Четирима мъже и две дами спечелиха ВИП места за всички домакински мачове на любимия си футболен отбор

Наградите са предоставени от футболните грандове ЦСКА, Левски и Локомотив (Пловдив) и техния здравен спонсор – Здравна организация „Аджъбадем“

Четирима мъже и две дами спечелиха ВИП места за всички домакински мачове на любимия си футболен отбор
Четирима мъже и две дами спечелиха ВИП места за всички домакински мачове на любимия си футболен отбор до края на сезона. Наградите са предоставени от футболните грандове ЦСКА, Левски и Локомотив (Пловдив) и техния здравен спонсор – Здравна организация „Аджъбадем“, като стимул за участие в анкета за проучване нивото на информираност и нагласите относно рака на простатата в България. Шестимата късметлии са обявени на Фейсбук страницата на кампанията „Заедно срещу рака на простатата“.
 
Социалната кампания бе инициирана от „Аджъбадем“ и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) в отговор на тревожната статистика, според която ракът на простатата е втората по честота онкологична локализация при мъжете в България и трета като причина за смъртност.

1157 души попълниха въпросника през първата половина на ноември в МОЛ София, МОЛ Пловдив и Фейсбук. 60 на сто от тяхпризнават че не знаят достатъчно за рака на простатата и биха искали да получат повече информация, а 1 на всеки 10 заявява, че изобщо не се интересува от тази тема. Любопитното в  случая е, че броят на незаинтересованите е по-висок сред мъжете, отколкото сред жените – съответно 10.55% срещу 7.43%.

30 на сто от участниците в анкетата заявяват, че са достатъчно информирани за рака на простатата. Близо половината от тях обаче в отговорите си на следващите въпроси признават, че нямат представа кога се проявяват симптомите на това заболяване и доколко лечим е този вид рак. Един на всеки десет мъже пък смята, че профилактичните прегледи за рак на простатата трябва да започнат след 60-годишна възраст.

Резултатите от анкетата предоставят тревожни данни относно нагласите към профилактичните прегледи у нас. 36.5% от анкетираните заявяват, че не си спомнят кога последно са били на профилактичен преглед, независимо какъв. 18.06% посочват, че са били на преглед преди повече от година, а 45.44% - през последната година. В същото време 80.36% от участниците в анкетата смятат, че е необходимо някои профилактични прегледи да станат задължителни чрез въвеждането на по-строга нормативна база.
Резултатите от анкетата още веднъж доказват необходимостта от поднасянето на системна и достъпна информация за рака на простатата, отбелязва д-р Васил Маргаритов, уролог и представител на „Аджъбадем“ в София. Основни фактори за възникване на заболяването са напредването на възрастта и фамилната обремененост – рискът да развиете рак на простатата се повишава с до 15% при наличие на повече от един роднина с доказан рак на простатата, обяснява специалистът. Заболяването обаче се регистрира и при 40-годишни мъже, както и при такива без роднини с онкологично заболяване. Освен това, симптомите на болестта обикновено се проявяват години след възникването му, когато възможностите за лечение са ограничени. Ето защо д-р Маргаритов препоръчва преглед при уролог веднъж годишно за всеки мъж над 45-годишна възраст, а при наличие на фамилна обремененост прегледите трябва да започнат още на 40 години.

Футболните отбори на ЦСКА, Левски и Локомотив (Пловдив) подкрепиха каузата за по-добра обществена информираност за рака на простатата, за да покажат, че истинските мъже са отговорни към своето здраве.Лица на кампанията станаха водещи футболисти на трите клуба – Валентин Илиев (ЦСКА), Станислав Ангелов (Левски) и Мартин Камбуров (Локомотив Пловдив). 

    

Локо (София) се събира за първа тренировка в понеделник

Все още няма обаче яснота кой ще изведе тима на заниманието

Спартак (Варна) договори две контроли

Вижте кои са противниците

Симеон Славчев се завръща в efbet Лига?

Халфът може да приключи предсрочно договора си с Виечиста

ОФИЦИАЛНО: Локо Пловдив обяви Любослав Пенев

Официалното представяне на Любослав Пенев пред медиите ще се състои на 17 юни от 17:00 часа

Огромен интерес към капитана на Етър Георги Александров

"Болярите" са готови да разглеждат оферти за него, ако предложенията са достатъчно добри

Локо (Сф) загуби основния си спонсор

Клубът търси рекламодатели, Иван Колев е готов да се върне

Локо (Пд) стартира в понеделник, уреди 4 контроли

Вижте какво съобщиха от "Лаута"

Левски започна подготовка без Фабио Лима

Сираков излгеда първата тренировка

ИСТОРИЧЕСКО: Жена е в ранглистата на съдиите в Efbet лига

Самоков за пръв път има представител сред реферите в елита

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки