10-те най-големи сини провала

Изпуснатата титла срещу Славия измести резила с Антверп

10-те най-големи сини провала
Колко обаятелен, странен u непpegвидим ефутболът и какви превратности npедлага.Само за седмица в края на изминалото първен­ство сините фенове изживяха много. Първо, триумфа СреЩу Лудогорец, а след това и нелепия провал срещу Сла­вия, който ги лиши от златните меда­ли. в късния следобед 25 май море от сини шалчета се бе подготвило за празник - феновете първо изригваха от радост, а 8 края бяха съкрушени, ядосани, безсилни, проклинащи съдбата... На те­зи страници трябваше да се появят думи за 10-те златни гола в последната минута на Левски. Попадения, които са хвърляли в екстаз Синята България, преобръщали са съдбата на клуба.

Вместо тях ще ще обърнем внима­ние на най-големите провали. Такива в богатата историята на сините има немалко както на вътрешната, така и на международната сцена. Ще избро­им мачове, към които никое левскарско сърце не обича да се обръща. Но нали казват, че загубите те правят по-си­лен Предстои да видим как Левски ще се отърси от белия шок и дали ще на­мери сили за триумф навръх 100-годишнината си идния май.

25 МАЙ 2013 Г., А ГРУПА, 30 КРЪГ
"Георги Аспарухов"..............15 000
ЛЕВСКИ - СЛАВИЯ 1:1
1:0 Карвальо 33,1:1 Везалов 74-авт.

Купата е в тунела на ста­дион "Георги Аспарухов", 15 хиляди запалянковци са изпъл­нили трибуните. За да грабне трофея, Левски трябва да спечели срещу Славия, която не играе за нищо. Първото полувреме върви отлично за домакините и след няколко пропуска Базил де Карвальо открива резултата. През втората част обаче сините действат доста припряно и сами вкарват вълка в кошара­та. В 74-ата минута Мацуй от Славия центрира в наказа­телното поле, настава разбъ­ркване, при което Димитър Везалов по нелеп начин праща топката в собствената си мрежа. При това около него няма противник, а двама съ­отборници! Драмата е пълна, а Левски рухва, финалният щурм не дава резултат и ку­пата потегля към Разград, за да застане във витрината на Лудогорец За първи път в ис­торията на българския фут­бол отбор губи титлата в последния кръг, когато играе срещу отбор, който не спори за нея!

26 СЕПТЕМВРИ 1989 Г. УЕФА, 1/32-финал, реванш
"Бозюил"................................10 000
АНТВЕРП - ЛЕВСКИ 4:3
0:1 Славчев 6, 1:1 Геленкиршен 82, 1:2 Цонков 84, 1:3 Михтарски 89, 2:3 Клаесен 90+1, 3:3 Клаесен 90+4, 4:3 Куаранта 90+7

Този мач остава в светов­ния футбол като един от най-невероятните обрати за всички времена. Левски е под­менил големия си отбор от средата на 80-те години - от състава на Михайлов, Нико­лай Илиев, Емил Спасов, Наско Сираков е останал само Бо­жидар Искренов. Сините, кои­то по това време се казват Витоша, участват в турни­ра за Купата на УЕфА, а жре­бият отрежда те да срещ­нат в него непретенциозния белгийски Антверп. В първия мач на „Герена" левскарите изпускат куп положения - най-деен в това отношение е Петър Михтарски, и мачът завършва 0:0. На реванша столичани повеждат още в 6-ата минута чрез юношата си Георги Славчев. В 82-ата минута Геленкиршен отбе­лязва малко случаен, но много красив гол за 1:1. Това не стъ­писва сините и малко по-къс­но след пробив на Искренов Георги Донков прави резулта­та 2:1 за българите. Белгийс­кият коментатор заключва: "Довиждане, Антверп" - колко прибързано. В 89-ата минута след много пропуски реализи­ра и Михтарски - 3:1. Австрийският рефер Каупе обаче не мисли да слага край на мача. Клаесен бележи в първата минута на добаве­ното време. Малко по-късно Клаесен довкарва лошо изби­та от Здравко Здравков топ­ка - 3:3. Тече 7-ата минута след редовните 90. Тогава белгийците получават фаул на аутлинията и границата на наказателното поле. Пос­ледва центриране, а непокритият Куаранта праща дома­кините в рая, а Левски в ада.

23 АВГУСТ. 1994 Г. УЕфА, квалификационен кръг, "Васил Левски", 15 000 души
ЛЕВСКИ - 0ЛИМПИЯ ЛЮБЛЯНА       1:2
1:0 Cm. Стоилов 7, 1:1 Новак 24, 1:2 Павлин 90

Левски е станал по кате­горичен начин шампион на България. Заради преструк­туриране на ебротурнирите Левски не участва в но­восформираната Шампионс­ка лига, а в УЕФА. В състава на сините личат имената на току-що станалите четвърти в света Пламен Николов (не играе срещу Олимпия), Емил Кременлиев, Цанко Цветанов, Златко Ян­ков, Даниел Боримиров, Нас­ко Сираков. Оптимизмът е голям, защото предишния сезон тимът е елиминирал Глазгоу Рейнджърс и малко не му достига срещу Вердер Бремен. В квалификационния кръг сините срещат Олим­пия Любляна. Словенците са смятани за непретенциозен противник, но в първия мач бият с 3:2. Налага се сините дори да пуснат в игра Сира­ков (негови са двата гола), който не е водил подготов­ка. На реванша всичко стар­тира добре за Левски. От­борът повежда с 1:0 с гол на Станимир Стоилов в нача­лото. Последва обаче от­пускане и Новак изравнява. През втората част сините така и не успяват да измис­лят нещо смислено, а 8 90-ата минута Павлин съкрушава мечтите на сините за пробив 8 Европа.

26 СЕПТЕМВРИ 1995 Г
Купа на УЕФА, 1/32-финал, "Пиер Корнелис", 10 000 души
ААЛСТ - ЛЕВСКИ 1:0
1:0 Ламберг 59

През сезон 1994/95 на до­машната сцена Левски е пъ­лен хегемон. Сините пости­гат най-голямата си победа в историята на вечните дер­бита - бият със 7:1 ЦСКА, разг­ромяват с 8:0 втория в класирането Локо Сф, бият с 6:1 Ботев Пловдив. Тимът обаче отново участва в УЕФА. Очакванията са отборът от­ново да направи пробив. Вмес­то това обаче получава нов звучен шамар. В 1/32-финал Левски среща непретенциоз­ния Аалст. Настроенията са за разгромен успех, още пове­че че тимът се класира едва през 1994 година в елита на белгийския футбол. Тренъор на Аалст е легендарния фут­болист Ян Кулемнас. Тимът му шокира надменния си противник още в София. Левски губи с 1:2, в мача Александър Марков си вкарва автогол. Сините са убедени, че мо­гат да спечелят реванша. Стадионът е препълнен, свири градският оркестър. А Аалст печели втората си и засега последна победа в евротурнирите - 1:0 с гол на Ламберг.

13 АВГУСТ 2008 Г.
Шампионска лига, плейоф
"Георги Аспарухов", 19 500 души
ЛЕВСКИ - БАТЕ БОРИСОВ 0.1
0:1 Ржевский 60

Левски получава уникален шанс да влезе в Шампионска­та лига. Сините са поставе­ни в турнира и на прага на групите се падат с беларуския шампион БАТЕ Борисов. От "Герена" обаче дърпат дявола за опашката още след жребия. Собственикът Тодор Батков нарича съпер­ниците трактористи. В първия мач на „Герена" сини­те налагат домакински на­тиск, но като по чудо топката през първата част не посещава вратата на БАТЕ. Върхът на всичко е про­пускът на Георги Иванов от дузпа. Лю6опитното е, че Гонзо в този мач играе като дефанзивен халф, а в предишния мач на сините също не вкарва от бялата точка (срещу Вихрен) в А група.
През втората част Левс­ки продължава с атаките. При един ъглов удар обаче са изненадани - Ржевский отрива с глава - 0:1. До края сини­те натискат и нижат про­пуск след пропуск - Жеан Карлос не вкарва на празна вра­та. Левски губи, а феновете искат главата на треньора Велислав Вуцов, който не ус­пява да победи "тракторис­тите". Тодор Батков демон­стративно пресича терена и го уволнява още в съблекал­нята. На реванша Левски из­равнява за 1:1, а БАТЕ остава с човек по-малко. Сините обаче не успяват да спече­лят и записват един от най-шумните си провали.

7 АВГУСТ, 2007 Г. ШЛ, втори KB. Кръг
"Васил Левски", 15 000
ЛЕВСКИ - ТАМПЕРЕ 0:1
0:1 Ниеми 40

В предишните два сезона Левски достига до четвъ­ртфинал в УЕфА, влиза и в групите на Шампионската лига. През 2007 година тимът отново щурмува турнира на богатите, а жребият среща сините с Тампере. финландците са наречени от Тодор Батков "скиори". Скиорите обаче би­ят с 1:0 в първия двубой. Ад­вокатът е бесен и от фак­та, че сините звезди са се разглезили, а финландците са дошли на стадиона преди мача с колела. Още преди ре­ванша страхът от провал е надвиснал над Левски. Спортният директор Наско Сираков пък въобще не е с отбора, защото е на сафари в Африка. Отборът има куп пробле­ми за реванша. Титуляр е Бо­рислав Стойчев. Той прави фатална грешка в 40-ата ми­нута, когато Яри Ниеми вкарва за 0:1. До края Левски не успява да направи обрат и отпада безславно. От­борът и треньорът Стани­мир Стоилов обаче са изпратени с аплодисменти - бла­годарност от феновете за предходните 2 сезона.

3 ОКТОМВРИ 1929 Г.
Финал за държавно първенство игрище "Левски"................10 000
ЛЕВСКИ - БОТЕВ ПД 0:1
0:1 Ради Мазников 80-авт.

Левски предвкусва първа­та си титла в историята, при това на своя стадион срещу провинциален тим, но ще се наложи да почака за нея още 4 години. Загубата във финала на първенство­то, което се играе на турнирен принцип с елиминации, идва твърде болезнено за си­ните с автогол към края на двубоя на вратаря Ради Мазников, който се сблъсква с централния нападател на ка­нарчетата Никола Щерев при въздушен дуел и изпуска топката в мрежата. По-късно в спомените си пловдивчани твърдят, че Щерев всъщност изпреварил врата­ря и с глава пратил топката във вратата. Гостите прис­тигат изморени от продъл­жително турне в Турция, но и Левски е без повече от по­ловината си титуляри, кои­то са наказани заради мате­риални и социални искания. Домакините диктуват съби­тията на терена, но плов­дивчани се възползват от един от редките си шансо­ве. Победата на жълто-черните се възприема като ис­тинска сензация, защото до­тогава за титлата спорят само отбори от София и Варна.

11 ДЕКЕМВРИ 1985 Г, А ГРУПА
ЛЕВСКИ - БОТЕВ BP 3:6
1:0 Руси Гочев 6, 1:1 Емил Маринов 27, 1:2 Цветан Данов 33-д., 2:2 Ми хаил Вълчев 48, 2:3 Цветан Данов 57, 2:4 Илия Войнов 59, 2:5 Емил Маринов 64, 3:5 Михаил Вълчев 74, 3:6 Емил Маринов 79

През календарната 1985 г. Левски губи цели 5 домакинс­ки срещи в своята крепост "Герена", след като не допус­ка там поражение близо 19 години след първата загуба на своя клубен стадион - 1:2 от Ботев Пд на 1 октомври 1966 г. Особено болезнено е поражението от врачани 3:6 в 16-ия кръг на първен ството. Централният напа­дател на гостите Емил Ма­ринов прави хеттрик, а веднага след негов гол за 2:5 на терена започва да се спуска лека мъгла и играчите 8 синьо започват да молят съдията Тодор Колев да прекрати срещата. Според тогавашния регламент, ако това се случи, на следващия ден тя не се доиграва, а започва от­начало. Молбите им обаче не са чути. В крайното кла­сиране през сезона Левски е пети. Към този мач можем да добавим и друга звучна шестица - на 8 юли 1962 година Левски губи с 1:6 от Ботев Пд - най-голямата загуба на Левски 8 А група за всички времена, при това в столи­цата. Преди срещата треньорът на гостите Георги Генов изважда от състава доскорошните нападатели на сините Георги Аспарухов и Димитър Костадинов-Мики с думите: "Вие двамата няма да играете, да не ви натякват после, че с ваша помощ сме ги били". Пловдивските феновете раждат крилат лаф по този повод: "За шопите шестица от жълтата светица!*. Повод за атаката е изказване на синия зевзек Сашо Костов, който преди двубоя обявява, че Левски нямало да има проблеми с пловдивчани, тъй като те играели като жени. Точно седмица по-късно, в последния си мач в първенството, сините насят първото си съкрушително поражение над ЦСКА -6:3 с 4 гола на Димитър Йорданов-Кукуша, но финиши­рат едва трети на цели 11 точки зад червените.

30 СЕПТЕМВРИ 1992 Г.
КНК,1/16-финая, реванш "Апменд"..............................10000
ЛЮЦЕРН - ЛЕВСКИ 1:0
1:0 Каменцид ‘24

Левски започва с голямо настроение участието си във вече несъществуващия тур­нир на Носителите на нацио­нални купи. Тандемът Томас Лафчис - Андрей Желязков е ус­пял да стабилизира тима след демократичните промени и 8 предишния сезон той печели купата. В Европа на първото стъпало столичани срещат швейцарския Люцерн и са считани за абсолютни фаворити. В София домакините са изненадани още в 10-ата ми­нута от Каменцид, но все пак с голове на Даниел Боримиров и Пламен Гетов от дузпа те стигат до успеха с 2:1. На ре­ванша обаче синята каруца се обръща, а Левски се връща към европейските си кошмари. Домакините повеждат 8 24-ата минута. Сините така и не успяват да се окопитят и 8 крайна сметка за кой ли път са елиминирани още в първия кръг.

1 МАЙ 1996 Г. Купа България, финал "Васил Левски"..................20 000
СЛАВИЯ - ЛЕВСКИ 4:0 СЛ
1:0 Киров 35
 

Левски и Славия водят лю­та битка за титлата. Сините искат да покажат, че именно те са №1. В редиците на белите пък е идолът на левскарите Наско Сираков. В 16-ата минута сините пращат топката във вратата, но съдията Митко Митрев отменя попадението. Причи­ната - тимът от "Герена” е избързал да изпълни фаул без сигнал. В 35-ата минута Сла­вия открива след точен изстрел на Атанас Киров. През втората част левскарите претендират за дузпа, нерв­ните изблици стават все по­-чести. В 75-ата минута при тъч за белите Наско Сираков, вместо да го изпълни, започва да жонглира с топката. Той има жълт картон, но реферът не посмява да го изгони за бавене на времето. Президентът на Левски Томас Лаф­чис слиза от ложите на писта та и нахлува на игрището. Да­ва нареждане на играчите да напуснат терена, повечето от тях първо не искат, но след това се подчиняват на боса. Мачът бива прекратен, а в крайна сметка Славия взима купата със служебния резул тат 4:0. Сините пък показват всякаква липса на спортсменство и феърплей. В крайна сметка те остават втори и в първенството.

Бий, за да те уважават

В Левски плачат, защото друго не могат да направят

Бият Левски като тупан, а въпросите му виновни

Какво каза и какво не каза Костов след поредното разочарование

Г-н Сираков, това ли ви е звездната селекция?

Собственикът на Левски засипа с комплименти новите преди...10 дни

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки