Сашо Ангелов: Светкавица мина, идват големите мачове

Искам да играем агресивно, да нападаме през целия мач, признава треньорът на Ботев Bp

Сашо Ангелов: Светкавица мина, идват големите мачове
След 21-годишно отсъствие Ботев Bp се завърна победоносно в "А" група. Пред около 5000 зрители врачани се наложиха с 1:0 над друг от новите членове на елита - Светкавица. Треньорът на тима Сашо Ангелов разкри пред "7 дни спорт" каква е обстановката в Ботев и кой е доминиращият фактор - напрежението преди новия сезон или еуфорията от завръщането в елита.
 
- Труден ли беше първият мач за Ботев Bp в "А" група след 21-го-дишно отсъствие?
- Да, трудно беше, защото имаме седем-осем човека, за които това е първи мач в "А" група, и те определено бяха притеснени. Това беше причината първото полувреме да сме така сковани, но след почивката подобрихме играта си. Дори това 1:0 беше минималното, с което можехме да победим.
 
- Съжалявате ли за пропуските и че не постигнахте по-изразителна победа?
- Не, няма за какво да съжаляваме. Дори искам да забравим този мач и вече да мислим за следващия. За нас тепърва почват истинските двубои в "А" група. Все пак и Светкавица е дебютант в елита. Сега ни предстоят срещи със Славия и Черно море, това са част от истинските ни мачове.
 
- На стадиона имаше 5000 зрители. Вие преди време казахте, че една от целите ви е да върнете публиката. Това радва ли ви?
- Разбира се, че ме радва. Не знам колко билета са били продадени, но според мен имаше повече от 5000 зрители и мисля, че те останаха доволни.
 
- Наскоро се бяхте оплакали, че има настроение сред част от феновете срещу вас. Сега промени ли се негативното отношение?
- Не усетих негативизъм по време на мача.
 
- С какво самочувствие сте вече след победата над Светкавица?
- Пак ви казвам, че този мач не е от толкова голямо значение, защото и Светкавица като нас са новаци в групата. Тепърва ни предстоят истинските двубои, в които ще градим самочувствието си.
 
- Доволен ли сте от предсезонната подготовка и от селекцията, която направихте?
- Ние винаги правим много добра подготовка,
особено по отношение на физическата работа. По отношение на селекцията не разполагаме с неограничен бюджет и не търсихме да привлечем големи звезди, но ето и вчера на терена се появиха няколко от новите момчета. Нямаме основание да сме недоволни.
 
- Остана ли нещо, което не свършихте в подготовката и над което трябва да работите сега?
- Да има, но става дума за игровото ни поведение. Хубаво е футболистите да имат по-голямо самочувствие. Те трябва да имат увереност в своите качества, а не да се притесняват. Вярно е, че до онзи ден играха в "Б" група, но те трябва да са уверени в собствените си качества. Именно върху това трябва да работим.
 
- Какъв е футболът, който искате да наложите във Враца?
- Непрекъсната агресия. Искам постоянно да атакуваме и да търсим положения. Ясно е, че нямаме много висока класа, но трябва да търсим повече положения. За това работихме толкова за физическа подготовка. Това миналата година ни донесе успех в "Б" група. Дано ни помогне и сега.
 
- Разделихте се със Симеон Райков. Макар появите му в Левски да бяха епизодични, той загатна, че има големи възможности. Кой ще го замени в Ботев Bp?
- Симеон е много класен играч. Той има не само качества, но и сила, и характер. Ако е здрав, може много да даде на Левски. Той беше лидер на отбора миналата година. Той е от футболистите, които нямат страх и могат да поведат тима в труден момент. Що се отнася до това кой ще го замени, лидер се става на терена.
 
- Работите с млади футболисти, без стари кучета. Това изигра лоша шега на Ботев Пд и Черноморец преди години.
- Младите футболисти са жадни за доказване и мисля, че това може да ни донесе успехи.
 
- В "А" група, особено грандовете, налагат млади треньори. Имате ли с какво да ги излъжете?
- Да, мисля, че има с какво, но не искам да го разкриваме предварително. Футболът има много тънкости, всеки треньор има различни виждания и трябва да се възползваш от това, за да надлъжеш съперника.
 
- А позитивна ли е тенденцията с млади треньори?
- Всяка ново нещо носи нови надежди. А и всеки млад човек трябва да получи шанс за изява. Това е хубаво.
 
- Вие как се чувствате, след като преди три години водихте Чумерна Елена във "В" група, миналата година бяхте в "Б" група, а сега тръгнахте с победа в елита?
- През цялата си състезателна кариера съм играл само в "А" група. В "Б" група може би имам само десетина мача. Не мога да имам притеснения от "А" група. За мен хубавото е, че вървя стъпка по стъпка. Минах през всички дивизии и сега съм треньор в елита.
 
- Президентът на Светкавица Петко Матеев каза, че разликата между играчите в "Б" и "А" група е само в заплатите. Споделяте ли това мнение?
- Не мога да се съглася с това. Има голяма разлика и в определени моменти, при отделни ситуации тази разлика решава мачовете.
 
- С включването си срещу Светкавица Бранко Костадинов даде ли заявка за титуляр в следващия мач?
- Бранко Костадинов даде такава заявка още в мига, в който го оставих в отбора. Дали ще е титуляр в следващия мач? Може, но всичко си зависи от него. Не само той, но и всички футболисти трябва да демонстрират постоянство. Да не се получава така, че единия мач играеш добре, а в следващия не.
 
- Може би най-колоритният играч във вашия отбор е бразилецът Ненем. Той как се вписва в Ботев Bp?
- При бразилците адаптацията винаги е малко по-трудна. Те са темпераментни, но са свикнали с родината си и трябва да преодолеят факта, че вече са в Европа. На него му трябва време да свикне и да покаже това, което аз искам. Той има много качества като индивидуалност, но ние се опитваме да играем като отбор. И когато се получат разминавалия между неговото поведение на терена и това, което аз искам от него, и двамата губим - и аз, и той. Но определено има качества.
 
- А могат ли да се правят сравнения между него и братовчед му Дока?

- Нека да не бързаме толкова. Медиите много обичат да вдигат играчите. 

Петко Ганев може да се раздели с Ботев (Враца) през лятото

Договорът на бранителя изтича

Официално: Ботев (Враца) се раздели и с френско крило

Жан-Пиер да Силва се оказа ненужен

Пирин обърна Ботев (Враца) и е на 1/4-финал за Купата на България

Тасев бе героят в продълженията

Янев се ядоса: Не приемам поведението ни в ситуациите при головете

Той е на мнение, че играчите трябва да си променят мисленето

Янев: Противникът разполага с най-добрата селекция в цяла България

Треньорът на Ботев Враца изчетка ЦСКА 1948 след загубата

ПАК ТОЙ! Чочев "избухна" при драматична победа на ЦСКА 1948 (ВИДЕО)

Гостите стигнаха до успеха с 2:1 във Враца

Официално: Берое и Янтра с най-солени глоби от БФС

Вижте всички решения на Дисципа

Официално: Черно море със солени глоби и предупреждение

Вижте всички решения на Дисципа за Първа и Втора лига

Черно море e в страхотна серия срещу Ботев (Враца)

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки