Защитник мечтае за Европа с Ботев (Пд)

Филип Филипов разкри пред NOVSPORT тримата най-добри треньори

Защитник мечтае за Европа с Ботев (Пд)

Филип Филипов е един от основните футболисти на Ботев Пловдив. Защитникът има 173 мача с екипа на жълто-черните, в които е вкарал и един гол.

– Остават няколко дни до старта на пролетния дял от шампионата. Какво е състоянието на Ботев?

– Настроението е отлично. Всички се подготвяме добре и нямаме търпение да започнем първенството. Подготовката върви страхотно. В Дубай имахме всички удобства, за да тренираме добре. Хотел, терени, храна, абсолютно всичко беше на много високо ниво. Сега продължаваме на базата в Коматево, където също имаме чудесни условия.

– Успяхте ли да се подготвите достатъчно добре в Дубай?
– Да. Наблягахме повече на физическото натоварване. За радост времето беше страхотно и успяхме да се подготвим добре. Сега продължаваме със заниманията на нашата база в Коматево и чакаме официалните срещи.

– Има ли разликата от лагерите в Дубай и в Турция. В южната ни съседка ходихте последните години?
– Дубай е по-екзотична дестинация. По-дълъг беше пътят, но бих казал, че съществената разлика беше в противниците. Изиграхме две много престижни контроли срещу солидни съперници в лицето на Легия и Зенит. В Турция също имахме всички удобства. За нас е важно да имаме условия и определено ги имахме за поредна година. След пристигането в България е малко по-трудна аклиматизацията, защото разликата е около 20 градуса. Първите 2-3 дни се подготвяхме на изкуствените терени.

В отбора има голям брой чужденци. Как се разбирате?
– Нормално. Разбираме се. Не е имало конфликти. Всички сме професионалисти и се стараем във всяка една тренировка, контрола или официален мач да се представим на високо ниво. В лицето на треньора имаме един страхотен лидер, който дава указания на всеки един от нас и ние на свой ред гледаме да ги спазваме. Имаме добър колектив. Храним се заедно, говорим си и прекарваме доста време заедно.

– От доста години сте в Ботев. Как се чувствате в клуба?
– Отлично се чувствам тук. За мен всеки ден с „жълто-черната“ фланелка е голямо щастие. Имал съм много специални моменти в Ботев. Играли сме и в евротурнирите, печелили сме много важни победи. Обичам този отбор и се радвам на всеки един ден с този екип.

– Начело на Ботев е чужденец. Какъв треньор е Азрудин Валентин. С какво той се различава от останалите, с които сте работил?
– Той е доста взискателен към нас. И е страхотен професионалист, който преди всяко занимание ни обръща внимание. Правим анализи, за да видим какво ще се изисква от нас в предстоящата тренировка. Следи всичко до последния детайл. Всички гледаме да се докажем пред него. Виждам отношението му към всеки един от нас и го оценявам. Той има отношение към абсолютно всеки един, не само в отбора, а и в щаба. Винаги е подхождал с уважение и към хората, които се грижат ние да имаме нормалните условия за подготовка. Бих го нарекъл приятел, но когато трябва да повиши тон, не се свени и го прави. Директно отправя критиката към някого и съответно очаква този човек да си е взел поука.

– От треньорите, с които сте работил в Ботев, има ли такъв, който да отличите?
– Разбира се. Това са трима специалисти. Азрудин Валентич, Станимир Стоилов и Любослав Пенев. Те са невероятни професионалисти. Давали са ми много ценни съвети. Има едно общо нещо в тях и то е, че са перфекционисти. Независимо дали играем контрола, официален мач или просто тренираме. Те гледат всичко да е изпипано.

– Привържениците на Ботев са доста взискателни. Дори писаха декларация. Това отразили се по някакъв начин?
– Не. Аз имам много приятели сред феновете на този клуб, но както аз, така и съотборниците ми сме професионалисти. Не един път сме получавали и похвали. Феновете на Ботев са много взискателни и е нормално да изразяват мнението си. За мен най-важно е какво е това на треньора.

– Какво бихте казал на феновете на Ботев?
– В тези времена на пандемия, първото нещо, което им желая, е да са здрави. И да продължават да подкрепят отбора, защото ние имаме нуждата от тях. Силно се надявам да продължим да ги радваме с победи, а защо не и с трофей.

– Кой е най-тежкият ви момент с екипа на Ботев?
– Със сигурност загубата от Локомотив във финала за Купата на България. Другият
много неприятен момент беше, когато ни победиха с 6:0.

– Каква е целта пред Ботев през пролетта?
– Да се класираме за участие в Европа. Това е целта пред нас и силно се надявам, че ще успеем да я постигнем. За да се случи това, трябва да показваме професионално отношение и постоянство.

– Доста специалисти определят Ботев като трети по сила отбор у нас. Така ли е?
– Абсолютно всеки един от нас се стреми дори към нещо повече. Защо да не вземем нещо повече от третото място.

– Какво правите в свободното си време?
– Обичам да го прекарвам със семейството ми. Имам прекрасна жена и дете до себе си. Голяма част от времето прекарвам със съотборниците си на базата. Поне по 6 часа на ден. В малкото си свободно време обичам да съм със семейството ми.

 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки