Сензациите в пресата днес: "Булгартабак" ще е спонсор на Левски

И още: "Армейците" искат да привлекат либиец, от ЦСКА отказват 2.5 милиона евро за Мораес, Локо (София) чака крило от Левски

Сензациите в пресата днес: "Булгартабак" ще е спонсор на Левски

"Булгартабак" ще стане спонсор на Левски, съобщава "Тема Спорт". Компа­нията ще бъде един от основните спомоществуватели на тима от „Ге­рена". Както е известно, на първи март в 12:00 часа собственикът на Левски Тодор Батков трябва офици­ално да оповести кой ще налива пари в клуба.

От дълго време се говори, че това ще е руската Външнотърговска банка ВТБ. Най-логично е обаче тя да избута на преден план компания, която е из­вестна у нас, тъй като самата банка няма клонове в България. Институция­та стои и зад приватизацията на "Булгартабак". Както е известно, ВТБ е собственик на регистрираното във Виена дружество "БТ Инвест", което изкупи 79,83% от акциите на тютю­невия гигант срещу 100, 1 млн. евро. Онзи ден Тодор Батков разкри, че "може да се каже, че договорът финализиран". Според него на "Герена" трябва да постъпват по 1,5 милиона евро на година.

Отделно от това Левски ще продължи да получава пари от дълго­годишния си генерален спонсор - теле­комуникационната компания "М-тел". Засега обаче сините удрят на камък при опитите си да намерят фирми, които да дават пари само за школа­та на клуба. Преди нова година от "Герена" анонсираха, че трябва да подпишат договор с фирма, която да дава по 0,5, милиона евро на го­дина, но засега такъв контракт не е факт.

В последните дни се заговори и за друга компания, която ще бъде изтика­на на преден план. Става дума за "Винпром Пещера", която е собстве­ник на Цигарена фабрика Пловдив, фак­тическият купувач на мажоритарния дял на "Булгартабак холдинг" от 78% във фабриката е търговецът на захар "Сигма консултинг" ООД според бюле­тина на Централния депозитар.

Според информационните регист­ри - ДАКСИ, АПИС u Търговския ре­гистър дружеството купувач е собственост с равни дялове на Све­тослав Захариев и Николай Янев. Пле­теница от връзки в регистрите по­казва, че Захариев е доверен на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, включително и с туристическата му дейност. Янев пък се свързва с кръга на "Винпром Пещера".

"Сигма консултинг" е регистрирано на адрес в Пловдив - "Ген. Данаил Нико­лаев" 75. На същия адрес е регистри­рана и свързаната с "Винпром Пеще­ра" Талакси пропърти груп", чийто ос­новен акционер е соченият неофици­ално за един от собствениците на производителя на алкохол Атанас Петров.

Допирна точка между ВТБ на Русия и "Винпром Пещера" е бившият финан­сов министър Милен Велчев, който е работил в банка "Мерил Линч" в Лон­дон с Атанас Бостанджиев - шеф на лондонския офис на "ВТБ Капитал".

„Меридиан Мач”: Изключително интересен ход планират шефовете на ЦСКА. Заедно с треньорския щаб те обмислят дали да не прив­лекат либиеца Торак, който вкара гола за победата на Ал Ахли (Три­поли) с 1:0 срещу „червените в тристранния турнир в Бенгази.



Офанзивният играч вкара уникално попадение на Райс М'Боли, като на­върза с майсторски финтове трима защитници на „ар­мейците" и с пре­цизен удар не ос­тави шанс на ал­жиреца.

ЦСКА се нуждае спешно от атакуващи играчи, тъй като всеки един от карето нападатели - Зику, Платини, Нелсън и Делев, бе прода­ден в чужбина. Ос­тана единствен Жуниор Мораеш, който е на лечение в Италия.

Трансферът ще има и друг плюс освен спортно-тех­ническия. Става въпрос за това, че интересът в Либия към ЦСКА ще ста­не още по-голям, а с това на „Армия­та" може да акос­тира и някой мо­щен нов спонсор. Все пак трябва да се отбележи, че преговори все още не са стартирали.

2,5 млн. евро е готов да плати отбор от Русия за нападателя на ЦСКА Жуниор Мораес, научи "Стандарт". Собствени­кът на "червените" Ди­митър Борисов обаче не възнамерява въобще да започва преговори за евентуален трансфер на бразилеца. Той дори не се е поинтересувал за кой клуб става въпрос.



След продажбите на Янис Зику и Спас Делев бързият Мораес остана единственият класен футболист в атака. Жуниор не пътува с ЦСКА за Либия заради конту­зия, но се очаква да е го­тов за първия мач от пролетния дял на шам­пионата с Черноморец в Бургас.

Клубът е отк­лонил оферта и за Борис Галчев. Националът е бил желан от "Димано" (Букурещ).

Нежеланият в Левски халф Тодор Христов е предложен на Локомотив (София). Това разкри пред „Тема Спорт" изпълнителният директор на „червено-черните” Георги Марков.

„Има такъв вариант. Ние сме казали нашите условия на играча. Сега чакаме отговор от страна на Левски и най-ве­че от самия футболист. Това е добър вариант за нас", коментира Марков.

Очаква се бившият футболист на Берое да играе като преотстъ­пен в „Надежда" през пролет­та с опция за закупуване.



Наскоро крилото не поже­ла да рита за Ботев Пловдив в „Б” група и продължава да тренира самостоятелно на „Герена", след като Николай Костов се отказа от услуги­те му. Играчът желаеше да продължи кариерата си в чужбина, но на този етап единствената опция пред не­го са столичните „железнича­ри”.

Договорът на Христов със сините е за още 2,5 години. Левски го привлече лятото на миналата година, като плати на Берое за него 100 000 евро и прати юношата си Иван Горанов в Стара Загора.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки