Матеус ще гледа Иван Иванов в Белград, после Литекс в Ловеч

Матеус обаче може да се натъкне на грозни и опасни сцени при визитата си на стадион ЮНА

Матеус ще гледа Иван Иванов в Белград, после Литекс в Ловеч

Лотар Матеус стяга куфара за кървав мач в Белград. Германският селекционер на българските национали отива на квалификацията за Шампионската лига „Партизан" - „Шкендия", която може да подпали ексцеси в сръбската столица следващата сряда.

В сблъсъка между шампионите на Сърбия и Македония германският треньор трябва да гледа официалния дебют на националния защитник Иван Иванов с екипа на „Партизан".

След двубоя в Белград селекционерът се връща в България и 6 дни по-късно ще бъде в Ловеч на реванша между „Литекс" и „Могрен" (Черна гора) в същия турнир, пише „Труд”.

Матеус обаче може да се натъкне на грозни и опасни сцени при визитата си на стадион ЮНА, където седеше като треньор на горещата скамейка на „Партизан" от края на 2002-ра до края на 2003 г.

Напрежението между сръбските „навиячи" и албанските фенове на „Шкендия" от град Тетово стига до точка на кипене. Няколко стотин крайни ултраси на шампиона на Македония, които се отъждествяват с нацистите от Втората световна война, се стягат да пътуват до Бел град.

И да развяват косовски знамена в сръбската столица въпреки предупрежденията, че веднага ще бъдат арестувани. Феновете на „Партизан", известни като „гробарите", готвят подобаващо „посрещане" на нежеланите гости.

Конфликтът между сръбския футбол и тетовския клуб „Шкендия" датира още от неговото основаване през 1979 г. Отборът не е бил допускан в първенството на бивша Югославия заради афишираната връзка с нацисткото минало. „Шкендия" влиза в професионалния футбол чак след като Македония обявява независимост.

Съществува опасност дори мач да няма. Клубът е регистриран в алтернативната Общинска федерация на Тетово, която не е призната от Сръбския футболен съюз.

За Белград такъв отбор реално не съществува и македонците писаха до ФИФА, за да обяснят ситуацията и да получат„зелен сигнал" за двубоя.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки