Фетел грабна победата в Канада (СНИМКИ+КЛАСИРАНЕ)

Поведе с точка на Хамилтън

Фетел грабна победата в Канада (СНИМКИ+КЛАСИРАНЕ)

 Себастиан Фетел се представи блестящо в Гран При на Канада. Пилотът на Ферари успя да спечели състезанието на "Жил Вилньов" и сложи край на поредицата от три поредни победи на Люис Хамилтън и Мерцедес на пистата, носеща името на бившия канадски пилот от Формула 1.

 
Германецът бе безупречен в седмия кръг от сезон 2018. Фетел стартира от първа позиция и удържа лидерството. Пилотът на Ферари в нито един момент не остави на конкурентите дори да мечтаят за победата. А тя стана още по-сладка заради петото място на Хамилтън.


Британецът взе само 10 точки и по този начин сдаде и лидерството в генералното класиране. След състезанието в Монреал на първото място вече е Себастиан Фетел със 121 точки. Хамилтън изостава само с една - 120. 
 
Успехът днес на 30-годишния Фетел, който е едва втора за него в Канада, бе под №50 в кариерата му. Германецът изостава само на победа от легендарния Ален Прост.
 
На старта поведе Фетел, пред Ботас и Верстапен, който се опита да изпревари Валтери, но не успя. Рикиардо мина пред Райконен и се нареди 5-и. По назад Строл и Хартли се удариха и предизвикаха тежък инцидент. на завои 5 и 6. Това доведе до излизането на колата за сигурност. Ериксон и Вандоорн използваха този период да минат през бокса за смяна на гуми.
 
 
При рестарта в 5-ата обиколка Фетел запази лидерството, следван от Ботас, Верстапен, Хамилтън, Рикиардо и Кими. По-назад в колоната Перес се удари със Сайнц, след което Серхио се завъртя и загуби много позиции. Сайнц бе 9-и, зад Окон и Хюлкенберг. Хамилтън се оплака от загуба на мощност, като британецът започна да изостава от Верстапен.
 
 
Перес влезе в бокса за смяна на гуми и постави суперсофт, като се върна последен на пистата. Две обиколки по-късно и Окон спря в пита за нов комплект супермеки гуми. Отпред Фетел се откъсна на 4 сек пред Ботас, а Макс изостана на 3.5 сек от Валтери. Хамилтън пък бе на повече от 2 сек зад холандеца и бе притискан от Рикиардо. Пилотите на Рено Хюлкенберг и Сайнц също минаха през бокса и се върнаха на пистата пред Окон.
 
В 17-ата обиколка Верстапен и Хамилтън влязоха в бокса за нови гуми суперсофт. Тур по-късно Даниел също мина през пита за суперсофт, като австралиецът се върна пред Люис. Първите трима Фетел, Ботас и Райконен още не бяха спирали в бокса, но постигаха по-добри времена от тези, които го направиха в челото. Фетел поддържаше преднина от около 4 сек пред Ботас.
 
 
В 33-ата обиколка Райконен спря в бокса за супрсофт гуми и се върна малко зад Хамилтън на 6-а позиция. В 36-ата и Ботас сложи нови гуми суперсофт и се върна на 2-и. В следващата обиколка Фетел също мина през пита за суперсофт и се върна спокойно начело с аванс от 5.7 сек. Верстапен бе 3-и зад тях, следван от Рикиардо, Хамилтън и Кими. Състезанието завърши за Алонсо в 42-ата обиколка. Испанецът се прибра в бокса с повреда в изпускателната система в своята Гран при номер 300.
 
В челото Ботас намали преднината на Фетел до 3.5 сек само за няколко обиколки, но в 56-ата допусна грешка при изпреварването на Сайнц с обиколка и загуби над 2 секунди. По-назад Райконен с много по-новите си гуми не можеше да притисне Хамилтън и пилотите на Ред Бул.
 
 
До финала Хамилтън се опита да притисне Рикиардо в битката за 4-ото място, но не успя да го изпревари. Така Фетел спечели и поведе отново в шампионата с 1 точки пред Хамилтън, който остана пети. Ботас и Верстапен останаха 2-и и 3-и. Най-добри от останалите бяха Хюлкенберг и Сайнц с Рено.
 
ТОП 10 ПРИ ПИЛОТИТЕ
 
 
КЛАСИРАНЕ ПРИ ОТБОРИТЕ
 
 
ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки