Йовов: Новото лице на Левски ме изненада приятно

Лудогорец ще иска още в неделя да реши всичко, твърди Бижутера

Йовов: Новото лице на Левски ме изненада приятно

Бившият спортен директор на Левски Христо Йовов бе в Турция и проследи част от подготовката на сините. Освен това той наблюдава и категоричната победа на Лудогорец с 3:0 над БАТЕ Борисов. Затова вестник "Тема спорт" се обърна към него преди неделния сблъсък между шампионите и столичани в Разград. С компетентен анализ той разкри какво му е направило най-силно впечатление в играта на отборите.

 

Г-н Йовов, Левски и Лудогорец не загубиха нито една от контролите си. Трябва ли зрителите да очакват зрелище в неделя?

 

- Дали ще има зрелище, ще определят треньорите. От тях зависи начинът на игра на двата отбора. Вярно е, че тимовете не загубиха в контролите си. По мое мнение обаче Левски игра с по-скромни съперници, докато Лудого-рец с по-сериозни. Въпреки това победната им серия не трябва да се омаловажава, дори да е в подготвителния период.

 

Как очаквате да протече срещата в Разград?

 

- Надявам се да има тактическо надлъгване от страна на Левски. Защото съм сигурен, че Лудогорец ще иска да реши всичко в първенството още с този двубой. Разградча-ни ще искат един вид да си постелят доста добре за пролетта, защото разликата пред останалите ще стане доста голяма - осем точки са много. Коментирам от гледна точка на моментните възможности на двата отбора. Ясен е фактът, че Левски е В процес на изграждане на отбора, а Лудогорец просто допълва липсващите части от пъзела. Но във футбола има много други факти, които влияят на даден мач -тактика, публика и други.

 

Как ви се видя Левски? Има ли подобрение в играта с привличането на новия кондиционен треньор Роко Перота и шестте попълнения?

 

- Има. Стойчо Стоев-и Перота са провели така подготовката, че отборът да е готов за официалните срещи. Когато наблюдавах тима, имаше и нотки на умора, но това е нормално за подготвителна част. Определено се забелязва едно лице на Левски, което ме изненадва приятно.

 

Кое ви направи най-голямо впечатление?

 

- Отборът стои доста по-добре на терена, футболистите играят бързо. Хванаха ми oкото и новите попълнения, по-специално Мехди Бурабия. Той ми направи впечатление с техническите си умения и погледа си върху играта. Дано да не го урочасам, а показаното в Турция да е бледа сянка на истинските му възможности, които да са още по-големи.

 

Къде е най-полезен той - бе ползван дори като централен нападател?

 

- Трудно могат да се вадят изводи от една-две срещи, но това, което забелязах, е, че се чувстваше доста по-комфортно, когато играеше в средата на терена като вътрешен халф. На тази позиция му оставаше доста повече време при поемането на топката да вдигне главата и да организира играта. Докато когато футболист играе зад нападателя, пространствата са по-малки и трябва доста по-бързо да работиш с топката и да взимаш решение. Не че е грешка това да се случва и в друга част на терена, но зад нападателя се принуждаваш това да го правиш. А като си Вътрешен халф, можеш по-добре да използваш фактора „време".

 

Може ли да кажем, че Левски е запазил ценностите си от есента - продължават да са стабилни в средата на терена и отбрана?

 

- От мача с Бърно (1:0) не успях да си извадя големи избоди, защото Левски игра срещу подреден, но прибран отбор. Противникът опитваше да приема играта около центъра и В собствената половина, така че липсваха ситуации да преценя защитата като цяло. Но изпитът, който предстои за Левски в неделя в Разград, ще даде отговор на този въпрос. От гледна точка на това, че всички футболисти трябва да са пределно мобилизирани да докажат, че няма по-добър отбор или по-добри играчи от тях в България.

 

Има ли повече скорост в атаката на Левски? Въпрос, който вълнува доста фено-вете, защото през есента сините бяха беззъби?

 

- Скоростта в атаката идва с начина на игра и бързината на играчите в състаба. Новите попълнения показват добра скорост. Не знам дали Менголо ще бъде готов за мача в Разград, но доколкото го наблюдавах, а и гледах записи в интернет, видях сериозна скорост в него. Със сигурност той ще дава предпоставки Левски да играе по-добре. Разбира се, важното е и хората в средата да играят футбол и да умеят да започнат бързо нападение.

 

Добро решение ли е Венци Христов за върха на атаката, след като през есента четирима в Левски се провалиха в този пост?

 

- Смятам, че Венци Христов показа доста добри игри преди в началото на миналата година да замине за чужбина. След това му позагубих дирята. Но преди това - няма какво да се лъжем, той бе в Топ 3 на нападателите у нас. Това е футболист, който еднакво добре участва и в нападение, и във фаза защита, което е много важно и доста рядко срещано по българските терени. Обикновено сме свикнали да наблюдаваме по-мързеливи нападатели, които да се изявяват само като консуматори и с това да приключва дейността им на терена. Христов е показал, че помага на отборите си, което е много важно.

 

Изгледахте и впечатляващата победа на Лудогорец с 3:0 над БАТЕ Борисов. Как ви изглеждат разградчани, като че ли си връщат радостта от играта?

 

- Да, така е.

 

През есента предупредихте, че ще дойде момент, в който те ще спрат да лъкатушат...

 

- Нормално беше това да го предвиди всеки, който се е занимавал с футбол. Все пак, с оглед на качествата на играчите, с които разполагат, е нормално рано или късно да намерят себе си. При тях имаше доста клатушкания, породени от смените на треньорите, това неминуемо е оказвало влияние на футболистите. Колкото до победата им над БАТЕ - доколкото разбрах, беларусите са били в начална фаза на подготовката си. Което със сигурност е повлияло на разликата в класите, защото мачът бе ден преди Лудогорец да се прибере в България и са почти в оптимална форма. Но при всички положения не трябва да се забравя какви фурори прави БАТЕ през последните години - така че победата на разградчани не бива да се омаловажава. Хубавото, което видях в играта на Лудогорец, е, че отново са намерили себе си. Играят доста бързо и точно.

 

Отразява ли им се отсъствието на Кешерю в предни позиции?

 

- Те имат достатъчно играчи, които да запълнят тази празнота. Кишада е с малко по-различен стил от Кешерю. В Лудогорец има доста техника и вариации в атака. Докато с Кешерю, който е по-едрият нападател и с голям нюх пред гола, който върши работа срещу затворени отбори, срещу БАТЕ имаше много бързина и острота в атаката с по-ниския и по-техничен Кишада.

 

За кой трябва да внимава Левски?

 

- Вижте, доста футболисти направиха приятно впечатление в Лудогорец. Лукас Саша показа завидна кондиция. Предлага доста борба за бразилец, което рядко се среща. Изненада ме, защото колкото и да тичаше и се бореше, отговаря и технически на доста високо ниво. Като цяло Марсе-линьо няма смисъл да го споменаваме, защото той държи постоянство Вече много години. Колкото и странно да звучи, най-лошо впечатление ми направи Взетият през лятото Кафу. Той е закупен за сериозна сума, но ми се видя най-разпилян и неподреден тактически. Има качества, но може би още се пренастройва от един начин на игра към друг.

 

Ако Левски загуби в Разград, ще може ли да се пребори за титлата?

 

- Смятам, че ще стане много трудно. Да, били сме свидетели на какви ли не чудеса във футбола, но просто класата на двата отбора спрямо останалите в България е доста различна. И едва ли ако Лудогорец победи Левски, след това ще има трудности да си взима останалите мачове, изключвайки гостуването на „Герена".

 

Берое и Славия могат ли да се намесят по-сериозно в борбата за челото?

 

- За Славия не мога да дам категорична оценка. През последните години доста колебливо се представят - могат да спечелят срещу всеки, но веднага след това да паднат от слаб отбор. Берое показва уникална организация през годините благодарение на Петър Хубчев - събира футболисти, които нямат страхотни индивидуални качества, но като отбор се представят на доста добро ниво. Със сигурност могат да изненадат всеки. Но за титла...

 

От разговора дотук и детайлния анализ - не ви ли сърбят ръцете за футболна работа, а не само за тази на за-местник-кмет в Своге?

 

- (смее се) Футболът е страст, която няма да изчезне никога. Когато му дойде времето и ако му дойде - всички неща се случват, когато трябва и има за какво. 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки