Станислав Иванов за САЩ, бъдещето и Левски

Нападателят разкри пред NOVSPORT, че мечтае един ден отново да носи екипа на "сините"

Станислав Иванов за САЩ, бъдещето и Левски

Първи гол за Чикаго Файър отбеляза наскоро Станислав Иванов. Бившият нападател на Левски е в САЩ и е титуляр от новия сезон. Иванов вкара едно от попаденията в гостуването на Ди Си Юнайтед, спечелено с 2:0.

- Вече имате гол за Чикаго Файър. Доволен ли сте?
- Няма как да не се радвам и да не бъда доволен. Много съм щастлив, че се разписах и спечелихме. Имах трудна година, бях контузен, опериран. Сега съм здрав и се надявам да продължа да бележа голове. Можех да вкарам и срещу Интер на старта на сезона, но ударих греда и пропуснах едно полoжение. На мача с Орландо пък вратарят ми спаси удар под гредата.
- Треньорът Франк Клопас на коя позиция те използва?
- Играя като дясно крило. Там се чувствам най-силен. Често влизам и зад нападателя. Сменяме се с Шакири.
- Джердан Шакири беше в Ливърпул, Лион. Сега ви е съотборник в Чикаго Файър?
- Страхотен футболист и човек е. Близки сме, постоянно си говорим. Стремя се да научавам нови неща от него. Всички знаят кой е Шакири. Той е със 100 мача за швейцарския национален отбор. Беше в Ливърпул, дойде при нас от Лион. Вдигна класата ни. Той е печелил два пъти Шампионската лига - първо с Байерн, а след това и с Ливърпул. Голяма мотивация е за нас.
- Има ли много зрители на футболните мачове?
- Определено интерес има. За гостуването в Маями на Интер първия кръг играхме пред 25 хиляди зрители. После бяхме домакини на Орландо Сити и на стадиона имаше 35 хиляди зрители. Срещу Ди Си Юнайтед бяха по-малко, защото беше студено.
- В Чикаго има много българи. Идват ли много сънародници на мачовете ви?
- Всеки мач виждам български знамена по трибуните. Чикаго има само един отбор в МЛС и се радваме на страхотна подкрепа. Постоянно ми искат автографи, снимки. Щом видя българин на трибуните, задължително му давам тениската си след мача.
- Свикнахте ли вече с всичко в САЩ. Втори сезон сте в Чикаго Файър?
- Първата година беше за адаптация. Докато бях контузен, имах време на уча още повече ангилйски език. И със сръбския съм много добре. Постоянно съм със съотборника ми Борис Секулич, който беше в ЦСКА. Той е вече четвърти сезон в Чикаго Файър. Много добър защитник и човек. Той е най-близкият ми тук.
- Шегувате ли се с него на тема Левски - ЦСКА?
- Нормално е да има шеги. Гледахме заедно Левски и ЦСКА, но все ден сме заедно и се разбираме прекрасно.
- Колко голяма е разликата в нивото на футбола в САЩ и България?
- Огромна е. Вижте какви футболисти играят в САЩ и си направите изводи. Съотборник ми е Шакири, който беше в Ливърпул. Лос Анджелис Галакси пък се подсили с Дъглас Коща от Ювентус. Има много звезди тук. Футболът тук е доста по-бърз. Всички тимове се надиграваме и винаги целта е победата, докато в България има някои отбори, които излизат да не загубят
- Какво правите в свободното си време?
- Почти нямам такова. Рано сутринта съм в клубната база. Закуска, тренировка, фитнес, oбяд, почти не остава свободно време. Организацията е на много високо ниво. За някои мачове има дълги пътувания. Нямам време за развлечения. Дойдох в Америка да успея във футбола.
- Не мислите ли отново да играете в Европа?
- Професионалист съм и работя да се развивам. Всичко зависи от представянето ми. Ако играя добре и изпъквам, може и да се върна в Европа, но не в България, а в някое силно първенство. Към това се стремя. В момента ми е супер в Чикаго. Имам договор за четири години. За момента не мисля за промяна.
- Видяхте се с Христо Стоичков в Маями. Какво си казахте?
- Среща ни бе пет минути преди мача. След загрявката ни, когато се прибирах към съблекалнята, видях Стоичков на влизане в тунела. Той беше долу до терена. Много приятно се изненадах. Разговаряхме набързо, защото нямах време и трябваше да излизам за началото на мача. Стоичков говори с мен и с Шакири. Определено е мотивация да го видиш преди мач.
- Бекъм беше ли на стадиона?
- Той е собственик на Интер и беше в ложата. Няколко от съотборниците ми, които отпаднаха от групата за мача, казаха, че са гледали мача, настанени точно до него. Но аз предпочитам да съм на терена, а не на трибуните.
- Общувате ли заедно с Найджъл Робърта, който бе с вас в Левски?
-  Постоянно се чуваме. Даже като имаме пауза в първенството се разбрахме да си гостуваме - или аз ще отива при него във Вашингтон, или той ще дойде при мен. Имам два мача срещу него, при първия си разменихме екипите. Говорим с него за Левски. Следя всичко за любимия отбор. Не изпускам мач. Левски е най-великият клуб в България и не е нормално да излиза и да се защитава. С идването на Станимир Стоилов Левски доста се промени. Той е отличен треньор, извлича максимума от всеки футболист. Това е основното нещо, което помага на отбора. Колективът е страхотен в момента.
- Поддържате ли връзка с някого от Левски?
- Всеки ден се чувам с Мартин Петков, който сега е в Славия заедно с Боби Цонев, след като избягаха от войната в Украйна. Славия е страхотно място, желая успех на двамата.
- Липсва ли ви Левски?
- Да. Левски е в сърцето ми, израснах на "Герена". Аз преживявам всичко с Левски - победи, загуби. Стискам палци на момчетата и много ще се радвам, ако постоянно побеждават. Искам някой ден отново да облека фланелката на Левски.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки