Ивет Лалова с призив към ресторантьорите за Световния ден за борба с диабета

Атлетката показа как приготвя любимата си закуска

Ивет Лалова с призив към ресторантьорите за Световния ден за борба с диабета
В навечерието на Световния ден за борба с диабета (14 ноември)  Ивет Лалова-Колио даде старт на тазгодишното издание на кампанията „Открито за диабета“.
 
За четвърта поредна година най-бързата ни лекоатлетка е посланик на кампанията, организиранa от Sanofi България. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на диабет тип 2 и правилен контрол над заболяването като цяло.
 
Ивет демонстрира кулинарните си умения и приготви любимата си закуска, подходяща както за здравословна диета, така и за хора с диабет, за да подчертае важността на хранителния режим за правилния контрол над заболяването.
 
 „Всеки 11-ти човек по света има диабет. У нас над 450 хиляди българи живеят с това заболяване, като близо половината от тях не са диагностицирани. За тях здравословният и балансиран хранителен режим е особено важен. Хората с диабет са също като нас. Водят същия активен начин на живот и вероятно често им се случва да се хранят с приятелите си навън.
 
Затова тази година с кампанията „Открито за диабета“ искаме да призовем ресторантьорите да добавят секция за здравословно хранене в менютата си и да посочат под всяко ястие в тази секция какво е съотношението  на въглехидрати, мазнини и белтъци в грамове. Това би било полезно, както на желаещите да се хранят здравословно, така и на хората с диабет“, обясни Ивет Лалова - Колио.  
 
 
Диетологът д-р Мария Николова разясни, че няма разлика между балансирано хранене при здрави хора и хранителния режим на хора с диабет. Тя ни разкри, че най-лесният начин да се храниш здравословно е като следваш т.нар. „метод на чинията“, който достъпно визуализира видовете храни и в какво количество трябва да присъстват във всяко дневно хранене. Според него половината от храната в чинията трябва да бъде от въглехидрати (пресни сезонни заленчуци), една четвърт от пълнозърнени храни и останалата една четвърт от протеини (постни меса, риби, яйца или бобови храни).
 
Д-р Мария Николова алармира, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Това от своя страна може да доведе до сериозни усложнения, които често са инвалидизиращи и животозастрашаващи. Затова много важно е пациентите да не пропускат да изследват два пъти в годината нивата на гликирания си хемоглобин, както и задължително да преминат през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, който здравната каса осигурява.
 
През последните две години в рамките на кампанията „Открито за диабета“ Sanofi България организира безплатни  изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в различни градове в България. 
 
 
Целта на безплатните измервания, организирани от Sanofi България, е да предостави възможност за профилактика на здравите и контрол на заболяването на хората с диабет, увеличавайки достъпа до здравни грижи в малки и големи градове. През октомври и ноември от тях се възползваха жителите на 10 града у нас. Предстоят измервания на 14 ноември в Червен бряг, на 16 ноември Стара Загора и на 21 ноември в Казанлък. 

 

Ивет Лалова показа бебето (ВИДЕО)

Родната лекоатлетка бе изписана от болницата

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки