шеги за плажния футбол в опит да оприличи ФИФА на лодка, която той щял да върне на брега.

„Благодаря ви, но първо искам да поздравя и да изразя благодарността си към принца Али бин Ал Хюсеин. Той имаше много добър резултат на първия тур и лесно можеше да отиде на балотаж. Радвам се, че ме приемате като управник на ФИФА за следващите 4 години”, сподели 79-годишният швейцарец, който е президент на ФИФА от 17 години. За Блатер това ще бъде пети мандат от 1998 година насам.

Така мащабният корупционен скандал не попречи на Блатер да спечели нов мандат, масираната кампания на Европа и САЩ срещу него не успя, макар че отиването на балотаж даде признаци за оттегляне на част от подкрепата за швейцареца.
Ромарио се върна във футбола с два гола

Вижте подробности

Легендарната бразилска голмайсторка Марта прекратява кариерата си

Тя е голмайстор номер 1 за Бразилия за всички времена със 116 гола в 175 мача

В Иран: Връщат забраната за жени на стадионите

Вижте подробности

Карлос Тевес приет по спешност в болница

Треньорът на Индепендиенте рязко се е почувствал зле

Суперкласико: Бока обърна Ривър до 3:2 (ВИДЕО)

Лудо дерби, VAR и пълен стадион в четвъртфинал за Купата

В САЩ: Меси с 2 гола и асистенция, Интер бие с 3:1 (ВИДЕО)

Лео вече има 9 попадения и 5 финални паса в 9 мача

Меси вкара два и подаде за трети при пробеда на Интер Маями

Аржентинецът отново блести

Решено: ФИФА създава десетки нови комисии

Планът е те да станат 35, в момента са 7

Ясни са всички участници на Световното клубно първенство

РБ Залцбург изненадващо влезе в отбрания лист

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки