Любо Пенев: Изобщо не мисля за оставка

Старши треньорът и главен мениджър на ЦСКА Любослав Пенев даде интервю за „Тема Спорт" вчера в ранния следобед. С него коментирахме кризата на „Армията" и обяснението му за тежката загубата от Миньор, която изправи на нокти феновете на червените.

Любо Пенев: Изобщо не мисля за оставка

Старши треньорът и главен мениджър на ЦСКА Любослав Пенев даде интервю за „Тема Спорт" вчера в ранния следобед. С него коментирахме кризата на „Армията" и обяснението му за тежката загубата от Миньор, която изправи на нокти феновете на червените.

- Г-н Пенев, след като преспахте, какъв анализ бихте направили на това, което се случи в мача срещу Миньор, а и изобщо какво става с ЦСКА през последния месец?
- Едва ли моят отговор ще се отличава много от това, което казах на пресконференцията си след мача. И след като преспах, не съм си променил мнението от това, което споделих непосредствено след края на двубоя. И сега бих повторил същите думи, бих дал същите отговори. В отбора има добра атмосфрера, има колектив и това може да го потвърди всеки един от състезателите. Нормално е един клуб, особено от България, да усети определена умора след изиграването на 17 официални мача. Всеки отбор има своите пикове и спадове. Не може постоянно да се играе на едно и също ниво. В ЦСКА се получи голямо натоварване - и психическо, и физическо, така че този спад не е изненадващ. Загубата дойде съвсем закономернно и логично с оглед представянето ни в последните мачове. Пак ще повторя обаче, че не заслужавахме да паднем от Миньор предвид факта, че имахме инициативата и головите положения в мача бяха много повече на наша страна. От известно бреме предупреждавах, че ако продьлжааме да не вкарваме положенията си, съперникът ще си вкара своите и ще се стигне до загуба. Ето че това се случи.

- Говорите за добър колектив в ЦСКА и добра атмосфера, но веднага след края на мача с Миньор е имало бой в съблекалнята...
- Да, потвърджавам, че е имало напрежение в съблекалнята. Когато нещата на терена не вървят, е нормално да има спорове. В тях се ражда истината. Всичко е наред, момчетата са си казали, каквото имат, и сутринта тренирахме перфектно. Няма повод за драми. Запознат съм в детайли с това, което се се случило, и затова ви казвам, че всичко е наред. Нека не се прави от мухата слон. Такива неща се случват навсякъде.

- Може ли ЦСКА да стане шампион с този състав, с който разполага в момента?
- Да, може. Твърдя го категорично. И в този си състав ЦСКА е способен да стане шампион, но трябва да коригираме някои неща. Това, което правим на тренировките, искам да го показваме и на мачовете от първата до последната минута, а не само в определени периоди. Като че ли ситуацията от края на миналия сезон се повтаря. Много силен старт, след което идва поредица от слаби мачове и пропиляване на преднината на върха...

- Защо отново ЦСКА издиша физически?
- Физически отборът е добре подготвен, това не е проблем. Проблемът е по-скоро психологически. Не всичко трябва да се свързва и обяснява само със спортно-техническата част... Ситуацията с миналия сезон наистина е абсолютно идентична, но аз съм сигурен, че този път развръзката ще е положителна за ЦСКА и няма да допуснем провал в първенството. Пак казвам, че психологическият проблем може би идва не само от спортно-техническата му част...

- Предстоят ви 5 тежки мача, в които, ако играете по този начин, едва ли ще вземете и точка... Какво очаквате от финалната права на есенния полусезон?
- Очаквам само победи и естествено спечелването на максимален брой точки. Коментирайки това, което се случва в първенството, ние сме вече на второ място, след като дълго време бяхме еднолични лидери. Изминала е точно 1/3 от целия шампионат, остават другите две трети, а това са доста мачове. До момента ние сме с една-единствена грешка и тя е срещу Миньор. Продължаваме да сме в прекрасна изходна позиция за титлата. Ние спечелихме някои мачове, въпреки че не играхме убедително, и това е важно. Събираме точки и продължаваме напред. Всички губят мачове и ЦСКА губи също. Няма да има отбор в първенството без загубен двубой. Шампионатът е интересен и равностоен, но аз твърдя, че ЦСКА е с най-големи шансове за титлата. Имаме сравнително балансиран състав и очаквам да излезем от това психологическо натоварване.

- Сашо Диков лансира тезата, че мачът е уреден?
- След като ми зададоха този въпрос на пресконференцията, помолих журналиста от съответната медия да премине към следващия. Ще ви помоля и вас да направите същото.

- Не смятате ли, че е редно да подадете оставка, след като Миньор бие ЦСКА с 3:0 на "Армията" и регистрираната поредица от слаби мачове?
- Защо да подавам оставка?

- Ами защото ЦСКА е в криза и прави срамни мачове?
- Да, това е един, меко казано, неблагоприятен резултат за нас, но това по никакъв начин не намялава нашите шансове за титла. Едва след края на сезона може да се направи подробен анализ на работата както на треньорите, така и на футболистите. Що се отнася до кариерата на един треньор или футболис, рано или късно всички сменят отборите си. По какъв начин става това, е тема на друг разговор. Мисли за оставка въобще не ми минават през главата. Убеден съм, че работя правилно, и нямам никакво намерение да прекъсвам работата си в ЦСКА. Много е лесно човек да се откаже при първите трудности. Аз цял живот съм се борил и сега не смятам да изневерявам на себе си.

- И все пак какви са вашите грешки? Не може да няма такива, а и сам признахте на пресконференцията, че носите вина?
- Да, може и аз да съм допуснал грешки, но нямам намерение сега да ги разкривам и анализирам. Нито сега е моментът, нито медиите са средството, чрез което трябва да обяснявам някои детайли. Нещата са много прости - това, което се прави на тренировки, не може да се получи на мачове през всичките 90 минути и оттам идват част от проблемите ни.

- Вие като футболист на ЦСКА помните ли подобен кошмарен мач на „Армията"?
- Стига с тези кошмари, стига с тези драматизации. Трябва да коригираме някои неща и да продълржим напред и бъдете сигурни, че ще го направим. Аз не правя трагедия от този мач. Това все пак е само една загуба, само три точки, не бива да се отива в крайности, защото те само ще попречат на отбора.

- Феновете на ЦСКА искат да чуят от вас как виждате бъдещето на отбора. Какво могат да очакват от ЦСКА оттук нататък?
- Искам феновете на ЦСКА да бъдат абсолютно спокойни, апелирам към пълно разбиране и пълна подкрепа, както е било до момента. Момчетата имат какво да покажат още, показаха го в някои от мачовете досега и вярвам, че отново ще го направят. Просто трябва да бъдат по-постоянни.

- Вече мислите ли по селекцията и подготовката?
- Ние сме наясно какви играчи трябва да вземем и къде и как ще проведем подготовката ни през зимната пауза. Всеки процес в ЦСКА е канализиран и добре обмислен.

- Левски броите ли го за конкурент за титлата?
- Не подценявам нито един отбор от претендентите. Пак ще кажа, че ЦСКА е фаворит за титлата.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки