Йорданка Благоева: Атлетите ни са със слаба психика

Не е правилно да се казва, че състезателите ни са направили това, което са могли, допълни легендата

Йорданка Благоева: Атлетите ни са със слаба психика
Легендарната ни ателетка Йорданка Благоева коментира пред „Меридиан мач” представянето на българските състезатели на завършилото в Берлин европейско първенство по лека атлетика.
 
„Това, което направи Мирела Демирева на европейското, е феноменално. Не само като спортен резултат, но и като поведение по време на състезанието.
 
Да пропуснеш две височини по време на финал и да успееш да се събереш след два неуспешни опита на два метра, показва колко е силно това момиче психически.
 
Освен това тя изнерви максимално съперничката си във финала Мария Ласицкене. Много рядко в леката атлетика се вижда поведение, което демонстрира рускинята - хвърляне на кърпи и тънки нерви. Мирела успя да вземе медала, който бе нужен за високия скок на България. Тя затвърди позициите ни в дисциплината и продължи традицията да бъдем силни там.
 
За другите ни участници мога да кажа, че ме боли. Някак не е нормално гърците, които навремето се учеха на лека атлетика от нас, сега да ни бият в почти всички дисциплини. Това означава, че някъде нещо в методиката ни липсва.
 
И не е правилно да се каже, че атлетите ни са направили това, което са могли. За мен това означава изравнено лично постижение или поне доближаване до него. Защото, ако сочените като потенциални медалисти преди европейското първенство наши спортисти бяха постигнали личните си резултати, щяха да вземат отличия.
 
Много може би ще ме упрекнат, но имам усещането, че се хвърлят пари на вятъра. Защо бегачът ни на 3000 метра стипълчейз Митко Ценов тренира в Кения? Какъв е резултатът от тази подготовка? Ако извън състезателни бягания постига добри времена, това означава, че има слаба психика. А върху това може и трябва да се работи.
 
В съвременния спорт няма тайни във физическата подготовка. Всичко вече е достъпно - бъркаш в интернет и четеш. Работата на треньорите трябва да се насочи върху психическата издръжливост, за да може спортистът да се съхрани за важните моменти по време на състезанието. Така, както направи Мирела Демирева на европейското в Берлин”, завърши Благоева.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки