Паро Никодимов: За 19 години Украйна дръпна напред, а ние – назад

„В Европа се побеждава с акъл”

Паро Никодимов: За 19 години Украйна дръпна напред, а ние – назад

Аспарух Никодимов е едно от най-великите светила във футбола ни. Като футболист и тре­ньор на ЦСКА е отстра­нил три действащи евро­пейски шампиона -„Аякс", „Нотингам" и „Ливърпул". През новия век големите успехи на футбола ни не са много. А един от малкото е свързан именно с Нико­димов. През 2001 година ЦСКА отстрани набира­щия мощ украински гранд „Шахтьор" (Донецк) след паметно 3:0 на „Българска армия". Странно българският футбол рано се отказа от услугите на Паро и той отдавна не е тре­ньор. Но следи всеки миг от живота на люби­мия си ЦСКА. В четвър­тък за втори път в исто­рията си „червените" срещат украински съпер­ник в Европа след раз­пада на СССР и Никоди­мов се съгласи да даде интервю за „Труд" пре­ди дуела срещу „Зоря".

- Спомняте ли си често за мачовете с „Шахтьор" (Донецк)?
- Разбира се, и тогава, и днес „Шахтьор" беше изклю­чителен отбор. Ясно е, че ме питате за сравнение със сегашния сблъсък на ЦСКА със „Зоря". Съвсем различен калибър са. И ЦСКА тогава беше много по-различен. Бяхме комбинация от много опитни бойци и млади мом­чета, които навлизаха във футбола. Любо Пенев беше играл вече в такива големи двубои и го доказа на тере­на. Йордан Лечков не беше във форма и затова не го пуснах. Но отстраняването на „Шахтьор" си остава един от големите успехи на ЦСКА в Европа. Ще припомня, че година по-рано този тим беше разгромил „Арсенал" с 3:0 в Шампионската лига.

- Как се бие отбор като „Шахтьор"?

- С акъл и игра. Трябва да го изненадаш. В София това се случи на 100 процента. От „Шахтьор" ни бяха разузнали в последния кръг срещу „Черноморец". Не можахме да бием, играхме слабо, а Любо изпусна дузпа. Явно си помислиха, че сме лесна хапка. Но ЦСКА е съвсем друг отбор, когато става въпрос за евромачове. И с подкрепата на „Българска армия" - хайде 3:0. Много се надявам и сега да е така. Време е новите на „Армията" да разберат къде са дошли. В подобни сблъсъци трябва да се стремиш да направиш дори това, което не можеш.

- Как оцеля ЦСКА в Донецк?
- Страшно беше. Мачът започна зле, вкараха ни два бързи гола. Уникален отбор беше този „Шахтьор". Мога и днес да поздравя моите футболисти, които хвърлиха всичко и оцеляхме. Надско­чихме се, хвърлихме всичко. Дано видя ЦСКА и сега по същия начин.

- За какви премии играхте тогава?
- Вижте, аз съм играл и за 9 лева премия. И срещу „Шахтьор" не беше впечат­ляваща. Когато излезеш на терена, не мислиш за пари. Ако това ти е в главата, обречен си. Разбира се, свършиш ли си работата, чувството е прекрасно. А и парите са си бонус.

- Какво да очакваме от „Зоря"?

- Нямам никаква предста­ва. Със сигурност е сериозен отбор, който играе типичен руски футбола. Сигурно и при тях са влезли много чужденци, но признавам, че не съм ги следил. Важно е не какъв е „Зоря", а ЦСКА даде максимума. И да вземе добър резултат в четвър­тък.

- Както срещу „Шахтьор" и сега ЦСКА е домакин в първия мач. Може ли да се окаже предимство?
- Истината е, че е по-добре да гостуваш в първия мач. Но жребият не го теглим ние. На чужд терен се стре­миш към гол. В първия мач у дома - да биеш и да не допуснеш. Дано ЦСКА бие с 3:0, както ние го направихме. Тогава реваншът ще е много по-лесен.

- 19 години минаха от мачовете „Шахтьор" -ЦСКА. Къде е Украйна сега и къде сме ние?
- Ехх.... Ние дръпнахме назад, а те - много напред. „Шахтьор" спечели Купата на УЕФА пред 2009 година, игра четвъртфинал в Шам­пионската лига. Същият този отбор, който ние победихме с 3:0. Украйна пък беше домакин на европейско пър­венство и игра четвъртфи­нал на световно. Мъчно ми е. Четвъртите в света напра­виха много за българския футбол, но не и като ръково­дители. Сега имаме много хубава база за националния отбор, но нямаме футбол. Преди 19 години нямахме такава база, но биехме „Шах­тьор" с 3:0. Днес единствено „Лудогорец" постига някакви успехи. Но те играят само с чужденци. За бизнес проек­та им е супер, но какво пече­ли българският футбол?

- Как ще коментирате евроучастието на нашите отбори този сезон? Само ЦСКА отстрани два съпер­ника.
- Ще кажа така - още не сме стигнали в истинския футбол. Той се играе в гру­пите. Предварителните кръ­гове са като окръжните гру­пи. Да приемем, че сега нашите са стигнали до „В" група. Трябва да я минат, да влязат в „Б" и оттам в елита. Там е истината. Всеки отстранен съперник е нещо хубаво, но нека не се главо­замайваме, че сме стигнали Еверест.

- Всички водещи отбори загубиха точки в първен­ството. Как виждате интри­гата за титлата?
- Не мисля, че някой може да развали тази тройка. Много се надявам, че ЦСКА ще завърши едно място напред. „Лудогорец" е най-сработеният отбор. Малко мачове минаха, за да се пра­вят изводи. Тепърва ще видим кой каква селекция е направил. Треньорът може да измисли брилянтни неща в тактически план, но някой трябва да ги изпълни на терена. Сезонът тепърва започва.

- Какво очаквате от Люпко Петрович в ЦСКА?
- Петрович се е доказал, където и да е бил. Откакто е треньор, резултатите са положителни. Лично на мен не ми хареса дефанзивния стил на ЦСКА, когато игра на „Армията" срещу „Ботев" (Враца). Нямат ли ден Евандро или Али Coy, става твър­де трудно. Очаквам другите футболисти да се докажат. И да покажат, че знаят в кой отбор играят. Когато аз съм бил футболист и треньор в ЦСКА и ако 10 минути не вкараме гол на „Армията", започваха да ни освиркват. Ясно ми е, че сега са други времена. Има ли резултати, значи всичко е наред. А и очаквам тепърва този отбор на ЦСКА да се обиграе и да играе много по-силно.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки