Бодуров призова: Всички играчи на разпит за черното тото

Искам победи срещу Дания и Чехия, ако ще да са най-грозните

Бодуров призова: Всички играчи на разпит за черното тото
Защитникът на националния отбор Николай Бодуров заяви пред „7 дни спорт", че иска победа в двете предстоящи квалификации срещу Дания и Чехия, ако ще и с най-грозната игра. Играчът на Литекс обяви, че при Любо Пенев е израснал като футболист, и добави, че със силния си характер селекционерът е върнал увереността на националния отбор.
 
- Николай, по-уверени ли сте след добрия старт на квалификациите?
- Определено. Събира­ме се с нагласата в тези два мача да покажем най-доброто, на което сме способни, и да победим. Мисля, че с показаното до тук има защо да се надяваме да победим и двата съперника, въпреки че са много силни.
 
- Очакванията към националния отбор се повишиха, това притес­нява ли ви?
- Не, няма никакво на­прежение при нас. Мога да кажа със сигурност, че колективът е много добър. Откакто селекционер е Любослав Пенев, всичко е на много високо ниво и мисля, че с тази игра, ко­ято показахме, можем да се надяваме на нещо по­вече. Хората са казали, че апетитът идва с яденето, ще видим какво ще стане. Ние качествата ги имаме, просто си повярвахме, че можем да играем като равен с равен с големите отбори. Преди мача с Италия бях убеден, че можем да победим и след като изгледах за­писа, действително съжа­лих, че изпуснахме трите точки.
 
- Какво да очаква пуб­ликата срещу Дания?
- Победа. Искам я, без значение как ще я по­стигнем. Ако ще да е с най-грозната игра, но да победим. Мисля, че от­борът вече има изграден стил. Ако всеки изпълни треньорските указания на сто процента, би трябвало да се поздравим с успех. Надявам се и публиката да ни подкрепи, защото ще имаме нужда от нея.
 
- А тези два мача, ко­ито изиграхте, доста­тъчни ли са да върнат запалянковците?
- Надявам се те да нака­рат хората отново да идват на стадиона. Видяха, че можем да играем, можем да побеждаваме, а хората точно това искат. Мисля, че България е футболна нация и малко й трябва да се запали. До момента българският национален отбор не вървеше добре, нямаше резултати, затова и интересът беше сведен до минимум. Надявам се сега това да се промени.
 
-Доколко сте запозна­ти с играта на Дания?
- Тепърва ще ги разу­чаваме, все още не сме в пълен състав. Треньорите със сигурност са се по­старали да ги разузнаят добре, както всички други съперници.
 
- Как успя Любо Пе­нев да ви сплоти за тол­кова кратко време?
- Питайте него как го е направил. Промяната се усеща от всички. Сега определено вярваме пове­че във възможностите си, по-уверени сме, играем с повече самочувствие. Мисля, че от характера идва всичко това. Знаете, че Любо Пенев е силен характер. Успя да предаде своята увереност на нас и мисля, че от там се полу­чиха нещата. Аз винаги съм твърдял, че българ­ските футболисти имат качества и чужденците с нищо не ни превъзхож­дат. Въпросът беше да си повярваме, за да заиграем по-добре и да има резул­тати.
 
- Вие бяхте повикан за пръв път от Лотар Матеус, но едва при Любо Пенев показахте потенциала си.
- В националния бях взет от Лотар Матеус, то­гава играех сравнително често, ако може така да се каже. При Любо Пенев обаче най-много израснах във футбола, най-много научих. Така беше и в Литекс. Не знам, явно методите му на работа ми допадат. Винаги искам да играя футбола, който Пенев практикува, с повече пасове и повече владеене на топката.
 
- Той държи много на дисциплината, при него няма как да си правите каквото искате.
- Така е, докато сме на лагер, всички сме под строг режим. Не се прави нищо без негово знание. Ние обичаме жените, оби­чаме да ходим по дискоте­ките, но не сме само ние. Футболистите по целия свят обичат тези неща. Но когато работим - работим. Няма място за забавление, разграничаваме нещата. Не знам как успява да ни мотивира, с всички се държи еднакво добре, не дели отбора нито на тре­нировки, нито в лагера. Сплотява колектива и ние, момчетата, си помагаме. Всички сме приятели, всички си говорим, всеки допринася за това да има такъв добър колектив, не само треньорът.
 
- В отбора липсват изявени лидери, но пък резултатите са налице.
- Може би точно това е формулата за нас. В отбора не трябва да има звезди и лидери, а колек­тив. В момента всички сме лидери, млад отбор сме, има много надежд­ни момчета, в които има хляб. Този от­бор може да постига много успехи, тряб­ва само и хората да повярват в нас.
 
- Вие свик­нахте ли вече един с друг?
- Разбира се, аз с повече­то съм играл в младежкия национален отбор, позна­ваме се мно­го добре от българското първенство и младеж­ките форма­ции. Мисля, че повечето се познават от преди това, а и всички се разби­раме перфектно.
 
- Не може да не с отбележи, че има и  силно благоевград­ско присъствие.
- Неслучайно каз­ват, че благоевград­ската школа е люпил­ня на таланти. Този край винаги е давал добри футболисти както на национал­ния отбор, така и на футбола като цяло. Сега също има доста представи­тели. За да има и занапред добри играчи, на Пирин трябва да се помага, защото в момента нещата там са много зле. 
 
- Валери Божинов се завърна в националния и двамата веднага започ­нахте със закачките.
- Валери е добър фут­болист, с много качества и винаги може да помогне на националния отбор. Радваме се, че отново е с нас, защото тук му е мяс­тото.
 
-Дру­ги обаче отказ­ват да играят за наци­оналния отбор. Нормал­но ли е това?
- Аз не мога да си го обясня. Недопустимо е да се говори за липса на мотивация. Не разбирам как няма да имаш мотивация да играеш за наци­оналния отбор. Това е най-високото ниво във футбола, на всеки футболист мечтата му трябва да е да играе за страната си. Аз никога не бих отказал да играя за България.
 
- А бихте ли играли за друг български отбор освен Литекс?
- Не. На този етап няма такъв отбор. Наскоро се заговори за мой трансфер в Левски, няма такова нещо. Няма и скандали в отбора. Кариерата ми ще продължи навън.
 
- Как ще коментира­те факта, че името на Литекс беше свързано с черното тото?
- Мисля, че всички от­бори трябва да бъдат привикани, за да ги разпитат за това. Ще е от полза за българския футбол. След като ни бяха снети обяснения, стана ясно, че Литекс не участва в такива уговорки. 
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки