Червенков каза пред NOVSPORT колко чужденци са за ЦСКА

Тактиката във финала срещу Левски бе да не се допусне гол

Червенков каза пред NOVSPORT колко чужденци са за ЦСКА

Ангел Червенков е бивш футболист на ЦСКА. Има титла и купа на България като футболист, а след това и като помощник треньор. Като старши треньор на Литекс печели и титлата у нас през 2010 г. Бил е треньор в Шотландия, Литва, Украйна. Ето какво каза за НОВСПОРТ.

- Измина почти седмица от финалната среща за купата на България, но голяма част от привържениците на ЦСКА не могат да забравят загубата от Левски?
- Нормално да е така, защото хората очаквапа купа за ЦСКА, а не се получи. В този мач ЦСКА излезе с нагласата да не допусне гол в собствената си врата.
Алън Пардю искаше да се подсигури. Така направи и в първата среща с Левски, която той бе начело и тя завърши 0:0. Доста странно бе да излезеш със седем дефанзивни футболисти и само с трима атакуващи. И след това да искаш именно тази тактика да ти донесе победа във финала. Особено като срещу теб е съперник, който не те превъзхожда нито като имена, нито като качества. Това за мен си беше подсигуряване и една страхлива тактика от страна на ЦСКА.
Не знам дали беше удачен вариантът десен защитник - Тибо Вион, да бъде използван като втори нападател, за да разбива играта в средата на терена на противника, но не и да организира атаки.
- Къде още допусна грешки Алън Пардю?
- ЦСКА не създаде положение за гол срещу Левски, не го затрудни по никакъв начин в нито един момент, не отправи и удар във вратата на едно младо момче, което още не се бръсне. У нас само коментираме, говорим и се кланяме на много чужди така наречени треньори. Те уж са много доказани. А виждаме, че резултатите им са неудовлетворяващи.  
- Той ли трябва да е начело на ЦСКА?
- Това не мога да коментирам и не е моя работа. Казах само фактите и това, което се получава като резултати.
- Заради загубата във финала ли феновете на ЦСКА реагираха толкова остро преди мача с Ботев (Пловдив) на "Българска армия"?
- При привържениците на ЦСКА има напрежение. Хората са максималисти и имат свойте изисквания. Всички знаят, че ЦСКА винаги преследва най-високите резултати и постижения. Затова привържениците на ЦСКА са взискателни, а критериите им са високи.
- Тази реакция на феновете бе доста крайна?
- През това първенство напрежението се увеличи. Причината е, след като ЦСКА не завърши на първо място и изгуби със слаба игра финала за купата на България и то именно от Левски. Много фенове не го приемат и страдат. Не ги задоволява това настояще и емоциите надделяха. Тези, които вилняха отвън, не влязоха вътре на стадион "Българска армия". Когато очакванията от любимия клуб не се оправдават, това решение на феновете и всеки трябва да си поеме отговорността.
- Как напрежението между феновете и ръкодоството може да бъде овладяно?
- Феновете искат резултати, победи, добри игри. Нещата са много прости. Феновете на ЦСКА искат три неща - отборът да играе добре, да побеждава с красива и нападателна игра и да вкарва много голове. Това е всеки път. Но тези неща се разминават с настоящето, което не се харесва на никой, който знае какъв футбол е играел ЦСКА през годините. Целите в ЦСКА винаги са били високи, още от основаването на този велик клуб. Всичките тези хора, ветерани, легенди, поколения играчи и футболни деятели са отговаряли на тези критерии. Преди години на "Българска аримя", ако ЦСКА не води с 2:0 до 20-ата минута и не показва добра игра футболистите бяха освирквани.
- Какво бихте казали на феновете на ЦСКА?
- Да бъдат търпеливи. За да стане ЦСКА шампион, е нужна класа. Преди години ЦСКА имаше и класа, и играчи с лидерски качества. В момента не е така, но когато в ЦСКА пак дойдат футболисти, които отговарят на тези високи изисквания и е на лице шампионския характер, тогава нещата ще се получат. Дано това стане скоро.  
- Случилото се преди мача с Ботев Пловдив отрази ли се на играчите?
- Всичко станало е последствие от това, което се случи на терена на финала срещу Левски. Влиянието на феновете върху ЦСКА беше, когато играха финала срещу вечния съперник. Тогава феновете бяха великолепни и това, което очакваха играчите, го получиха в пълна степен като подкрепа, хореография и подкрепа до последния момент.
- Какво мислите за мача с Ботев (Пловдив)?
- Не видях нищо особено. Същото се отнася и за последните срещи от началото на пролетния полусезон. Разочароващи са резултатите и играта на отбора. Това са фактите.
- Защо ЦСКА записва толкова слаб сезон?
- Отговор трябва да даде ръководството на клуба и треньорите. ЦСКА изигра доста добри мачове през есента. Имаше силни мачове в България и в Европа. Тези срещи бяха на високо ниво, с армейския боен дух, с воля и с пълно себераздаване на терена и максимално влагане на самите играчи.
Загадка е това, което последва напролет, след като ЦСКА направи много добра подготовка. В началото на пролетта, а и впоследствие в решителните срещи отборът не се предстви на същото ниво, което се очакваше от него. Като цяло игрово не изглеждаха добре нещата.
- Къде е основният проблем на ЦСКА?
- Проблемът на ЦСКА не е един само. Когато такъв отбор като ЦСКА се представя под очакванията и не играе добре, когато няма идея как да преодолее противниците и когато, с изключение на последния мач, е подкрепян от своите фенове, а нещата не се получават на терена, значи има вътрешни проблеми, които си остават само в кухнята. А какви са те? Ние само може да предполагаме и да гадаем.
- Кой трябва да е начело на ЦСКА - българин или чужденец?
- Всеки треньор се оценява според резултатите и играта на отбора му. Виждаме какви са те при настоящия треньор на ЦСКА и какви бяха при Стамен Белчев например. Ако този треньор, който е в момента на ЦСКА, беше българин, щяха да го изкарат най-големия некадърник. Убеден съм, че ние имаме кадърни български специалисти и затова не бива да залитаме по чужди и да ги ангажираме непременно.
- В ЦСКА за 7 години смехиха 16 треньори?
- Всеки треньор, след като подпише договор, той приема правилата и изискванията за работа в клуба, предложени от собственика. Аз съм го правил същото. Дава ти се възможност да ръководиш, да работиш, да подготвиш и да мотивираш играчите. Въпросът е да имаш резултати. Когато няма такива, за което треньорът е отговорен, тогава треньорът дава отчет пред ръководителя си и той преценява какво да предприеме.
- Колко от чужденците заслужават да са в ЦСКА?
- Повечето не стават за ЦСКА. Не повече от трима-четирима са чужденците с качества за отбор като червените. Точно толкова биха намерили място в един приличен и добър отбор на ЦСКА с шампионски характер. За останалите червения екип им е тежък и ги затруднява. Те просто не отговарят на името и традициите на ЦСКА. Тук важна е и ролята на треньора. Той трябва да подготвя и да развива даден футболист във всяко едно отношение, за да го направи по-добър и да се оправдае неговото привличане.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки