Никола Спасов: Има настроение за титла, но изоставаме със 7 точки

Ще дадем каквото можем, пък да става каквото е писано, твърди треньорът на Черно море. Ако има треньор в "А" група, който е бетониран на поста си, това е Никола Спасов. Специалистът води Черно море от лятото на 2006 г. и досега се справя безупречно. От отбор, който се бори да не изпадне, Спасов направи Черно море претендент за място в елита на "А" група. Под негово ръководство варненци играха финал за купата, влязоха в шестицата и за първи път в историята си участваха в евротурнири.

Никола Спасов: Има настроение за титла, но изоставаме със 7 точки

Ще дадем каквото можем, пък да става каквото е писано, твърди треньорът на Черно море.

Ако има треньор в "А" група, който е бетониран на поста си, това е Никола Спасов.

Специалистът води Черно море от лятото на 2006 г. и досега се справя безупречно. От отбор, който се бори да не изпадне, Спасов направи Черно море претендент за място в елита на "А" група. Под негово ръководство варненци играха финал за купата, влязоха в шестицата и за първи път в историята си участваха в евротурнири.

Спасов се справи с водения от Матеус тим на Макаби Нетаня, а само няколко минути не му достигнаха да елиминира сензационно Щутгарт. След впечатляващата есен Черно море е от отборите, които направиха първенството интересно, и е сред претендентите за медали. Варненският тим има състав, способен да бие всеки. Днес на стадион "Тича" дори има фенове, които мислят за шампионската титла.

- Г-н Спасов, доколко е реално да станете шампиони през този сезон?
- Зная, че има такова настроение сред феновете, и аз ги разбирам. Нормално е да имат подобни очаквания, след като отборът ни е обезпечен във всяко отношение и се развива по възходяща линия. Аз обаче съм реалист и мисля, че е много трудно да стопим 7 точки разлика в 15 кръга, особено когато става дума за първенство като българското.

- На какво класиране ще бъдете доволен?
- Ще съм доволен, ако запазим мястото си в четворката и отново излезем в Европа.

- Какво бихте обещали на феновете?
- Единственото, което мога да им обещая, е, че във всеки един от 15-те ни мача напролет ще гоним победата и футболистите ще се раздават максимално. Доколко ще успеем, ще се види на терена. Ако показваме това, което можем и за което тренираме, и не се намесват странични фактори в срещите, ще съм спокоен.

- Кое е основното, което ще изисквате от подопечните си през пролетния дял?
- Да бъдат постоянни в изявите си на чужд терен и да не повтаряме грешките от есента. Визирам предимно загубите от Локомотив в Пловдив и от Беласица в Сандански. Разбира се, във футбола никой не е застрахован от загуби. Аз мога да приема пораженията, ако са достойни. За тези от Локо и Беласица обаче не искам дори да се сещам. Не ми тежи толкова, че загубихме от тях, колкото начинът, по който го допуснахме. Нямаме право на подобно поведение занапред, щом претендираме, че сме отбор, който гони възможно най-високи цели.

- В момента имате трима футболисти на проби. Взехте ли решение за тях?
- За малиеца Мумату Кулибали съм категоричен - той най-вероятно ще остане при нас, ако издържи медицинските прегледи. За десния бек от Несебър Николай Костов мога да кажа, че е футболист с качества. Бъдещето е пред него, но на този етап няма къде да играе при нас. За македонеца Цветан Чурлинов нямам изградено мнение. Вярно е, че вкара гол в мача ни с юношеския национален отбор на България, но от един двубой с юноши не могат да се правят генерални изводи. Сигурно ще го тествам в още няколко контроли.

- Балансиран ли е съставът на Черно море?
- Не бих казал. Имаме нужда от още нови футболисти и се надявам да ги привлечем.

- На какви постове ще са и от коя страна?
- Да речем, че е клубна тайна. Може да са българи, може и да са чужденци. Нека не навлизаме в подробности, докато няма нищо черно на бяло.

- Какво е състоянието на Кривия?
- Няма място за безпокойство. Сашо получи едно мускулно разтежение, което вече отшумява, и днес ще поднови тренировки. В края на другата седмица ще започне да играе и в контролните мачове.

- Кривия бе избран за халф №1 на България. Смятате ли, че наистина е най-добрият във вътрешното първенство?
- На неговата позиция - да. Сашо е мислещ и можещ футболист, който притежава футболен интелект и е лидер на тима. Не се сещам да има друг, който да отговаря на всички тези качества в "А" група.

- Добре ли е за българския футбол, че 34-годишен футболист като Кривия е №1?
- Защо не? Какво значение имат годините, щом на терена показваш, че знаеш какво да правиш с топката и с игровото си поведение помагаш максимално на отбора? Радвам се, че футболисти като Сашо и някои други на неговата възраст изпъкват, тъй като навремето мислехме, че когато един футболист навърши 30-31 г., вече не става. Не съм съгласен обаче, че нямаме и добри млади футболисти. Напротив - имаме таланти! Говоря за играчи в "А" група, а не за тези, които са в чужбина. Проблемът обаче е друг. След като се оправят базите и тревните покрития на стадионите, тогава наистина ще започнем да произвеждаме кадри. Един футболист, ако тренира пълноценно и иска да се развива, ще го направи. Друг е въпросът, че футболисти като Сашо и други имат заложен футболен ген в себе си. Това, което Господ им го е дал, не го е дал на други играчи. С труд, упоритост и хъс обаче всеки футболист има шанс да се развие.

- Преди няколко дни ръководството изпрати Рикардо Андре и Периш в дублиращия тим, тъй като не искат да подновят договорите си. Склонни ли сте на компромис?
- Аз не искам да дискутирам тази тема. Имаме си вътрешен правилник, който трябва да се спазва, и в случая ръководството е взело правилно решение.

- Да задам въпроса по друг начин - ще се отрази ли върху играта на отбора напролет отсъствието на двамата?
- Няма незаменими футболисти. Важното е Черно море да играе като отбор и смятам, че разполага с достатъчно качествени изпълнители, които да го правят.

- Да се върнем пак към "А" група. Напролет приемате Левски, ЦСКА и Литекс. Колко точки ще вземете от трите мача?
- Казах ви, че се стремим към успеха във всеки мач. Простите сметки показват, че в тези три двубоя гоним 9 т.

- Не сте побеждавали Левски повече от 30 години в "А" група?
- Традициите са създадени, за да се нарушават. През есента вече прекъснахме някои от тях. Дай боже, да го направим и напролет.

- Кой е фаворит за титлата?
- За мен Левски и ЦСКА. При всички случаи обаче очаквам интересно и оспорвано първенство напролет. Не се учудвайте и ако има изненади в класирането. Силно се надявам тази пролет да бъде нашата. Имаме отбор, имаме перфектно ръководство и невероятни фенове. Остава само да играем добре, да побеждаваме и да трупаме авторитет.

- Правилно ли е назначението на Станимир Стоилов за треньор на националния отбор?
- Абсолютно. Убеден съм, че Мъри ще се справи. Друг е въпросът обаче, че трябва да води само националния тим. Но смятам, че и това ще стане през лятото, тъй като дотогава имаме само два официални мача. Шефовете на БФС взеха правилно решение, защото Мъри наистина беше най-подходящ за поста в тозим момент.

- Най-добрите футболисти ли повика Мъри за първия си мач срещу Швейцария?
- Не мисля, че някой е пренебрегнат. Не бива обаче да забравяме, че ние сме малка страна, със скромен човешки потенциал. Поради тази причина Мъри или който и да е селекционер на държавния тим не може да има богат избор, какъвто имат например в Англия, Италия, Германия и Испания например.

„7 дни спорт”

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки