Георги Йорданов-Ламята: Зрелищният футбол се връща

Повод да потърсим Георги Йорданов-Ламята стана новината, че в ЦСКА ще бъде привлечен известният футболен медик от Испания Оскар Селада. Селада е бивш халф, носил в началото на 90-те години екипа на Спортинг (Хихон) заедно с българина. Йорданов е известен бивш национал, участвал на Мексико'86, а като футболист на Левски и ЦСКА е печелил всички възможни трофеи у нас. Има пет сезона в Испания.

Георги Йорданов-Ламята: Зрелищният футбол се връща

Повод да потърсим Георги Йорданов-Ламята стана новината, че в ЦСКА ще бъде привлечен известният футболен медик от Испания Оскар Селада. Селада е бивш халф, носил в началото на 90-те години екипа на Спортинг (Хихон) заедно с българина. Йорданов е известен бивш национал, участвал на Мексико'86, а като футболист на Левски и ЦСКА е печелил всички възможни трофеи у нас. Има пет сезона в Испания. Пред "7 дни спорт" той разказа за годините, в които е играл заедно със Селада, а след това направи и обзор на събитията в българското първенство.

 
- В ЦСКА се привличат специалисти от Испания, след кондиционния треньор Хесус Паредес, сега се очаква и Оскар Селада. Разкажете нещо повече за този човек, той е играл заедно с вас навремето?
- Селада е един от най-интересните футболисти, с които съм играл. В Спортинг (Хихон) двамата бяхме в халфовата линия, той играеше точно зад мен. Наричахме го Доктора, тъй като едновременно с професионалния футбол беше и студент по медицина. Все го бъзикахме: "Докторе това, Докторе онова...". Тогава в Спортинг играеха още Абелардо, Луис Енрике, Алонсо Хоакин, който сега е треньор на националния тим на Испания по плажен футбол. Бяхме много силен отбор. После Селада отиде да играе в Сарагоса, а след края на кариерата си се отдаде на спортната медицина. Работеше на много високо ниво, стигна и до поста на лекар на националния отбор. Сами разбирате, че Селада е специалист от световна класа. За ЦСКА ще бъде истинско щастие, ако успее да го привлече.
 
- В ЦСКА вече дойде кондиционният треньор на испанския тим от Евро 2008 Хесус Паредес. Какво мислите за този внос на специалисти от Испания?
- Това са много известни имена, такива хора не идват всеки ден да работят в България. Според мен това е правилният път, доколкото знам Балъков има подобни планове за работа в Бургас. За ЦСКА ще е от огромна полза, тъй като футболистите ще тренират така, както тези в Западна Европа. Ще разберат каква е подготовката в чужбина, още преди да са отишли да играят зад граница. Това са много силни подкрепления в екипа на Любо.
 
- Как ви се струва ЦСКА с новия треньор Любослав Пенев?
- Рано е още за генерални изводи, тъй като са минали едва три мача. Победата срещу Локомотив (Пд) обаче впечатли всички. Личи си, че Любо е взел нещата много сериозно, а дисциплината на терена е над всичко. Стана хубав мач, с много голови положения, а ЦСКА надигра един от най-прогресиращите отбори през този сезон. Локомотив имаше две победи преди това, а и техният треньор Аян Садъков ги е научил да играят комбинативен и зрелищен футбол. Аз съм юноша на Локомотив (Пд), това е отборът на сърцето ми и бях щастлив да видя този футбол. Загубиха, но се държаха достойно и показаха какво могат. Разбира се, ЦСКА има по-класни играчи, а и използва предимството на статичните положения.
 
- Навремето вие бяхте един от добрите изпълнители на този тип положения. Как ще коментирате това, че ЦСКА вкара два гола на "Лаута" именно по този начин?
- Мисля, че като цяло в "А" група статичните положения се подценяват силно. Често след мач може да се чуят презрителни реплики: Тези ни биха с две центрирания от корнер... А в днешния футбол огромна част от головете стават именно по този начин. Вземете например първия гол на Иван Иванов за ЦСКА срещу Локомотив (Пд) - момчето направи отличен избор на позиция към далечната греда, измъкна се от покритието на Делибашич и вкара гол. Ясно е, че в ЦСКА това е тренирано дълго време, а самият Иванов се е учил на такива голове още като юноша. За мен ЦСКА в момента е най-добре подготвеният и играещ отбор в "А" група.
 
- Нека да поговорим малко и за Левски. Какво мислите за представянето им през пролетния сезон?
- Като резултати и точки вървят добре. Като игра мисля, че има още какво да се желае, тъй като все пак това е Левски. Само че на "Герена" стават интересни мачове. Аз например много се впечатлих, че двубоят с Вихрен висеше на 2:2 до последните минути, когато Христов вкара третия. Според мен такива мачове имат много повече смисъл, отколкото да гледаме "сините" срещу обезверен съперник, пристигнал да загуби с по-малко. Какъв е смисълът Левски да води с 3:0 на почивката и след това зрителите да скучаят? Същото важи и за срещата с Черноморец. И в двата мача Левски показа характер и стигна до победата.
 
- Казахте, че има какво още да се желае от играта на "сините"?
- Става въпрос най-вече в комбинативен план. Разбира се, трябва да оценим факта, че в отбора се появи текучество, продадоха някои играчи, взеха нови като Христо Йовов. На този етап обаче ЦСКА, поне според мен, стоят по-добре на терена, макар че Левски води в класирането.
 
- През 1997 г. изненадващо бяхте привлечен на 34 години в ЦСКА и имахте сериозна заслуга за спечелването на шампионската титла. Как ще коментирате същия случай с Александър Александров-Кривия, който в момента играе много силно за Черно море?
- Кривия е много интересен футболист и попадна в сериозен отбор. Мисля, че с него и останалите опитни играчи Черно море има сили да се пребори за място в тройката. Вижте, ние с Кривия сме доста сходни типове като футболисти - халфове, които обичат нестандартните решения и импровизациите. За съжаление в "А" група понастоящем няма кой знае колко такива. Дано покрай него в Черно море израснат още някои играчи с подобни качества. Аз например навремето имах щастието да заиграя на 17 години в Локомотив (Пд), където имаше страхотни изпълнители като Садъков и Ераносян. От тях съм се учил, от Васко Анков, както и от покойния Христо Бъчваров. Човекът беше на 60 години, но идваше по екип при нас и ни учеше как да гардираме топката. Гардирането е нещо много важно, което днес също се подценява в много отбори.
 
- От този сезон зрителите имат щастието да гледат почти всеки мач пряко по ТВ2 и Ринг. Какво мислите за това?
- Ами оказа се, че в "А" група се играе доста интересен футбол. Поначало аз не съм съгласен с оценките, че тук, в България, нищо не се играе, футболистите са некадърни и нямаме футбол. Това не е така. Вярно, че футболът в "А" група не е като в испанската първа дивизия например, но пак има какво да се види. Изглежда, и самите отбори вече подхождат по-отговорно, тъй като всички ги гледат. За мен например беше много интересно да гледам по телевизията мачовете на Локомотив (Сф). Отличен отбор са направили! Привличането на Камбуров е много позитивен ход не само за Локомотив (Сф), но и за "А" група въобще.
 
- Кривия, Камбуров - все имена на футболисти, които не са в първа младост. Като че ли липсват повече млади играчи, които да привличат вниманието?
- Така е, според мен трябва да се произвеждат и налагат повече юноши. Навремето отборите бяха доста по-смели в това отношение. Не знам защо не се получава. Може би не се работи правилно с малките, не се тренират, както трябва.
 
- Предстои мач на националния отбор с Ейре в Дъблин. Какво мислите за мача?
- Моля се да не стане като в онзи мач през 1987 г. Аз не играх в него, но помня добре - изпочупиха ни от ритане и спечелиха. Мисля, че в националния тим е събрано най-доброто, с което разполагаме в момента. Няма какво да губим.
 
- Наборът от добри футболисти пред селекционера Мъри Стоилов не е чак толкова голям. Всъщност имаме ли отбор, който да разполага с аргументи за участие на световното първенство?
- Аз не съм съгласен с това, че нямаме играчи. В случая не става въпрос да събереш много качествени футболисти на едно място. По-важното е да играем правилно и да използваме възможно най-добре потенциала, с който разполагаме. Не бива да отписваме отбора или да го критикуваме за щяло и нещяло. Вземете например Бербатов - всички казват, че нищо не играел! Това не е така. Пребройте колко голове е вкарал до момента в националния отбор. Сигурен съм, че ще продължи да вкарва, дано това да стане още сега в Дъблин. Лошото е, че възлов играч като Мартин Петров е контузен. Чавдар Янков също дълго време беше извън терена. Но мисля, че имаме шансове дори за победа. Ирландците не са кой знае какъв отбор, но имат за селекционер изключителен специалист като Трапатони. На терена обаче сме 11 срещу 11.
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки