Турнирът, който бе благословен от Меси и Деко

Президентът на Габон иска да обедини страната около футбола

Турнирът, който бе благословен от Меси и Деко

В Габон стартира 31-ата надпревара за Купата на Африка. Големи­те спортни събития неизмен­но са свързани и с политиката. За габонците първенството е въпрос на чест, но и средство за национално единение и ук­репване властта на президен­та Али Бонго. През август той спечели с едва 50,66 % от гла­совете. Опозицията оспорва избора, демонстранти запали­ха сградата на парламента, а в резултат на безредиците имаше загинали. Конститу­ционният съд обаче одобри ре­зултатите от вота.

Али Бонго е страстен фен на футбола. На първенството през 2012 г., на което Габон бе съдомакин с Екваториална Гви­нея, звездата на Камерун Самуел Eтo'o подари на държа­ния глава фланелка на тога­вашния си клуб Анжи с името на президента на гърба. В мо­мента Бонго е привлякъл като свой съветник по футболните въпроси вицешампиона от Ев­ро 2004 Деко.

Една от амбициите на пре­зидента е да превърне страна­та в един вид спортен кръстопът на Африка. Миналата година за четвърти път се проведе маратонът по улиците на столицата Либървил, в който участие взеха над 13 000 души.

Що се отнася до Купата на Африка, амбицията на Бонго бе да проведе самостоятелен турнир и в крайна сметка ус­пя. Подобно на 2013 г. конти­ненталната асоциация отне домакинството на разкъсана­та от проблеми Либия и го да­де на Габон. С китайска помощ през 2012 г. бе издигнат "Стадион на китайско-габонското приятелство" в Либървил плюс още две 20-хилядни съоръже­ния. Арената в Ойем се нарича "Енгонг", което на езика фанг означава "Стадион на без­смъртните хора". Стадионът в Порт Жантил носи името "Мишел Есонге" в чест на 75-годишиния приятел на президен­та. Бившият член на прави­телството не можа да сдър­жи сълзите си при официално­то му откриване миналия по­неделник, прегръщайки пла­менно Бонго.

Първият камък на стадиона в Порт Жентил положи са­мият Лео Меси през лятото на 2015 г. Трябва да се отбеле­жи, че на фона на облечените официално местни ръководи­тели аржентинецът изглежда­ше нелепо в джинси и тениска с череп. На самата церемония в присъствието на президента Лео смени зловещата тишъртка, но впечатление­то за фриволност остана. Двамата лично оставиха от­печатъци от ръцете си на два камъка, по-скоро - тухли, кои­то обаче скоро мистериозно изчезнаха. Единият бе от­крит, но без да се уточни точ­но кой. Полицията задържала злосторника обяви, че е близък до опозицията, като организи­рал платени екскурзии до ре­ликвите. Според местния "Таймс" човекът не бил обви­нен в държавна измама и съ­ден, а дори станал популярна личност в Порт Жентил. Ве­роятно заради любовта към футбола и да не пада сянка върху първенството.

В същото време според местните медии участието на Меси е струвало 3,5 млн. ев­ро, което правителството категорично отрича...

Опозицията е недоволна от разходите, свързани с турни­ра, твърдейки, че страната има много по-голяма нужда средствата да се насочат в социалната сфера. Двете до­макинства струват на хазна­та 500 млрд. местни франка (около 760 млн. евро). "Всичко това е ревност и завист, завист и ревност", заяви по този повод Бонго.

Баща му, Омар, който упра­влява страната от 1967 г. до смъртта си през 2009-а, също е обвинен в опит да се хвърля прах в очите. На срещата на върха през 1977 г. на Организа­цията за африканско единство (сега Африкански съюз) в Ли­бървил, използвайки парите от петрола, бе построен Град на демокрацията и конгресен център с резиденции за дър­жавния глава. Това бе наисти­на един разкошен комплекс. По адрес на критиките звучеше универсалното оправдание за всички географски ширини -"Погледнете Версай - кой сега си спомня за разходите...

На свой ред титулярният вратар на Габон Дидие Овоно, който защитава цветовете на белгийския Остенде, в отго­вор на призив за бойкот на турнира заяви пред микрофо­ните на RFI - "Политиците ве­че изиграха своя мач, сега е ред на футболистите".

Александър Просветов, „Спорт Експрес”

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

В Лондон: Следващите 6 мача са съдбовни на Почетино

След драматичната неделна загуба във финала за Карбао Къп

За какво му е на Левски Хоакин Фернандес?

"Сините" имат петима централни защитници

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки