Минчев: Баскетболът се самоубива

Войната на Евролигата и ФИБА е пагубна за спорта, допълни той

Минчев: Баскетболът се самоубива
Баскетболът се самоубива заради войната между Евролигата и ФИБА.
 
Това заяви легендата ни в този спорт и национален селекционер Любомир Минчев. Отборът ни загуби нелепо със 70:75 в Хелзинки от състава на Финландия в мач от световните квалификации. Така българите имат една победа и три загуби в кампанията за класиране за световно първенство, която се подновява през юни.
 
Минчев призна, че има проблем с участията на играча на Барселона Александър Везенков. Каталунският тим ту пуска Везенков за мачовете на националите, ту си го връща в последния момент и не е ясно дали ще играе за родния отбор.
 
„Проблемът е, че Евролигата и ФИБА водят война - коментира Минчев. - Ситуацията е като между Националната баскетболна асоциация и Световната федерация.
 
Те правят комерсиални турнири и когато даден играч е важен за клубния си отбор, не го освобождават. А за нас Везенков е важен и е много трудно когато уж идва да играе, после Барселона си го прибира, а ден преди мача става ясно, че отново може да е в състава. Така не мога да си подредя отбора и да си направя тактиката."
 
До продължението на квалификациите има още четири месеца и през това време Любо Минчев и екипът му ще мислят какво може да се подобри в играта. Но опциите не са много, казва селекционерът. 
 
„Везенков е важен за отбора, но не може да тренира пълноценно. Имаме време, имаме екип, имаме шансове за по-добро представяне.
 
Срещу финландците загубихме в последните пет минути, в които не успяхме да вкараме кош. Точно в тази фаза трябва да подобрим представянето си", коментира още Минчев.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки