Маркиньос: Избрах Монтана заради Стевица

"Ако ни дадат дузпа срещу Левски, ще я бия, Наджи Шенсой ще липсва на първенството", заяви бразилският халф

Маркиньос: Избрах Монтана заради Стевица

Бразилският халф Маркиньос е част от новия отбор на Монтана. В момента тимът от "Огоста" няма почти нищо общо с миналогодишния -летните попълнения до момента са 16, а начело на отбора вече Стевица Кузмановски. Македонецът отлично познава качествата на Маркиньос -той му е първият треньор в България -преди 10 години го привлече в Беласица. Монтана пък е петият роден отбор на 34-годишния полузащитник.

 

"След подготовката всичко е наред. Чувствам се отлично и чакам с нетърпение да започне първенството. Още повече че ни чака мач срещу Левски на "Герена", казва Маркиньос пред вестник "Тема спорт".

 

Маркос, защо прие поканата на Монтана?

 

- Първата и основна причина е, че познавам отлично Стевица Кузмановски. Това най-много повлия на избора ми. Познаваме се отлично, Кузмановски е първият ми треньор в България. Преди 10 години ме взе в Беласица и ми проправи пътя във вашия футбол. Научил съм доста от него. Помагал ми е много пъти. Знаете, че в началото е много трудно за човек да свикне с начина на живот в нова страна, да се адаптира към изискванията. Благодарение на него се справих.

 

Сега ще ти е по-лесно. В Монтана са сънародниците ти Шоко и Фернандо да Силва, които са минали през Лудогорец и Славия. В тима има само един бразилец, който е нов в България - Данило Соуса-Бала...

 

- Това, че сме няколко бразилци, е добре за нас, но ще видим в хода на първенството дали ще е добре и за отбора. Прекарваме доста време заедно, помагам им с адаптацията. Дано покажем силна игра и на терена. Връзката ни извън него трябва да ни помогне.

 

В отбора сте вече 16 нови попълнения. Научихте ли си имената?

 

- И аз вече не помня колко сме новите (смее се). Е, знаем си имената - от повече от месец съм в състава. С доста от играчите се познавам отпреди. Ето сега съм заедно с Даниел Генов и Костадин Дяков, с които бях в Пирин Благоевград. Това ще е добре и за Монтана, защото си познаваме играта. Въпреки че правим отбор от началото, това не значи, че нямаме цели. Първата е да запазим мястото си в групата. В новото първенство ще има повече отбори, а ние ще искаме да сме no-нагоре в класирането. И да се справим по-добре от миналата година.

 

Започвате сезона с гостуване на Левски в неделя. Какво е мнението ти за съперника?

 

- Левски си е Левски. Готвим се за труден мач. Още повече че Левски вече показа, че може да играе много силно. Отборът отпадна от Лига Европа, но според мен се представи добре. На реванша срещу Марибор Левски заслужаваше да бие - имаше достатъчно положения, но ги изпусна. Ясно е, че домакините са големият фаворит в предстоящия мач.

 

По-добре или по-лошо за вас е, че сините отпаднаха от Марибор?

 

- Не мога да преценя. От една страна, може би те ще са разочаровани от елиминирането, но, от друга - то ще ги нахьса. Левски е голям отбор и винаги иска да се доказва пред феновете си. Това е първи мач за първенството, на Терена" е и те ще са амбицирани до краен предел...

 

Ще можете ли да ги изненадате с нещо?

 

- Според мен да - можем. Отиваме в София с тази цел. Искаме да си тръгнем с точка или три, ще видим какво ще се получи. Ето, миналата година им създадохме проблеми с Пирин -направихме 0:0 в София, победихме с 1:0 в Благоевград. Всеки отбор си има цели и си ги гони. Да, имаме респект към Левски, всеки уважава този отбор - но знаем на какво сме способни.

 

Още нямаш гол срещу сините, това мъчи ли те?

 

- Винаги съм казвал, че най-важното е отборът ми да победи. Да, това, че не съм вкарвал на Левски, донякъде ми тежи. Искам да го направя, но по-важно е да спечелим. Радостта от победата винаги е по-голяма от тази при гол.

 

Яд ли те е за пропуснатата дузпа на 'Герена" с Пирин през миналия сезон?

 

-Да. И то не заради това, че беше точно срещу Левски - трябва да се вкарват тези ситуации, още повече че ако отбележех на Йоргачевич, щяхме да си тръгнем с три точки. Искам да реализирам, независимо срещу кой отбор е.

 

Ако в неделя отсъдят дузпа за Монтана на "Герена", ще я изпълниш ли?

 

- В никакъв случай не ме е страх да я бия - не се плаша от такива работи. Но кой ще стреля решава треньорът. През седмицата се изпълняват такива удари и в крайна сметка наставникът преценява. Ако каже да съм аз - няма никакъв проблем, ще я бия.

 

Защо напусна Пирин?

 

- Всичко в отбора бе нормално. Преди втория полусезон обаче се контузих и ми стана по-трудно да си върна титулярното място. Отделно от това имаше някои външни, а и вътрешни неща, за които не ми се говори. А и не трябва.

 

Каква е разликата между Стевица Кузмановски и Наджи Шенсой?

 

- Шенсой беше темпераментен, но много добър треньор. Много хора говорят разни неща по негов адрес, но за мен той беше голям специалист, който разбира в детайли футбола. Той ще липсва на А група - със знанията и поведението си. Говореше интересно пред медиите - казваше доста истини. За мен Шенсой има място в първенството. Стевица Кузмановски е по-спокоен, дори изглежда затворен. Но не е такъв - винаги е готов за разговор с играчите и за съвет.

 

Има ли кой да наруши хегемонията на Лудогорец?

 

- Рано е да се каже - първенството още не е започнало. Но Лудогорец отново е фаворит за шампионската титла, разполага с много добър отбор от класни състезатели. Няма слаб пост. След първите кръгове ще се разбере кой е готов да се бори с тях.

 

Какво ще кажеш за ЦСКА? Каква роля ще играе?

 

- Голяма. В подготовката победи Интер, направиха 0:0 с Удинезе. Отборът върви добре. Завръщането в А група е добре за футбола в България -колкото повече качествени състави, толкова по-хубаво -за първенството, феновете, играчите. Радвам се, че ЦСКА отново е в елита

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки