Барчовски: Призванието на Филип Виденов е да води България напред

Селекционерът на националния отбор по баскетбол за мъже Росен Барчовски бе умерено доволен от спечелването на приятелския турнир в Минск.

Барчовски: Призванието на Филип Виденов е да води България напред

Селекционерът на националния отбор по баскетбол за мъже Росен Барчовски бе умерено доволен от спечелването на приятелския турнир в Минск.

„Трикольорите” се прибраха късно снощи от Беларус с две победи и една загуба, с купа и златни медали, и няколко индивидуални приза.„Има доза удовлетворение, но може още да се желае от играта. Много трябва да подобрим играта си, за да се класираме на Европейското първенство. Имаше хубави моменти, особено играта ни в защита, способността да проявим характер, и да направим обрати и в трите мача, което е важно,” сподели Барчовски.

„Все още има да се изчистват много неща, особено в играта в нападение. Така че съм стъпил на земята и съм реалист. Не е достатъчно това, което направихме, хубаво е, радостно е, спечелихме доста добър турнир, но нищо повече.”„Най-опитните, най-добрите ни играчи все още не са в оптимално състояние, което е нормално, защото започнаха по-късно,” обясни наставникът, визирайки Филип Виденов, Стефан Георгиев и близнаците Иванови.

„Наблегнахме на играта в защита, това дава резултат, само Израел успя да ни вкара 70 точки, всички други са ни вкарвали досега по 60, което е добър знак.”Относно някои индивидуални оценки за състезателите в Беларус, Барчовски разказа:„Важно е израстването на Николай Върбанов, игра добре, със самочувствие, показа, че може да бъде много полезен. Много силен бе американският гард Ърл Калоуей. Вече приличаме на отбор. В мача с Израел, в последната част при обрата, в основата бе Джаред Хоуман, което ми дава надежда, че ще можем да използваме и него. По-вероятно е наистина Калоуей да бъде водещия натурализиран играч, но не съм отписал и Хоуман.”

След отказването на Тодор Стойков, капитанската лента бе връчена на Стефан Георгиев, а основната тежест се очаква да падне върху Филип Виденов.

„Филип, дай боже да е здрав, работи сериозно. Трябва му още малко време да влезе в най-добрата си форма, и аз знам, че ще го направи, защото е професионалист. Неговото призвание е да води отбора напред. Аз много вярвам в него,” каза треньорът на националите.„Една идея по-оптимист съм, отколкото при започването на подготовката. Аз винаги съм бил оптимист, но все пак спечелването на един турнир е важно нещо за самочувствието,” завърши Росен Барчовски, цитиран от "Дарик".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки