Селекционерът на националите до 19 г.: Треньорите да обърнат внимание на децата, защото те са бъдещето на България

Вратата за Китанов не е затворена, уточни Владо Стоянов

Селекционерът на националите до 19 г.: Треньорите да обърнат внимание на децата, защото те са бъдещето на България
Старши треньорът на юношеския национален отбор до 19-годишна възраст Владимир Стоянов призова своите колеги от клубните тимове да залагат на юноши, защото те са „бъдещето на България”.
 
Миналата седмица селекцията на специалиста се класира за елитния кръг на Евро 2013. Успехът дойде две седмици след като и националите до 17 години си осигуриха място в елитния квалификационен кръг. Това означава, че за първи път, откакто се провеждат пресявки за европейски финали за юноши до 17 и до 19 години, ще участваме в елитния кръг и при двете възрастови формации.
 
Владо Стоянов изобщо не смята, че младите български футболисти са толкова неподготвени, тактически или физически, колкото ги изкарват.
 
„Ние много си подценяваме нашите футболисти. За първи път чувам че не са подготвени тактически, физически и т.н. Напротив. С този набор, с който работя, не е така. Трябва да им се даде шанс. Цялата защита на Черноморец е от школата на Черноморец. И Литекс залага на юношите си, и Нефтохимик – само юноши от Бургас. Както казаха и колегите от Гоце Делчев - 3-4 години играят с този отбор. Те показват, че когато един отбор получи шанс да се обиграва по-дълго време заедно, се получава”, коментира специалистът.
 
Той призна, че нашите юноши са принудени да се готвят в лоши условия, но подчерта, че със старание, себераздаване и на първо място с шанс за изява успехите не закъсняват.
 
„Разбира се, че има момчета (с качества – бел.ред.). Лошото е, че те в момента работят в отвратителна обстановка като материална база. Въпреки това те се стараят, аз гледам всеки кръг кой как се раздава. Тези момчета, не искам да споменавам имена поотделно, са бъдещето на България. Но всичко зависи от треньорите на първите отбори да им се даде шанс. Много е важно 17-18-годишните да навлизат постепенно в първите отбор, за да се развиват, а не да се взимат само чужденци. Да, нека да се взимат по 2-3-ма чужденци, но нека да се налагат младите юноши, които са бъдещето на България”, натърти още веднъж той.
 
Владо Стоянов похвали своите момчета.
 
„Талантливи футболисти са набор ’94. Те имат бъдеще. Имат по-големи футболни качества и по-голям интелект. За мен беше удоволствие да ги ръководя и те спокойно, без напрежение, да покажат максимума от възможностите си. Но ротацията е отворена. С привличането на Кирил Деспотов (набор ’96), голмайстора на Литекс, това го показва”, обясни той избора в селекцията си.
 
„Липсваше Божидар Димитров, който беше със скъсани връзки. Слави Сталев от Черно море пък счупи костица. В този отбор липсват двама-трима много класни футболисти”, добави той, но не пожела да разкрие причината за неявяването на вратаря на „моряците” Георги Китанов за последния сбор. Все пак Стоянов не хлопна вратата за 17-годишния талант.
 
„Не искам да я коментирам тази тема. Тази тема за мен е забравена. Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Той има бъдеще, но дали той ще пази или някой друг, е лично мое становище. Пътят му до 19-годишните не е затворен”, каза наставникът.
 
Той продължи: „Футболът е колективен спорт, не е коректно да отличавам някого от възпитаниците си. Но те имат нужното място и ще покажат, че те са бъдещето на България. Те не трябва да се задоволяват само с това равнище в националния отбор или в първите отбори. Те трябва да се стремят по всякакъв начин да възвърнат името на България. Спокойно може да играят в чужбина. По нищо не отстъпват с другите отбори по качества, но при концентрацията и настройката идват проблемите. Но с разговори те се убедиха, че не са по-слаби от другите национални отбори.”
 
Той изказа специални благодарности на ръководството на БФС и в частност на началника на направление детско-юношески футбол Пламен Михов за развитието на регионалните центрове.  
 
„Там всичко е целенасочено. Наистина най-добрите футболисти се избират. Така набор ’96 много бързо напреднаха”, каза той.
 
Що се отнася до черното тото в юношеските групи Стоянов коментира: „Не ми влиза в главата защо се допуска това нещо. Гледам, че БФС взима бързи и конкретни мерки. Мисля, че ако футболисти се изкушават, нямат бъдеще във футбола. Нямат никакво бъдеще!”
 

„Аз съм максималист. Ако до момента сме направили една стъпка за развитието на българския футбол и конкретно с набор ’94, мисля, че ако продължаваме по същия начин, ни чака добро бъдеще. Но най-важното е треньорите да обърнат внимание на тези деца, защото те са бъдещето на България”, още веднъж повтори Владо Стоянов.   

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки