ОФИЦИАЛНО: Гешев поиска имунитета на Руди Гела

Вижте подробности

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Р.В. по предложение на Софийска градска прокуратура (СГП).

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК - – за това, че през м. юни 2022 г. чрез заплашване Р.В. e направил опит да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

С решение на ЦИК от 06.04.2023 г. Р.В. е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателното преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Р.В.

Повод са заплахите срещу бившата депутатка от ИТН Христинка Иванова, но оставането на бившия министър без имунитет може да отвори вратата за няколко други разследвания.

Василев беше записан в телефонен разговор как заплашва колежката си Христинка Иванова, как многократно я пита къде точно е и казва, че идва да я вземе лично, за да отидат на пресконференция. Когато тя не поддава, започва да говори за изпращането на „хора“.

„Как не може да слезеш, всички сме тука, чакаме те", чува се на записа. „НЯМА ама! Идвам да те взема аз лично! Чуваш ли ме Христинче, Христинче слушай ме. Ще стане много голям… Слушай ме, аз не съм предател. Правя го за твое добро… Веднага си подавай молбата и напускаш Народното събрание! Защото аз ще ти пратя хора и ще ти я направят молбата… както пише по книгите“, заканва се той в записа.

После Василев започва да настоява да знае къде точно е Иванова, за да я види „за 5 минути“. След отказа заявява: „Тогава искам утре, ще дойдат хора при тебе да си подадеш молба за напускане на Народното събрание. И ще видиш, че ще го направиш“, завършва заканата и се чува сигнал за край на разговора.

Василев се ползваше с депутатски и кандидат-депутатски имунитет сравнително през цялото време след скандала и затова досега не е попадал под ударите на закона. Иванова пък известно време ходи с охрана след заканите, осигурена от Слави Трифонов.

Още от Институции

Игрището разполага с изкуствено покритие и осветление

За благородна кауза

ФИФА избра Ивайло Стоянов за един от шестимата европейски арбитри

Вижте подробности

Промените са факт след решение на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев

„Победата на Александра е закономерна“

Вижте подробности

При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки