Ренан: Когато играем срещу ЦСКА, атмосферата е уникална

Защо да не пазя за България, казва вратарят на Лудогорец

Ренан: Когато играем срещу ЦСКА, атмосферата е уникална

Популярният бразил­ски журналист Густаво Хофман публикува голямо, 30-минутно, интер­вю с вратаря на Лудогорец Ренан дос Сантос в своя ка­нал в youtube.com. Разговора със стража на разградчани Хофман качи и в профи­ла си в twitter. "Тема Спорт" ви предлага частта, каса­еща Лудогорец и разказа на Ренан за футбола у нас, успехите му с орлите и бъде­щите планове, в които вли­за и националният отбор на България.

Ренан, когато пристигна в България в началото на 2017 година, мислил ли си, че ще из­караш толкова време в клу­ба?
- Когато дойдох, за мен всич­ко бе ново тук. Различен език и култура. Когато пристигнах, имаше много сняг в столица­та. Беше минус 15 градуса, зи­ма. А аз идвах от Рио де Жанейро, където беше около 40 гра­дуса. Сами може да си направи­те извода за какво става въ­прос. Подписах договор за 3 го­дини и реализирах една своя мечта да играя в Европа. Сега парафирах нов контракт за още 2 години.

Лудогорец ли е абсолют­ният лидер в България?
- Лудогорец е отлично структуриран клуб. Всеки дава най-доброто, за да върви от­борът. В клуба има много пари. Когато някой външен дойде, и веднага се вижда колко е голям Лудогорец във всяко едно от­ношение. Не играем в много силно първенство. Не сме го­лям клуб в Европа, но като ор­ганизация не отстъпваме на европейските грандове, защо­то през годините имахме въ­зможност да играем с доста такива и да се убедим лично в това. В тима има много бра­зилци, което е добре за мен. Когато дойдох през 2017-а, бя­ха 9 и с мен станахме 10. Поч­ти цял отбор.

Разкажи ни малко повече за самия отбор, с кой бразилски тим можеш да го сравниш?
- Лудогорец играе в малък град - Разград, който е около 30 000 души население. Но раз­полага с отлични условия за футбол - модерен стадион, супербаза и шест тренировъчни игрища. Преди време тук рабо­теше и Пауло Аутуори, който сега е начело на Ботафого. Лу­догорец преди приличаше на Коринтианс, а сега много на Фламенго

Кой дава парите в този клуб?
- Кирил Домусчиев. Той има много пари (смее се). Той няма проблем с купуването на фут­болисти. Ще ви дам пример -иска някого, няма проблем - взи­ма го. Клубът няма много фенове и традиции, но е богат.

Вие сте деветкратни шам­пиони на България от малък град, как приемат това сто­личните Левски и ЦСКА?
- Да, много е хубаво да сме шампиони, и то толкова пъти поред и феновете на Левски и ЦСКА не харесват това. А те­зи два отбора имат много привърженици и правят невероятни шоута по време на ма­човете си. Да, ние нямаме та­кива фенове, но сме нов клуб и това е нормално. Много е хуба­во да се играят дербита срещу такива отбори.

Какво е да работиш с Пау­ло Аутуори?
- Когато за първи път се чух с Аутуори, си бях в Рио. Той ми се обади и се представи кой е. Останах изненадан. Каза ми, че Лудогорец имат интерес към него и да му дам малко повече информация за клуба и Бълга­рия. Аз му казах, че тимът винаги играе за влизане в Шам­пионската лига и групите на Лига Европа. Той ми отговори: Това е чудесно, тогава идвам. Ние му помогнахме много, за­щото сме отбор с много бра­зилци. Беше много добре да се работи с него. Класирахме се за групите на Лига Европа и след това той отиде в Колумбия, но остави отбора на първо мя­сто. Научих много от него, както и другите момчета в отбора. Липсваше ни, когато си тръгна. Сега Аутуори работи в Бота­фого, откъдето пък преди ня­колко дни пристигна Алекс Сантана. Определено много добър футболист и се очаква от него да повиши класата на отбора.

Марселиньо и Вандерсон имат български паспорти и играят за националния отбор на страната. Ти би ли пазил за България?
-Да, и аз имам български пас­порт, но още нямам годините, които да ми позволяват да играя за България. Когато това се случи, след около 2 години, и евентуално получа повиква­телна за България защо не. Но просто сега не му е дошло вре­мето. Когато се случи, ще сед­нем и ще помисля. Само бъде­щето ще покаже какво ще се случи.

През миналия сезон не ус­пяхте да влезете в групите на Шампионската лига, но на­правихте добро представяне в Лига Европа и играхте елиминации с Интер. Какво трябва за Шампионската ли­га?

- Много е трудно да се про­бие в Шампионската лига. Съ­перниците са много сериозни и силни. Тази година пак ще проб­ваме и ще е още по-трудно, за­щото до плейофите срещите са в един мач, но ние надграж­даме и дано се получи. В тези мачове, ако имаш добър ден, ги взимаш. Всички мечтаем да влезем в групите на Шампион­ската лига.

Разкажи ни малко повече за атмосферата по време на ма­човете ви? Чували сме много за дербитата на Балканите... Ти срещу кого харесваш да играеш и атмосферата те ка­ра да замлъкнеш?

- Ако трябва да съм честен, срещу ЦСКА атмосферата е уникална. Стават много здра­ви мачове, но феновете им са много добри и правят истин­ско шоу. И с Левски е така, но аз харесвам, когато играем срещу ЦСКА.

Има ли расизъм в България?
- България е спокойна държа­ва и досега никога не съм бил атакуван по улиците или обиж­дан. Освен в Разград ходя че­сто и до Варна и никъде съм ня­мал проблеми. Разбира се, кога­то играем срещу Левски или ЦСКА, от трибуните се чуват обиди, но те са с цел да се разконцентрираме. Така че за мен в България няма расизъм.
 

Дерменджиев след 13-ата поредна победа: Искам и титлата, и купата!

Треньорът на Лудогорец бе много доволен от успеха над Хебър

13 от 13! Лудогорец държи 13-та титла (ВИДЕО)

"Орлите" спечелиха категорично с 3:0

Капитанът на Лудогорец Антон Недялков поднови тренировки

Той се възстанови след поредната си контузия

Пьотровски: На загрявката разбрахме за загубата на ЦСКА

Халфът призна и за късмет срещу Левски

Вижте кой ще свири Лудогорец - Левски

Ето всички назначения

СЕРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА! Лудогорец ликува на "Лаута"(ВИДЕО)

Късна драма и болезнен за Локо (Пд) герой

Лудогорец обяви кога пуска билетите за Левски

Деца и пенсионери ползват 50% намаление

Лудогорец падна от Стяуа след скандална дузпа (ВИДЕО)

"Орлите" загубиха с 2:3 в контролна среща

Дерменджиев: Има умора в нашия отбор, паузата идва навреме

"Изиграхме добър мач", каза треньорът на Лудогорец след разгрома над Локо (София)

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки