Бранимир Костадинов: В съблекалнята на Локо (Сф) забранихме думата „изпадане”

Като видях „Лаута", разбрах, че е срамно стадионът в „Надежда" да няма лиценз, каза нападателят

Бранимир Костадинов: В съблекалнята на Локо (Сф) забранихме думата „изпадане”
Бранимир Костадинов е една от интересните фигури в българския футбол. Нападателят излезе рано в чужбина и може да се похвали, че е бил част от сериозни клубове зад граница. В България пък е работил с някои от най-големите имена в треньорската професия - Красимир Балъков, Ангел Червенков, Тони Здравков и сега с Емил Велев в Локо (Сф). С него говорим за някои от тях, за това защо „железничарите" са в криза, как ще излязат от нея, заслужава ли стадион „Локомотив" лиценз и кой е големият проблем на родния футбол...
 
 
- Бранко, записахте тежка загуба на старта. Къде сбъркахте в мача с Локо (Пд)?
- Получи се неприятен двубой за нае. Мисля, че можехме да си тръгнем с нещо повече от Пловдив. Случват се и такива неща.
 
- Но след това поражение тимът изглежда сериозно заседнал в местата, които водят към „Б" група...
- Всички в отбора сме уверени, че имаме голям потенциал. Думата „изпадане" е забранена в нашата съблекалня. Има много мачове до края на сезона и от нас зависи да покажем най-доброто от себе си и да побеждаваме.
 
- Локо (Сф) наистина е сплав от опитни футболисти и по-млади таланти. Изглежда нереално да сте толкова назад. На какво се дължи това?
- Не мога да кажа, защото едва през зимата дойдох в Локо (Сф). Според мен в много от ситуациите момчетата не са имали и късмет. Има много време обаче да наваксаме изоставането. В тима има изключително добри футболисти и няма да се допусне мащабна криза.
 
- В момента треньор ти е Емил Велев, една доста колоритна фигура. Какъв е той като треньор и човек?
- С Емил Велев се работи отлично. Смятам, че е постигнал успехи, които говорят сами по себе си за качествата му. Като всеки наставник има свой собствен стил и е много взискателен . Мисля, че ще имаме успехи с него.
 
- Преди това си работил с Краси Балъков, Петър Хубчев, Тони Здравков и най-много с Ангел Червенков. Може ли да ги сравниш като специалисти?
- Всички те са много различни. Радвам се, че съм имал шанс да работя с всеки един от тях. Всичко е и въпрос на шанс - в кой отбор и в кой момент си се засякъл с всеки един треньор. Всеки от тях е различен като подход, като разбирания за футбола.
 
- Стадионът ви в „Надежда" пак не получи лиценз. Доколко сериозен е този проблем за вас, при положение че и без това Локо (Сф) не е сред отборите с много голяма фенска маса?
- Проблем е. За всеки е по-добре да може да играе на клубния си стадион. Атмосферата, усещането е различно. Но където и да домакинстваме, трябва да играем максимално мобилизирано и да побеждаваме.
 
- И все пак - как се коментира в отбора фактът, че „Герена" с една срутена трибуна и „Армията" при всички проблеми получават лиценз, а стадион „Локомотив" тишини не?
- Не съм особено навътре в нещата, но наистина е странно . Все пак, сам каза -„Герена" е със срутена трибуна, „Армията" е в тежко състояние, но нашият стадион няма лиценз, а те имат. Да ти кажа, след като в първия кръг играхме на „Лаута", не видях с какво съоръжението там е по-добро от нашето. Срамно е стадион „Локомотив" да няма лиценз. Но има хора, които отговарят за това и те знаят по-добре защо е такава ситуацията.
 
- В България има едно наложено схващане, че колкото по-рано един футболист излезе в чужбина, толкова по-добре за кариерата му. Ти си бил като доста малък навън. Помогна ли ти това да израснеш като футболист и човек?
- Да. Мисля, че ми се отрази отлично. Хората си мислят, че в чужбина всичко е уредено много по-добре. До голяма степен е така, но се сблъскваш и с много трудности. Там си сам, трябва да се бориш за всяко нещо. Това те учи на дисциплина, прави характера ти по-силен. Отделно от това, от всяка страна, в която играеш, можеш да вземеш по нещо в чисто футболен аспект.
 
- Защо се стигна дотам, че да се върнеш у нас?
- Така се стекоха обстоятелствата. Не мога да кажа каква е била конкретната причина.
 
- Като човек, който е бил навън и се е върнал в родния футбол, кой е най-големият му проблем през твоята призма?
- Най-основният проблем е с терените, с базите като цяло. Просто няма условия за развитие на футболисти в България. Когато няма необходимите предпоставки за един млад играч да расте, после е много трудно, когато попадне в мъжкия футбол.
 
- Разкажи малко повече за себе си като футболист. Използват те на много позиции, но коя е любимата ти?
- В голяма част от кариерата си съм играл като втори, по-лек нападател. Но мога да играя и в ляво, и в дясно. Нямам претенции, където съм най-полезен за отбора, там ще бъда използван.
 
- Очакваш ли по-добър и честен футбол през пролетта?
- Искрено се надявам. Иска ми се да има по-хубав футбол и след мачовете да се говори само за него, а не за съдийски грешки, за скандали и пререкания между футболисти и треньори.
 
- Каква ще бъде следващата ти крачка - нов опит в чужбина, или пък ти се иска да се пробваш в някой от родните грандове?
- Не мога да кажа. В момента мисля само и единствено за Локо (Сф). Не правя планове за никакъв трансфер, нито към родните грандове, нито към чужбина.
 
- Кой ще бъде шампион?

- Към днешна дата Лудогорец е фаворит. Те са първи и като класиране, и като отбор ми изглеждат най-обиграни и добри.  

Локо (София) се събира за първа тренировка в понеделник

Все още няма обаче яснота кой ще изведе тима на заниманието

Спартак (Варна) договори две контроли

Вижте кои са противниците

Симеон Славчев се завръща в efbet Лига?

Халфът може да приключи предсрочно договора си с Виечиста

ОФИЦИАЛНО: Локо Пловдив обяви Любослав Пенев

Официалното представяне на Любослав Пенев пред медиите ще се състои на 17 юни от 17:00 часа

Огромен интерес към капитана на Етър Георги Александров

"Болярите" са готови да разглеждат оферти за него, ако предложенията са достатъчно добри

Локо (Сф) загуби основния си спонсор

Клубът търси рекламодатели, Иван Колев е готов да се върне

Локо (Пд) стартира в понеделник, уреди 4 контроли

Вижте какво съобщиха от "Лаута"

Левски започна подготовка без Фабио Лима

Сираков излгеда първата тренировка

ИСТОРИЧЕСКО: Жена е в ранглистата на съдиите в Efbet лига

Самоков за пръв път има представител сред реферите в елита

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки