Йордан Юруков пред NOVSPORT: Разликата от пет точки с лидера Балкан не е толкова голяма

Очаква ни гореща пролет по терените на Югозападна България, категоричен е треньорът на Чавдар Етрополе

Йордан Юруков пред NOVSPORT: Разликата от пет точки с лидера Балкан не е толкова голяма

Йордан Иванов Юруков е роден на 2 октомври 1983 година в Разлог. Първите си стъпки във футбола прави в ДЮШ на Пирин Разлог при треньора Огнян Хаджиев. По-късно става юноша на Локомотив 101. Привлечен е в отбора на Македонска слава от Борис Николов. В мъжкия отбор прави дебют на 18 годишна възраст в мач срещу Локомотив Пловдив при треньора Йордан Боздански.  След това е бил футболист на ЦСКА и ПФК Черно море (Варна). Шампион на България с ЦСКА за 2005 и вицешампион през 2006 г.
Носител на купата на страната за 2006 и финалист през 2005 г. В „А“ група има 52 мача и 7 гола. За купата има 8 мача с 2 гол за ЦСКА и 3 мача с 4 гола за Пирин 1922.
В евротурнирите за ЦСКА е изиграл 11 мача и е вкарал 1 гол (3 мача за КЕШ и 8 мача с 1 гол за купата на УЕФА). Асистира за гола на Валентин Илиев при успеха на ЦСКА с 1:0 като гост на Ливърпул.
От 2016 година започва треньорска дейност в родния си клуб Пирин Разлог. След това е треньор в ЦСКА-1948. За 4 месеца е бил треньор в ДЮШ на Лудогорец Разград. Отново се завръща с ЦСКА 1948 като старши треньори вкарва мъжкия отбор в Ефбет лига. По-късно е част от треньорския щаб на Локомотив Пловдив. От лятото на 2021 година е старши треньор на Чавдар Етрополе.
В дните преди настъпване на Коледните празници Йордан Юруков се съгласи да даде обширно интервю за Novsport.com.

-Какви са впечатленията от престоя ти като старши треньор на Чавдар Етрополе?
-Останах приятно изненадан от това, което видях. Материалната база отговаря за игра на представителния тим в професионалния футбол. Много сериозен административен ръководител в лицето на опитния футболен специалист г.н Красимир Стоев. Ангажиментите, които поема ръководството към треньори и футболисти, се изпълняват много коректно. С две думи – искрено се радвам, че попаднах в клуб, където има много добри условия за работа.

-Във временното класиране от есенния дял на първенството отборът на Чавдар е с 5 точки по-малко от лидера Балкан Ботевград. Много ли са или малко и как смяташ да стопиш разликата?
- Според мен разликата от пет точки с временния водач не е толкова голяма. Очаква ни много гореща пролет между петте отбора. Ще бъде много интересно и оспорвано през втората част на първенството. За мен няма изявен фаворит за първото място. През есенния дял допуснахме някои загуби след фатални грешки. Стараехме се да не ги допускаме. Надявам се напролет да бъдем отборът, който аз желая.

- Кога ще стартира зимната подготовка на Чавдар Етрополе и къде ще премине тя?
- Създадени са прекрасни условия за работа и целия подготвителен цикъл ще премине при местни условия, считано от 10 януари. Ще изиграем пет контролни срещи, както следва:
На 22 януари срещу Левски от град Левски;
На 29 януари срещу Гранит Владая;
На 2 февруари срещу Янтра Габрово;
На 5 февруари срещу Спартак Плевен;
На 12 февруари срещу Локомотив Мездра.

- Има ли напуснали футболисти от досегашните и кои са новите имена в отбора, дали съгласието си да бъдат при вас през втората част на първенството?
- Освободени от досегашните са Руслан Иванов и Ивайло Величков. До момента сме привлекли бившият футболист на Чавдар Николай Маринов, който за последно игра в отбора на Сливнишки герой Сливница. Имаме разговори с още няколко футболисти за привличане отвън, но засега няма да ги обявяваме. С изключение на вратарския пост, на всички други постове ще направим всичко възможно да има конкуренция.

-Кой ще е новият шампион по футбол на България?
-Бях дълги години в ЦСКА, имам и кратък престой в Лудогорец. Пожелавам успех и на двата отбора и нека с титлата да се окичи този, който е по-постоянен на футболния терен.

-Има ли шанс А отбора да се класира за ЕП?
-Според мен битката ще се води между отборите на България и Северна Македония. Това е много деликатна тема за мен, но най-добре е да се подобри работата в ДЮШ по клубовете и от там да се подават добре подготвени талантливи футболисти, които да донесат по-дълготрайни успехи на А отбора. Не е важно само присъствие на ЕП, и то само за кратък период.

-Къде ще преминат Коледните и Новогодишни празници за теб и какво си пожелаваш за 2022 година?
-В семейна обстановка в родния Разлог. За Новата 2022 година си пожелавам здраве, преди всичко, на мен и семейството, и късмета да ни следва през цялата година.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки